Jump to content

Ekstrakt wiśniowy


Recommended Posts

Będąc jakiś czas temu w Krakowie piłem w Omercie fajne piwko... Kasteel Rouge, browarek tak mnie urzekł aromatem i smakiem wiśni.. że postanowiłem uwarzyć coś podobnego.

Zakupiłem w TB enstrakt.... ponoć produkt naturalny - http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/dodatki-piwowarskie/794-ekstrakt-wisniowy-100ml.html

Używał ktoś tego? Chodzi mi o dawkowanie, nie chce przesadzić wlewająć buteleczkę.... a może jedna to zamało?

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Ekstraktów nie używałem, ale odnośnie wiśni mogę z czystym sumieniem polecić dorzucenie (na 5 min gotowania, żeby owoce lekko zmiękły) kompotu wiśniowego razem z wiśniami. Dałem do portera 2 słoiki po 900 g (w tym jakieś 500 g owoców) do 20l brzeczki i po 4 miesiącach leżakowania wiśnie wyszły w aromacie i smaku bardzo wyraźnie. A piwo było na początku bardzo mocno palone (nie słuchając rad doświadczonych kolegów dałem m.in 500 g Carafa III).

Link to post
Share on other sites

Zależy w jakiej konfiguracji te wiśnie Jacenty... Mój porter skłania się raczej w stronę wytrawnego barley wine (z palonymi akcentami) i moja luba niechętnie po niego sięgała :P

 

Ale piwom słodkim mówię stanowcze nie (nawet słodkie imbirowe na zamówienie mojej połówki podświadomie wyszło mi gorzkawe).

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.