Jump to content

100% słodu monachijskiego


darko
 Share

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś próbował uwarzyć piwo tylko ze słodu monachijskiego? Czy takie piwo wychodzi pijalne? Ew. monachijski plus jakieś karmelowe czy palone dla ożywienia smaku :). Może jakieś Marcowe albo Ciemne...

Link to comment
Share on other sites

Witam,

Czy ktoś próbował uwarzyć piwo tylko ze słodu monachijskiego? Czy takie piwo wychodzi pijalne? Ew. monachijski plus jakieś karmelowe czy palone dla ożywienia smaku :). Może jakieś Marcowe albo Ciemne...

Ja robiłem Alta. Wyszedł pijalny, tylko słabo odfermentował, zacieraj nisko.

Link to comment
Share on other sites

Czy ktoś pił piwo z samego słodu monachijskiego?

Karmelowy jasny, ciemny; caraaroma, carafa I.

Chyba sypnę ciemnego karmela i zrobię ciemniaka...

 

Heh, jak na pijane piwo to chyba nabędę pilska i zrobię coś normalnego... :)

coder, a to specyficzny smak słodu monachijskiego spowodował, że piwo było tylko pijalne?

Edited by darko
Link to comment
Share on other sites

W ksiazce "Radical Brewing" autor Randy Mosher opisuje m.in. styl "Munich Dunkel". Pisze on np ze kiedys warzono ten styl piwa ze 100% slodu Munich, ale dzisiaj czesto dosypuje sie mala ilosc ciemnego slodu dla koloru.

Podaje taka recepture:

Warka na: 5 gal (19 l)

Gestosc: 1.048 (11.5 P)

Alcohol/vol: 3.7-4.4

Color: ciemno-czerwony (Ruby, 17.2 SRM)

Gorzkosc: 26 IBU

Drozdze: Lager Bawaryjski

 

9.5 lb (4.3 kg) slod monachijski

4 oz (114 gr) Carafa II

1.25 oz (35 gr) 90 min Hallertau (3.5 AA)

PS. Zobacz tez BJCP dla Munich Dunkel: http://www.piwo.org/forum/t715-04B-Munich-Dunkel.html

i na Munich Helles: http://www.piwo.org/forum/t663-01D-Munich-Helles.html

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

coder, a to specyficzny smak słodu monachijskiego spowodował, że piwo było tylko pijalne?

Nie, w sumie było chyba niezłe:

http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=739747&postcount=1

ale mnie nie podeszło.

 

tu jest przepis:

http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=680535&postcount=193

 

jednak dorzuciłem trochę pilsneńskiego....

 

Teraz zrobiłem doppelbocka i porter bałtycki oparte w większości na monachijskim, ale jeszcze nie gotowe...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nie robiłam na samym monachijskim, ale prawdę powiedziawszy, nie rozumiem, Darko, skąd Twoje obawy? Jak napisał Kopyr - takie marcowe wyjdzie:) No, jeszcze zależy, jak nachmielisz i jakich drożdży dodasz:)

Link to comment
Share on other sites

cześć ;)
No własnie zrobiłem Marcowe.

Mógłbys zamieścić przepis?

Marzec się zbliża dużymi krokami :D

Marcowe 13 Blg

 

95% monachijski

5% karmelowy jasny strzegomski

 

20g Marynka 8,3% - 60 min

5g Marynka 8,3% - 20 min

 

Drożdże Saflager S-23 temp. fermentacji 10-10,5°C

Link to comment
Share on other sites

No tak, ale temat dotyczy zasypu ze 100% słodu monachijskiego, to znaczy bez udziału pilsa.

Zacieranie: 62°C - 30 min; 72°C - 30 min.

Edited by darko
Link to comment
Share on other sites

Na stronie Hobbybrauer podają taką recepture na Marcowe. Jak widać nie robia z samego Monacha.

 

Pilsener Malz 4000 g

Münchner Malz 1250 g

Cara-Münch 500 g

 

http://wiki.hobbybrauer.de/index.php?title=Festbier

A bo to jedna receptura na marcowe istnieje?

 

Ja zamierzam w każdym razie zrobić maerzena z monachijskiego i niczego więcej.

Link to comment
Share on other sites

Wracając do głównego tematu - kiedyś uwarzyłam alt'a z zestawy BA ze 100% udziałem monachijskiego. Piwo według mnie wyszło nie tylko pijalne, ale nawet bardzo dobre. Wcale nie było mdłe. Mam zamiar je jeszcze kiedyś powtórzyć :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Piwo po 5 tygodniach jest praktycznie gotowe. Wyszło dosyć słodkie, z charakterystycznym posmakiem ciemnych słodów. Posmak ten jest czasami bywa opisywany jako "palony": http://browar.biz/forum/showpost.php?p=779256&postcount=3. Pod tym względem słody strzegomskie są delikatniesze i subtelniejsze niż Caramunichy od Weyermanna. Mnie to odpowiada :D.

 

edit: z 13 Blg zeszło do 3,5 (alk. 5,1% obj.)

Edited by darko
Link to comment
Share on other sites

Piwo po 5 tygodniach jest praktycznie gotowe. Wyszło dosyć słodkie, z charakterystycznym posmakiem ciemnych słodów. Posmak ten jest czasami bywa opisywany jako "palony": http://browar.biz/forum/showpost.php?p=779256&postcount=3. Pod tym względem słody strzegomskie są delikatniesze i subtelniejsze niż Caramunichy od Weyermanna. Mnie to odpowiada :D.

"Smak: delikatna słodowa paloność, zdominowana (zbyt mocno) przez nieco kwaskowy posmak"

 

Skąd się bierze ten kwaskowy posmak - z ciemnych słodów?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.