Jump to content
TOM_TOM

Filtracja siadła

Recommended Posts

Chciałem uwarzyć Porter 24blg, 20l.

OK. 11,5kg słodu, filtracja za pomocą węża z oplotu. Niestety Po ok. 3-4 litrach filtracja ustała. Wyglądało mi to jakby słód zatkał dostęp do węża.

W czym problem? Za drobno ześrutowałem słód?

Jak temu zaradzić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duży ciężar młóta, duży nacisk na wąż. Na przyszłość można spróbować zrobić filtrator z rurek miedzianych, a na razie to chyba tylko zamieszać i od początku zacząć. Możesz ten postawić kadź filtracyjną wyżej i dać dłuższy wężyk, dolać trochę gorącej wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj ponieść temperaturę przez dolanie trochę gorącej wody, spróbuj też dmuchnąć w ten wąż (jak przestanie lecieć).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz też ewentualnie podzielić zacier na dwie części i wysłodzić każdą oddzielnie. Może wtedy gdy będzie mniejszy ciężar młóta filtracja pójdzie łatwiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj zacier do gara, podgrzej i zacznij od nowa. Dolej wody, która była przeznaczona do wysładzania. Oczywiście to co przefiltrowane już zostaw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W czym filtrujesz? Jeśli w standardowym fermentorze 33l, to 11,5kg słodu to będzie zapełniony prawie do pełna. Drobne ześrutowanie i duża wysokość warstwy filtracyjnej spowodowało pewnie podciśnienie w młócie. Czy ciężar powoduje zgniecenie wężyka to nie wiem.

Sposobów radzenia sobie z utkaną filtracją jest kilka od nacinania młóta, dziurkowania, podgrzewania całości, mieszania i ponownego czekania na ułożenie warstwy, po przebudowę kadzi filtracyjnej, dodanie drugiego oplotu, wymianę oplotu na rurki miedziane, czy rozdział na filtracji na 2 razy.

Edited by korko_czong

Share this post


Link to post
Share on other sites

mi zatkało standardową porcję stouta owsianego przy filtracji, nie dałem rady odetkać, przyczyna nierozpoznana.... piwo z zestawu BA

filtrowałem przez płótno, także z problemami

 

stout wyszedł mocno wytrawny i piana szybko znika, ale w mózg trzepie ;)

w miarę dojrzewania w butelkach zyskuje na smaku, ale zadowolony z niego nie jestem

Share this post


Link to post
Share on other sites

mi zatkało standardową porcję stouta owsianego przy filtracji, nie dałem rady odetkać, przyczyna nierozpoznana....

Przyczyną są platki, a dokładnie ta breja, która się robi podczas zacierania. No i oczywiście w płatkach nie ma łuski. Można sobie pomóc, dodając coś, co wspomoże filtrację takiego stouta, np. łuskę gryki. Jeszcze gorzej jest z witem, bo płatków tam jeszcze więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.