Skocz do zawartości

Błędy pierwszego zacierania - ku przestrodze


Pafio

Rekomendowane odpowiedzi

Chłodziłem w wannie ( tzn. gar do wanny z zimną wodą) dopiero potem przelewałem rurką do fermentatora( fermentator i rurka zdezynfekowane piro).

Tak sobie myśle gar podczas chłodzenia był bez pokrywki, od czasu do czasu mieszałem chochlą, w łazience wilgoć mogło się coś dostać.

Przelewanie na cichą po tygodniu również wężyk i drugi fermentator zdezynfekowane piro. Zamknięte zaniosłem do piwnicy, potem badając temperature wetknąłem termometr (piro) przez dziurke po rurce fermentacyjnej. Butelkowanie już w domu, wtedy smak był ok, choć mętne było. Butelki część nowe z zamknięciem patentowym, tylko wypłukane + piro, pozostałe wymyte szczotką. Po 10 dniach od butelkowania otworzyłem jedno żeby sprawdzić nagazowanie i było dobre w smaku, a więc wszystko się popsuło w ciągu ostatnich kilkunastu dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.