Jump to content
Sign in to follow this  
Pogodny Gumiś

Dry Stout- potrzebna receptura

Recommended Posts

Potrzebuję receptury na jakiegoś dobrego dry stout-a najlepiej coś podobnego do Guinness Draught. Potrzebna mi ile składników jakie przerwy. Mam plan uwarzenia 2x 20 litrów. Liczę na pomoc z waszej strony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdzony, 12°Blg, 24-25 L :

-Słód jasny pilzneński 4 kg

-Słód Carafa® I 0,2 kg

-Słód monachijski TYP I 0,2 kg

-Jęczmień palony 0,3 kg

-Płatki jęczmienne 0,4 kg

-Marynka 45g

-Lubelski 30g

-Safale S-04

-65°- 40 min

-72°- 60 min

Gotowanie 2 godz.

Nasycenie 2,2 v/v

Wszystkie słody, łącznie z palonym od początku (dla mniejszej paloności możesz go wsypać 15 min przed końcem).

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptura minimalna na 20-23L Stouta 12°Blg

 

4kg słodu pale (ewentualnie zamienić 1kg słodu na płatki jęczmienne)

0.5kg jęczmienia palonego

 

zacieranie 66°C przez godzinę.

 

Chmielenie

Marynka 40g na 60 minut.

 

Drożdże S04 lub Danstar Nottingham

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też się przymierzam do uwarzenia stouta, te płatki jęczmienne to się wrzuca razem ze słodami normalnie do garnka, tak? Rozumiem tez że mogą to być zwykłe płatki ze sklepu spożywczego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.