Jump to content
Sign in to follow this  
pepo

Ekstrakt wiśniowy

Recommended Posts

Będąc jakiś czas temu w Krakowie piłem w Omercie fajne piwko... Kasteel Rouge, browarek tak mnie urzekł aromatem i smakiem wiśni.. że postanowiłem uwarzyć coś podobnego.

Zakupiłem w TB enstrakt.... ponoć produkt naturalny - http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/dodatki-piwowarskie/794-ekstrakt-wisniowy-100ml.html

Używał ktoś tego? Chodzi mi o dawkowanie, nie chce przesadzić wlewająć buteleczkę.... a może jedna to zamało?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekstraktów nie używałem, ale odnośnie wiśni mogę z czystym sumieniem polecić dorzucenie (na 5 min gotowania, żeby owoce lekko zmiękły) kompotu wiśniowego razem z wiśniami. Dałem do portera 2 słoiki po 900 g (w tym jakieś 500 g owoców) do 20l brzeczki i po 4 miesiącach leżakowania wiśnie wyszły w aromacie i smaku bardzo wyraźnie. A piwo było na początku bardzo mocno palone (nie słuchając rad doświadczonych kolegów dałem m.in 500 g Carafa III).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy w jakiej konfiguracji te wiśnie Jacenty... Mój porter skłania się raczej w stronę wytrawnego barley wine (z palonymi akcentami) i moja luba niechętnie po niego sięgała :P

 

Ale piwom słodkim mówię stanowcze nie (nawet słodkie imbirowe na zamówienie mojej połówki podświadomie wyszło mi gorzkawe).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...