Jump to content
emcede

Kadź zacierna od podstaw

Recommended Posts

Witam

 

Wiem że podobny temat już był, ale ja troche z innej beczki chciałbym podejść do tematu.

 

Powiedzcie czy taki pomysł ma sens:

 

Kadź oparta na beczce 60 l

Grzałki (nie wiem jakie wybrać) muszą dać się wygiąć, może takie http://allegro.pl/grzalka-do-bojlera-grb-1400w-typ-u-5-4-i2799541652.html

Do tego mieszadło oraz sterownik od bolka.

Nie mam pojęcia jak to wszystko zgrać, na jakiej wysokości powinny być grzałki czujnik temp. itd.

 

Jeśli źle kombinuję to wyprowadźcie mnie z błędu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grzałka elektryczna w kadzi zaciernej to nie jest najlepsze rozwiązanie. Zacier na takiej grzałce się przypala, więc musi być dość rzadki (trudno uwarzyć mocne piwa). Mieszadło musi być o dużej wydajności, aby zacier miejscowo się nie przegrzewał. Intensywne mieszanie powoduje spore natlenienie zacieru. Obecność grzałki w beczce ogranicza w pewnym stopniu zasięg mieszadła. Jeżeli beczka jest metalowa, może lepiej zaopatrzyć się w palnik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam taki zestaw i jest ok. W mieszkaniu nie miałem możliwości na używanie taboretu gazowego a kuchenka nie dawała rady. Ostatnio warzyłem Belgian Golden Stron Ale 21 BLG i nic się nie przypaliło. Grzałki mam zrobione na zamówienie 2 szt po 2 m każda. Do tego polecam zawór w dnie beczki i fałszywe dno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kiedyś myślałem o prądzie w browarze i skłaniałem się ku grzałkom opaskowym, wydawalo mi się to logicznym rozwiązaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam taki zestaw i jest ok. W mieszkaniu nie miałem możliwości na używanie taboretu gazowego a kuchenka nie dawała rady. Ostatnio warzyłem Belgian Golden Stron Ale 21 BLG i nic się nie przypaliło. Grzałki mam zrobione na zamówienie 2 szt po 2 m każda. Do tego polecam zawór w dnie beczki i fałszywe dno.

Grzałka długa na 34 cm. o mocy 1,4 kW jaką ma Emcede to z pewnością nie to samo co Twoje grzałki o łącznej długości 4 metrów. Podejrzewam że ich łączna moc nie jest wiele wyższa, więc stosunek ich powierzchni do mocy jest znacznie korzystniejszy niż w przypadku grzałki prezentowanej przez Emcede. Dobór wielkości grzałki do jej mocy i wielkości mieszadła, to z pewnością trudna sprawa i nie wiem czy jest jakiś ogólny wzór na to, czy trzeba to po prostu sprawdzić empirycznie w oparciu o własny sprzęt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Andrzej ma podobny sprzęt którym ja kiedyś dysponowałem i do tego z tego co pamiętam również sterownik Bolka.

Jeśli chodzi o krótkie grzałki to też sie da przy dobrym umiejscowieniu i mieszaniu, jednak problematyczne stają się warki przy zacieraniu w przerwach poniżej 60C i

piw pow. 20blg. Jest duża szansa że zacier się przypali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja jak raz wywaliłem zacier bo się zapalił, i przez 2 godziny szorowałem grzałki to się zniechęciłem to tego rozwiązania. Grzałki opaskowe są drogie, ale eliminują bardzo dużo problemów - mycie, przypalanie, problemy z mieszaniem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega w tym temacie http://www.piwo.org/topic/7382-kociolek-od-podstaw/page__hl__%2Bkocio%C5%82ek+%2Bod+%2Bpodstaw użył grzałek takich jakich ja zamierzam użyć. Jemu zacier chyba się nie przypala, albo się tym nie chwali. Moim celem tak zasadniczo było nie zautomatyzowanie procesu zacierania czyli użycie boleckiego. Podpięcie go do kuchenki gazowej raczej odpada.

 

Mam dylemat co i jak zrobić, może keg i grzałka pod nim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

kiedyś myślałem o prądzie w browarze i skłaniałem się ku grzałkom opaskowym, wydawalo mi się to logicznym rozwiązaniem.

 

Czy ktoś korzysta z grzałek opaskowych?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich,

 

podpinam sie pod temat ;) Z gory przepraszam za brak Polskich znakow (taki system i klawiatura) Mam zamiar zaczac zabawe z zacieraniem (na razie jestem po 4-ech warkach z brewkita) i z racji tego, ze mam troche ograniczone pole manewru w kuchni - musze kombinowac. Nie mam szans wrzucic na palnik gara 30l, stolki gazowe w kraju w ktorym obecnie mieszkam prawie nie istnieja (przynajmniej mi nic o tym nie wiadomo) wiec sila rzeczy padlo na kociolek ogrzewany pradem... Znalazlem taki wynalazek: http://www.brew.is/oc/stainlesskettle na zdjeciu jest juz wersja stuningowana (kranik, wskaznik poz. plynu i ten maly cycek to koncowka grzalki z mozliwoscia podpiecia sterownika). I tu pojawia sie pare pytan:

1. Co w ogole sadzicie o tej konstrukcji?

2. Jak taka grzalka (3500w) bedzie sie sprawdzac? A moze zastapic ja zaslepka i uzyc opasek? Jesli tak to ile? I czy da rede podpiac pod nie jakis sterownik...? O_o

3. Gdyby w srodku podpiac pod kranik dodatkowo rurke z oplotu czy dzialalo by to jak kociol do zacieru i od razu do wysladzania?

Mam nadzieje, ze za duzo nie namotalem i nie przekombinowalem z pytaniami. Z gory dziekuje za odpowiedz i cierpliwosc przy czytaniu i wyjasnianiu ;)

 

P.S. Zakladka Áhöld og tappar na stronie to spis wszystkich produktow jakie sa dostepne do zmontowania sprzetu...

 

Pozdrawiam

Kuba

Edited by qbasuperfly

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj

 

Znalazlem taki wynalazek: http://www.brew.is/oc/stainlesskettle na zdjeciu

(pierwszy link chyba nie działa, ale i tak znalazłem to foto ;) )

http://www.brew.is/oc/stainlesskettle

 

1. niezła konstrukcja, do komfortu brak mieszadła,

2. skoro 1800W/27l daje (z biedą) radę w lidlowym to tu 3500W na jakieś 40l powinno się sprawdzić.

3. pewnie tak (mam tak w kociołku lidlowym)

 

Dla możliwości rozbudowy/zastosowania dużo zależy jak są rozmieszczone grzałki w tym garze.

 

Powodzenia w warzeniu "na końcu świata" ;)

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla możliwości rozbudowy/zastosowania dużo zależy jak są rozmieszczone grzałki w tym garze.

Grzałka stosowana przy tej pojemności garnka wygląda tak: http://www.brew.is/o...&product_id=117 i jest jedna... no i tutaj pojawia się coraz więcej wątpliwości i pytań. Nie wiem czy dobrze kombinuje...

Czy jeśli chciałbym zastosować mieszadło wtedy zamiast oplotu należało by zastosować FD? Co za tym idzie biorąc pod uwagę, że grzałka znalazła by się pod FD - wtedy należy zamontować pompę, która zasysała by brzeczkę z dna garnka i zawracała ją z powrotem od góry wymuszając obieg i utrzymanie równomiernej temp., nie przypalaniu zacieru i gotowaniu brzeczki pod FD? Nie wiem czy moje rozumowanie jest prawidłowe. Swoją drogą czy jest wogóle szansa zastosowania FD i mieszadła przy ułożeniu grzałki w taki sposób?

 

Powodzenia w warzeniu "na końcu świata" ;)

Z tego co widzę jak na razie do warzenia w moim przypadku to jak z tąd na "koniec świata" albo i dalej ;) Dzięki śliczne

Edited by qbasuperfly

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta konstrukcja i grzałka się nadaje tylko do chmielenia. Ponieważ grzałka jest za krótka i za duża moc na jednej grzałce.

Jak zastosujesz FD , pompę i mieszadło to może będzie działać jako kadź do zacierania. Gotować nie powinno jak zamocujesz czujnik temperatury i sterownik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.