Jump to content
Sign in to follow this  
Piwoznawcy

Idealne kompozycje

Recommended Posts

Ponieważ w niedalekiej przyszłości planuję uruchomienie kursów piwno - kulinarnych mocno interesuję się tematem komponowania piwa z rozmaitymi przekąskami. Według mnie kluczem do sukcesu jest siła tzw. genialnej prostoty czyli kompozycji kilku smaków.

Jakiś czas temu popełniłem nawet broszurkę na ten temat (akcja promocyjna Pilsner Urquell) wspólnie z gastronomem Kai'em Schoenhalsem ( http://www.pilsner.pl/files/pdf/Znawcy_o_wytrawnych_polaczeniach.pdf ) i muszę powiedzieć, że temat to bardzo intrygujący.

 

Do najprostszych i najlepszych połączeń w moim rankingu należą:

 

1. Dry Stout + pumpernikel z masłem

2. Pilsner + pizza z szynką parmeńską i rukolą

3. Abbey + ser dojrzewający + ciemne winogrona

4. ALE + steki wołowe + tosty + czerwona, surowa papryka

5. Weissbier + roladki z soli w sosie cytrynowym

 

 

Macie jakieś mistrzowskie przepisy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Roladki wołowe?

To Twój krótki przepis czy pytanie ?

Pytanie :)

 

Przepis mogę podać oczywiście.

 

w róznych częściach kraju co innego rozumie się pod pojęciem roladki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja zauważyłem, że nie lubię jeść do degustacji. To mi zaburza percepcję. Do jedzenia zaś nie wybieram jakichś wymyślnych piw, najlepiej chyba podchodzi mi pilsner.

 

W tym kontekście ciekawe są wnioski z tego artykuliku

Ser zabija smak wina - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego (USA)

Według badaczy nie ma większego znaczenia, jakie pijesz wino - czy jest ono z dolnej, czy z górnej półki - i tak się na nim nie poznasz, jeśli wcześniej zjadłeś trochę sera. W ramach eksperymentu, który opisuje "New Scientist", badacze poprosili zawodowych degustatorów win, by ci ocenili jakość podanych im napojów. Podczas pierwszej serii testów, kiedy sera nie serwowano, eksperci spisali się na piątkę - bezbłędnie rozpoznawali nawet bardzo subtelny bukiet zapachów. Za to w drugiej serii, w której przed opróżnieniem kieliszka trzeba było pożywić się różnymi rodzajami serów, eksperci wypadli fatalnie. Tanie wino z supermarketu i bardzo drogie z najlepszej winnicy miało dla nich zbliżony aromat. Kto chce, może to potraktować jako wskazówkę, jak zorganizować oszczędne przyjęcie dla wybrednych gości. Bo - jak mówiła reklama pewnego proszku do prania - skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać.

Oczywiście trzeba to potraktować z pewnym dystansem, ale myślę, ze ziarno prawdy w tym jest.

 

Wiem, że np. Michael Jackson przykładał wielką wagę do dobierania piw pod konkretne dania, ale mnie osobiście to nie pasuje. Zdecydowanie wolę piwo osobno.

 

PS: A tutaj bardzo ładne i zgrabne obalenie tez z artykuliku. :)

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie kiedyś do wina bardzo pasowała bagietka. Dwa łyki wina i gryz bagietki, bardzo oczyszczała kubki smakowe.

 

Nie wiem czy to było prawidłowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Roladki wołowe?

To Twój krótki przepis czy pytanie ?

Pytanie :)

 

Przepis mogę podać oczywiście.

 

w róznych częściach kraju co innego rozumie się pod pojęciem roladki.

Roladki z soli (Solea solea). To ryba nazywana także podeszwicą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Roladki z soli (Solea solea). To ryba nazywana także podeszwicą.

Ano widzisz. U mnie roladki to inaczej zrazy. Wołowina, w środku musztarda, boczek, cebula, ogórek kiszeniowy. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak to właśnie działa - możesz stawiać tezy i po chwili je obalać. I to jest właśnie w tej dziedzinie najpiękniejsze :-)

upsss, właśnie doczytałem, że napisałeś wyraźnie o roladkach z soli :)

 

Coś mi się zmieszało z wczesniejszą linijką o stekach. Proszę o wybaczenie, właśnie warzę i tak wpadam na chwilę. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam pytanie odnośnie orzeszków pistacjowych i fistaszków. Każdy chyba się z tym spotkał, że jak zamawiał piwo to mu podawali orzeszki do piwa, w polsce rzadziej bo skąpią :) Czy one nadają się do jakiegoś określonego rodzaju piwa? Czy zagryzanie orzeczków i popijanie piwem do jedno z najgorszych przestępstw.

Ja osobiście nie przepadam za jakimiś dodatkami do piwa. Wole samo piwo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja już mam jakieś takie dziwne nawyki,że do piw ciemnych mocnych,które pije rzadziej praktycznie wogóle nic nie podgryzam,natomiast do piw jasnych,a szczgólnie pszenicznych jem ser żółty twardy (najlepiej o delikatnym smaku), kiełbaski z ze słoika oraz panierowaną i smażoną cebule. Na mnie (podejrzewam,że nie tylko na mnie) piwa jasne działają jak doskonały aperitif.

A tu jest przepis na powiedzmy drink z piwem -rozdrobnionylód+ 0,33l pszeniczniaka+20 ml porto+1 łyżeczka cukru,wszystko to w wysokiej szklance.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4. ALE + steki wołowe + tosty + czerwona, surowa papryka

Oj to jest szeroki temat, ale jakie ale masz na mysli?

 

Bittery - dodatki jak prazone orzechy na slodko.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A ja zauważyłem, że nie lubię jeść do degustacji. To mi zaburza percepcję.

Popieram, jak już biorę piwo do obiadu, to jakies podlejsze.

A jeżeli przy piciu piwa nachodzi mnie ochota, zeby czymś je zagryźć, dyskwalifikuje to piwo w moich oczach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja takze jakos nie przepadam za jedzeniem i piciem piwa jednoczesnie. natomiast jesli juz to tylko piwa jasne i najlepiej pilsner - najlepiej z jakims stekiem. inna droga w moim wypadku to tak jak napisal baron - weizen z jakims serem - aczkolwiek mi jakos najbardziej pasuje plesniowy.

tak czy siak - ja osobiscie - wole degustacje piwa bez jedzenia - na dodatek dodam iz staram sie nawet nie jesc na jakies 30-20 minut przed degustacja - jedzenie przed jak i w trakcie degustacji zaburza mi w pewien sposob smak - kazde piwo ( no moze za wyjatkiem weizenow ) ma ten sam podobny i dziwny do ujecia w slowa posmaczek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam się, że jedzenie zaburza odbiór bodźców podczas degustacji. Ale nie mówcie, że zawsze degustujecie w skupieniu i z namaszczeniem. Czasami piwa można się po prostu napić :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

oczywiscie ze nie :) ( moja wypowiedz byla tylko i wylacznie w ramach degustacji , a ta odbywa sie zazwyczaj gdy siegam po swoje piwo lub piwo przemyslowe ktore pije 1 raz lub bardzo je lubie )

gdy piwo pije sie poprostu z ochoty lub na imprezie, spotkaniu itp itd jedzenie to zaden opór, a szczegolnie wtedy gdy mam przed soba stek :) wtedy pilsner to rzecz swieta ! :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
A ja zauważyłem' date=' że nie lubię jeść do degustacji. To mi zaburza percepcję.[/quote']

Popieram, jak już biorę piwo do obiadu, to jakies podlejsze.

A jeżeli przy piciu piwa nachodzi mnie ochota, zeby czymś je zagryźć , dyskwalifikuje to piwo w moich oczach.

Masz na myśli zagryzanie,ze względu na smak i niską jakość piwa,czy myslisz o uczuciu głodu powodowanym przez piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites
A golonka do jakiego pasuje? :D

Dla mnie do golonki wytrawny mocno goryczkowy lager. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też piwo wolę degustować solo, niezależnie, czy rzeczywiście dokonuję degustacji, czy po prostu je piję :ble:

 

Natomiast niektóre dodatki wydobywają z piw elementy niewyczuwalne bez nich lub po prostu uzupełniają piwo - jak dla mnie dry stout+pumpernikiel to jest taki właśnie przykład - dodaje piwu pełności i chlebowych posmaków.

 

Kwestią jest odpowiedni dobór - oczywiście pikantny ser do delikatnego piwa zabije jego walory, ale odpowiednio dobrany ser do odpowiednio wyrazistego piwa to niebo w gębie:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.