Jump to content
Sign in to follow this  
mati87

Kapslownica Grifo HD pewien problem po kapslowaniu

Recommended Posts

Witam,

 

 

po ostatniej warce zastanawia mnie fakt niedogazowania piwa w części butelek jakie zakapslowałem tą kapslownicą. Obawy moje są podyktowane tym iż po zakapslowaniu butelki muszę ją trochę poodginać na boki żeby ją wyciągnąć, i zastanawiam się czy przypadkiem nie otwieram lekko jej wtedy. Co sądzicie? Może wymienić tą końcówkę?

 

ps. Kolega mi radził wcześniej żeby olejem troche nasmarować, a druga rzecz teraz mi się przypomniała że zakapslowany cydr tą kapslownicą wyszedł ok

Edited by mati87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podejrzewam raczej, że masz jakiś problem z referermentacją, nie z kapslowaniem.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie z Grifo czasem tak jest, że butelkę ciężko jest wyciągnąć ale problem nienagazowanych butelek u mnie nie występuje (zakapslowałem Grifo 17 warek).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydawało mi się że problem z refermentacją powinien dotyczyć wszystkich butelek. :(

Nie koniecznie. Możesz mieć nieównomiernie dodany surowiec do refermentacji, albo w niektórych butelkach było mniej komórek drożdżowych (klarowniejsze piwo) i te potrzebują więcej czasu na nagazowanie się.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem proporcję ilości cukru do objętości z przepisu Brata tego samego piwa, zapewne błąd bo nie robiłem tego na zasadzie blg

Raczej dobrze, ale jak go dodałeś? I ile dokładnie dałeś tego cukru na ile piwa?

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście nie gorący ;)

To akurat nie jest takie oczywiste - nie ma większego znaczenia czy gorący, czy nie. Oprócz tego co zapytał WiHuRa powiedz jeszcze ile czasu minęło od butelkowania i w jakiej temperaturze stoją.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok Piwo stało ponad 5 tyg w butelkach, temperatura pokojowa bo to w sumie lato było. Co śmieszniejsze butelki które były wcześniej otwierane były bardziej nagazowane. Przepraszam że wyszło to w kilku postach i musicie wyciągać informację ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wniosek jest prosty, syrop był zbyt gęsty (205g cukru na ~450ml wody to sporo) i mimo mieszania nie rozpuścił się dobrze z piwem.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wniosek jest prosty, syrop był zbyt gęsty (205g cukru na ~450ml wody to sporo) i mimo mieszania nie rozpuścił się dobrze z piwem.

i pewnie dlatego pierwsze butelki miały cukru więcej bo opadł na dno szybciej, co prawda mieszałem całym płynem ale zawsze tak też mogło być

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.