Skocz do zawartości

Dry Stout- potrzebna receptura


Pogodny Gumiś

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzony, 12°Blg, 24-25 L :

-Słód jasny pilzneński 4 kg

-Słód Carafa® I 0,2 kg

-Słód monachijski TYP I 0,2 kg

-Jęczmień palony 0,3 kg

-Płatki jęczmienne 0,4 kg

-Marynka 45g

-Lubelski 30g

-Safale S-04

-65°- 40 min

-72°- 60 min

Gotowanie 2 godz.

Nasycenie 2,2 v/v

Wszystkie słody, łącznie z palonym od początku (dla mniejszej paloności możesz go wsypać 15 min przed końcem).

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Receptura minimalna na 20-23L Stouta 12°Blg

 

4kg słodu pale (ewentualnie zamienić 1kg słodu na płatki jęczmienne)

0.5kg jęczmienia palonego

 

zacieranie 66°C przez godzinę.

 

Chmielenie

Marynka 40g na 60 minut.

 

Drożdże S04 lub Danstar Nottingham

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też się przymierzam do uwarzenia stouta, te płatki jęczmienne to się wrzuca razem ze słodami normalnie do garnka, tak? Rozumiem tez że mogą to być zwykłe płatki ze sklepu spożywczego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.