Skocz do zawartości

100% słodu monachijskiego


darko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś próbował uwarzyć piwo tylko ze słodu monachijskiego? Czy takie piwo wychodzi pijalne? Ew. monachijski plus jakieś karmelowe czy palone dla ożywienia smaku :). Może jakieś Marcowe albo Ciemne...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Czy ktoś próbował uwarzyć piwo tylko ze słodu monachijskiego? Czy takie piwo wychodzi pijalne? Ew. monachijski plus jakieś karmelowe czy palone dla ożywienia smaku :). Może jakieś Marcowe albo Ciemne...

Ja robiłem Alta. Wyszedł pijalny, tylko słabo odfermentował, zacieraj nisko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś pił piwo z samego słodu monachijskiego?

Karmelowy jasny, ciemny; caraaroma, carafa I.

Chyba sypnę ciemnego karmela i zrobię ciemniaka...

 

Heh, jak na pijane piwo to chyba nabędę pilska i zrobię coś normalnego... :)

coder, a to specyficzny smak słodu monachijskiego spowodował, że piwo było tylko pijalne?

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W ksiazce "Radical Brewing" autor Randy Mosher opisuje m.in. styl "Munich Dunkel". Pisze on np ze kiedys warzono ten styl piwa ze 100% slodu Munich, ale dzisiaj czesto dosypuje sie mala ilosc ciemnego slodu dla koloru.

Podaje taka recepture:

Warka na: 5 gal (19 l)

Gestosc: 1.048 (11.5 P)

Alcohol/vol: 3.7-4.4

Color: ciemno-czerwony (Ruby, 17.2 SRM)

Gorzkosc: 26 IBU

Drozdze: Lager Bawaryjski

 

9.5 lb (4.3 kg) slod monachijski

4 oz (114 gr) Carafa II

1.25 oz (35 gr) 90 min Hallertau (3.5 AA)

PS. Zobacz tez BJCP dla Munich Dunkel: http://www.piwo.org/forum/t715-04B-Munich-Dunkel.html

i na Munich Helles: http://www.piwo.org/forum/t663-01D-Munich-Helles.html

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

coder, a to specyficzny smak słodu monachijskiego spowodował, że piwo było tylko pijalne?

Nie, w sumie było chyba niezłe:

http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=739747&postcount=1

ale mnie nie podeszło.

 

tu jest przepis:

http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=680535&postcount=193

 

jednak dorzuciłem trochę pilsneńskiego....

 

Teraz zrobiłem doppelbocka i porter bałtycki oparte w większości na monachijskim, ale jeszcze nie gotowe...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nie robiłam na samym monachijskim, ale prawdę powiedziawszy, nie rozumiem, Darko, skąd Twoje obawy? Jak napisał Kopyr - takie marcowe wyjdzie:) No, jeszcze zależy, jak nachmielisz i jakich drożdży dodasz:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cześć ;)
No własnie zrobiłem Marcowe.

Mógłbys zamieścić przepis?

Marzec się zbliża dużymi krokami :D

Marcowe 13 Blg

 

95% monachijski

5% karmelowy jasny strzegomski

 

20g Marynka 8,3% - 60 min

5g Marynka 8,3% - 20 min

 

Drożdże Saflager S-23 temp. fermentacji 10-10,5°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na stronie Hobbybrauer podają taką recepture na Marcowe. Jak widać nie robia z samego Monacha.

 

Pilsener Malz 4000 g

Münchner Malz 1250 g

Cara-Münch 500 g

 

http://wiki.hobbybrauer.de/index.php?title=Festbier

A bo to jedna receptura na marcowe istnieje?

 

Ja zamierzam w każdym razie zrobić maerzena z monachijskiego i niczego więcej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracając do głównego tematu - kiedyś uwarzyłam alt'a z zestawy BA ze 100% udziałem monachijskiego. Piwo według mnie wyszło nie tylko pijalne, ale nawet bardzo dobre. Wcale nie było mdłe. Mam zamiar je jeszcze kiedyś powtórzyć :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Piwo po 5 tygodniach jest praktycznie gotowe. Wyszło dosyć słodkie, z charakterystycznym posmakiem ciemnych słodów. Posmak ten jest czasami bywa opisywany jako "palony": http://browar.biz/forum/showpost.php?p=779256&postcount=3. Pod tym względem słody strzegomskie są delikatniesze i subtelniejsze niż Caramunichy od Weyermanna. Mnie to odpowiada :D.

 

edit: z 13 Blg zeszło do 3,5 (alk. 5,1% obj.)

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo po 5 tygodniach jest praktycznie gotowe. Wyszło dosyć słodkie, z charakterystycznym posmakiem ciemnych słodów. Posmak ten jest czasami bywa opisywany jako "palony": http://browar.biz/forum/showpost.php?p=779256&postcount=3. Pod tym względem słody strzegomskie są delikatniesze i subtelniejsze niż Caramunichy od Weyermanna. Mnie to odpowiada :D.

"Smak: delikatna słodowa paloność, zdominowana (zbyt mocno) przez nieco kwaskowy posmak"

 

Skąd się bierze ten kwaskowy posmak - z ciemnych słodów?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.