Jump to content
Pierre Celis

[Lepsze piwo] IV SZKOLENIE PRZYSZŁYCH JURORÓW PIWNYCH ZA NAMI

Recommended Posts

Zakończyła się IV edycja kursu szkoleniowego na sędziów konkursów piw domowych. Został już jedynie egzamin. Na brak wrażeń kursanci z całej Polski, a nawet ze Słowacji narzekać nie mogli. Wykłady teoretyczne przeplatane były ćwiczeniami praktycznymi. Praca domowa została zadana, teraz pozostał już tylko egzamin.

 

kurs+2012ab.jpg

Wstępny test na daltonizm smakowy zdali wszyscy. W zamyśle ma on jeszcze przed szkoleniem wykluczyć potencjalnych daltonistów smakowych, ale jak zwykle test zaliczyli wszyscy. Tym razem laboratorium wydziału przygotowało dodatkowo ciekawą zabawę: każdy otrzymał pojemniki z watą nasączoną różnymi aromatami owocowymi, przyprawowymi, ziołowymi itp. Należało je właściwie zidentyfikować. Niby na co dzień obcujemy z wieloma aromatami, ale jak przychodzi do określenia ich w ciemno, to nagle zaczynamy się wahać. Ale to była tylko zabawa na rozgrzewkę.

 

 

kurs+20123b.jpg

Na początku kursanci zapoznali się z ogólnymi pojęciami z dziedziny sensoryki i organoleptyki i teoretycznie wprowadzeni zostali w świat doznań aromatyczno-smakowych. Kolejnym wykładem była prezentacja technik sensorycznych dotyczących piwa, jak również teoretyczne uwrażliwienie ich na parametry piwa, które podlegają sensorycznej ocenie. Uczestnicy szkolenia zapoznali się z charakterystyką aromatów i smaków, poznali diagram kołowy i terminologię cech smakowo-zapachowych piwa.

 

 

kurs+20122b.jpg

Pierwszy dzień kursu zakończyły ćwiczenia praktyczne. Przyszli sędziowie przez 3 godziny mogli organoleptycznie zgłębić blisko 20 podstawowych aromatów i smaków obecnych w piwie - zarówno tym dobrym, jak i wadliwym. Na początek było prościej, gdyż smaki i aromaty zaprezentowane zostały jedynie w roztworach wodnych. Dzień drugi rozpoczął się od wykładu na temat surowców i składników piwa, które wpływają na podział typologiczny, na piwną różnorodność. Kursanci zapoznali się również z problematyką organizacji konkursów piw domowych i zasadami ich rzetelnego przebiegu. Następnie ponownie przystąpili do ćwiczenia pamięci sensorycznej. Tym razem smaki i aromaty pojawiły się w piwie. Była to więc sytuacja bardzo zbliżona do tej podczas konkursu, kiedy degustując piwo trzeba scharakteryzować i ocenić jego parametry.

 

 

kurs+20121bb.jpg

Na zakończenie kursu odbyły się ćwiczenia z arkuszem ocen. Piwo domowe prezesa PSPD zostało poddane ocenie, a spostrzeżenia przelane na arkusz ocen. Jako pracę domową każdy z kursantów otrzymał Koźlaka z Browaru Fortuna i zadanie wykonania profesjonalnej oceny piwa z użyciem arkusza ocen. Wszystkim kursantom życzę powodzenia na egzaminie, który będzie miał dwie fazy: sędziowską ocenę piwa, recepcję aromatów i smaków w spreparowanym piwie oraz test pisemny z wiedzy teoretycznej.

 

Szkolenie przeprowadzili:

Dr Eliza Kostyra – kierownik pracowni sensorycznej, SGGW

Dr Andrzej Sadownik – prezes PSPD, SGGW

Rafał Kowalczyk – PSPD

Dorota Dobrzyńska – kierownik laboratorium browaru Warka

Mirosława Dąbrowska – laborant prowadzący browaru Warka

Krzysztof Lechowski – Komisja sędziowska PSPD

4276249601649220395-7665617147531551521?

 

Czytaj całość na blogu autora

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...