Jump to content
Sign in to follow this  
Pierre Celis

[piwolog] Najlepszy porter na świecie

Recommended Posts

dsc_9805.jpg?w=640&h=820

Przedwczoraj ogłoszono wyniki jednego z największych konkursów piw przemysłowych na świecie – European Beer Star. Wbrew nazwie konkurs ma zasięg światowy. Startowały w nim takie piwne potęgi jak Niemcy, Belgia Czechy czy USA, ale także Japonia, Kolumbia, Brazylia czy egzotyczna Namibia. W tym roku wystartował też jeden browar z Polski. I to jak wystartował!

Ostatnio ubolewano, że tak mało polskich browarów próbuje swoich sił w konkursach, a przecież są na naszym rynku piwa, którymi śmiało można się chwalić. To chyba zmobilizowało Browar Kormoran, który do konkursu wystawił dwa swoje flagowe produkty. I trafił w dziesiątkę, zdobywając dwa medale. Piwo Orkiszowe z Miodem zdobyło brąz w kategorii Specialty Honey Beer (piwo specjalne miodowe), a Porter Warmiński uznano za najlepszego przedstawiciela porterów bałtyckich. I w sumie nie ma się co dziwić, bo każdy wytrawny piwosz wie, że co jak co, ale z naszych porterów można być naprawdę dumnym. I pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu niemal całkowicie znikły z rynku. Tymczasem dzisiaj mamy około dziesięciu przedstawicieli tego stylu i mam nadzieję, że na tym nie koniec.

Z tej właśnie okazji udałem się do sklepu celem zakupu obu medalowych piw. Wróciłem właśnie zmarznięty do domu, więc z tym większą przyjemnością przystępuję do weryfikacji złotego medalisty European Beer Star, czyli najlepszego na świecie porteru bałtyckiego.

Porter WarmińskiPorter Bałtycki
Ekstrakt 21%, alkohol 9%

Wygląd: czarne, nieprzejrzyste. Piana jasnobrazowa o zmiennej fakturze poczatkowo obfita, ale szybko redukuje sie do obraczki

Aromat: kawa, przypalony karmel, wanilia i słód. Po ogrzaniu pojawia się symboliczna owocowa nuta w postaci suszonych śliwek.

Wysycenie: umiarkowane w kierunku niskiego, idealne.

Smak: słodkawy, ale nie zatykający. Połączenie gorzkiej i słodkiej czekolady, przypalonego słodu oraz orzechów. Czuć rozgrzewającą moc alkoholu, ale jest on znakomicie wkomponowany w całość i ani trochę się nie narzuca. Goryczka głównie od słodów palonych i alkoholu, średnio intensywna, krótka, przyjemna.

Odczucie w ustach: tęgie, treściwe, lepkie, rozgrzewające. Dobrze dobrana goryczka i odpowiednie nasycenie dwutlenkiem węgla sprawiają, że mimo wysokiej mocy i gęstości pijalność jest znakomita.

Wrażenie ogólne: Idealnie zbalansowany porter o świetnym i przede wszystkim czystym aromacie. Bardzo stylowy i naprawdę smakowity. Czapki z głów. Nagroda na European Beer Star jak najbardziej zasłużona.

Ocena: 9/10


1464 b.gif?host=bimbelt.wordpress.com&blog=17

Wyświetl pełny artykuł

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...