Jump to content
Robert

Sposób picia piwa

Recommended Posts

Mi najlepiej piwo smakuje prosto z butelki.Trochę to nieelegancko ale tak mam.To chyba dlatego, że wolę dobrze gazowane a po przelaniu do kufla czy szklanki gaz szybciej ucieka.

Druga kwestia to długość picia jednego piwa.Ponoć "fachowo" ;) o ile tu można tak to nazwać, kufel powinno się wypijać na trzy podejścia. Ja natomiast słyszałem wypowiedź, znajomego znajomego, że on pije piwo 2 godziny - to już nawet nie lekka przesada :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

90% smaku to zapach. Pijąc z butelki prawie nie czuć tych aromatów. Koncerniaki można sobie pić z butelki, nie ma prawie różnicy, ale piwa domowe mają takie bogactwo aromatów, że picie ich z butelki to profanacja ;) Ale jak to się mówi, o gustach się nie rozmawia. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na razie jadę na koncerniakach :) (żywe, koźlak,warka strong itd. ( szkoda ich wymieniać); te dwa pierwsze jakoś tak nie zachwyciły) wiec to taka byc moze nieświadoma forma samoobrony węchu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Całkowicie zgadzam się z Afghanem, picie piwa domowego prosto z butelki to według mnie profanacja. Nie ma nic lepszego, niż picie piwka ze szkła przeznaczonego do danego gatunku. Wtedy można całkowicie docenić zalety naszego piwa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam problemy z zatokami i węch u mnie może nie być tak wyostrzony i nie ma dla mnie znaczenia zapach, tylko ilość gazu.Choć do końca nie wiem, musze nastawić (na początk z brew kita).

A kolega Robert chce warzyć piwo czy tylko tak ogólnie gada o piwie?

Pewnie, że tak! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koncernówki musza być mocno gazowane, bo inaczej by nie smakowały. Podobnie jest z wodą, wystarczy ja nagazować i odrazu lepiej smakuje. Dobre piwa nie muszą i nie powinny być mocno gazowane a i tak smakują świetnie. Nawet całkowicie wygazowane dobre piwo pije się ze smakiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie ma dla mnie znaczenia zapach, tylko ilość gazu

sorry ale to jakiś nieporozumienie ,z takim podejściem nie ma chyba sensu że byś robił sam piwo,no chyba że chcesz zrobić jakieś mega nasycone sobie CO2,co do zatok,musisz mieć jakieś ostre zapalenie i to jest uleczalne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo prosto z butelki piję, owszem, ale tylko wtedy gdy zmuszony jestem pić koncerniaki. Nie widzieć, nie czuć, wlać w siebie i zapomnieć. Picie dobrego piwa z butelki to jak picie wina z gwinta. Piwo ma tyle zalet wizualnych, że pozbywanie się przyjemności obserwacji z własnej woli jest co najmniej dziwne. Książkę można napisać o wyglądzie piwa w szkle, a wciąż są tacy, którym zależy tylko na nałojeniu się.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pilem piwa robionego domowo.Piłem "Koźlaka", "Zywe" (ostatnio był w Kauflandzie po 2.99) o ile te dwa mozna uznać za lepsze od koncerniaków - mogły być nie powiem.Chociaż "Koźlak" trochę za cięzki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem tak, miło Robert, że do nas trafiłeś, to świadczy o tym, że coś w Twojej głowie się odblokowało. To pierwsze sygnały, że może wyjdziesz na ludzi ;) . Jednak dyskusja na tym forum o koncerniakach nie jest mile widziana. Poczytaj sobie trochę, zdobądź podstawową wiedzę o domowym piwowarstwie, podejmij męską decyzję o własnoręcznym warzeniu i wtedy do nas wróć, przyjmiemy Cię z otwartymi ramionami :beer: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już jeden Robert był swego czasu na tym forum i zaczynał podobnie i ... się przeniósł gdzie indziej ;)

Imię masz klasa ;) więc lepiej zostań i warz własne piwo :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kompletuje sprzęt; mam szklany baniak ok. 15-20l (i mały ok. 5l) ale są one raczej za małe na typowe nastawy z brewkita. Co do nicka zdziwiło mnie , że jest taki dostepny.Raczej jestem odporny na krytykę i się nie zrażam. BTW, zazwyczaj robicie jedną nastawę na miesiąc i Wam styka (zakładając, że wiekszość do użyku własnego) ?Nie wiem czy nie wziąć od razy dwa zbiorniki 33l i wtedy można szybciej uzyskać rózne piwka (na razie z brewkitów) a jak będzie dłużej stało w butelkach to w sumie lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robercie, polecam z należytą uwagą przeczytać post jacentego, jak trzeba to i dwa razy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franc

Też jestem za piciem domoweo piwa ze szklanki - naprawdę zapach potęguje smak !

Ale ja z pytaniem innym - z jakiej szklanki pić piwo no i jakie z jakiej ? (ale się zamotało)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franc

Niewątpliwie masz rację ale w reklamie selgrosa była reklama tyskiego i tam było że temperatura od 4 do 7 i z dużego kieliszka czy jakoś tak.

Więc dlatego moje pytanie jakie piwo z jakiej szklanki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.