Jump to content
Sign in to follow this  
wyvern

Miód do świątecznego

Recommended Posts

Zabieramy się zaraz za świąteczne, piwo ma być mocne i słodkie.

Miód ma być do podbicia ekstraktu, żeby alkohol był. Zacieranie zrobimy na słodko.

Pytanie - kiedy dać ten miód? Ze słodami, do gotowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja dawałem na 10 minut przed końcem chmielenia

zawsze to zabezpieczy Cię przed zakażeniem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miód ze słodem, ale przed chmieleniem, ewentualnie pomiędzy chmieleniem na goryczkę, a na aromat. Jaki zamierzasz dać miód? Polecam wielokwiat w ilości 900-1200g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dawałem gryczany na etapie chłodzenia. Obecnie, piwo w butelkach, ale po fermentacji przed butelkowaniem aromatu nie wyczuwałem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu jest kwestia czy idziemy w alkohol czy w aromat właśnie

Raczej alkohol, ale uznaliśmy, że miód będzie lepszy od cukru, bo może jakiś aromat się zachowa.

Dałem 1 kg miodu na ostatnie 10 minut, z tym, że nie chłodzimy.

Nie wiem, tylko czy mi drożdże to ruszą, mam 22 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...