Jump to content
Sign in to follow this  
Pierre Celis

[Lepsze piwo] PIWOWARSTWO KRESÓW WSCHODNICH W ALBUMIE S. JĘDRZEJEWSKIEGO

Recommended Posts

"Piwo to napój niezbędny - Przemysł piwowarski na Kresach Wschodnich II Rzeczypospolitej" to plon potężnej pracy i birofilistycznej pasji Sławomira Jędrzejewskiego. Książka ta to nie pierwsza pozycja dotycząca piwowarstwa historycznego, ale pierwsza traktująca o Kresach Wschodnich.

 

Piwo+to+nap%25C3%25B3j+niezb%25C4%2599dny.JPG

 Określenie książka jest w zasadzie nieodpowiednie. Jest to 276-stronicowy ciężki album z ogromną ilością zdjęć, tabel, informacji i wiedzy. W żadnym razie album ten nie jest powierzchowny, autor potraktował zagadnienie piwowarstwa na Kresach Wschodnich niezwykle skrupulatnie.

 

Piwo+to+nap%25C3%25B3j+niezb%25C4%2599dny3.JPG

 Całość albumu podzielona jest na dwie części. W pierwszej Jędrzejewski opisuje cały przemysł piwowarski na ziemiach, które przed II wojną światową znajdowały się jeszcze w Polsce, a po jej zakończeniu już nie. Autor w licznych tabelach serwuje dane dotyczące ilości browarów w poszczególnych województwach, ich wyposażenie techniczne, zdolności produkcyjne, zarobki pracowników, produkcję, sprzedaż i spożycie piwa. Następnie przygląda się właścicielom tych browarów, działaniom marketingowym, jakie stosowały. Osobne rozdziały poświęcone są butelkom, etykietom i reklamom dawnych browarów.

 

Piwo+to+nap%25C3%25B3j+niezb%25C4%2599dny2.JPG

 Część druga albumu to charakterystyka konkretnych browarów z województw białostockiego, wileńskiego, nowogródzkiego, poleskiego, wołyńskiego, tarnopolskiego, stanisławowskiego i lwowskiego. Autor opisuje 122 browary z większych i mniejszych miejscowości. Oprócz Lwowa, Grodna czy Wilna mamy tu browary z Łucka, Porycka, Wołkowyj czy Kowela.

 

Piwo+to+nap%25C3%25B3j+niezb%25C4%2599dny4.JPG

Całość robi ogromne wrażenie pod każdym względem, zarówno merytorycznym, jak i wydawniczym. "Piwo to napój niezbędny" to absolutna gratka dla miłośników historii piwowarstwa, a przy okazji doskonały przykład, jak trudne i wydawałoby się zapomniane tematy można w sposób atrakcyjny, ciekawy i przystępny ożywić i przede wszystkim ocalić.

 

Zobacz też:

Chełmżyński browar - nowa książka Sebastiana Różyńskiego

Tożsamość chmielu czyli The Hop Aroma Compendium

 

4276249601649220395-6284918614189251401?

 

Czytaj całość na blogu autora

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...