Skocz do zawartości

[piwolog] Najlepszy porter na świecie


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

dsc_9805.jpg?w=640&h=820

Przedwczoraj ogłoszono wyniki jednego z największych konkursów piw przemysłowych na świecie – European Beer Star. Wbrew nazwie konkurs ma zasięg światowy. Startowały w nim takie piwne potęgi jak Niemcy, Belgia Czechy czy USA, ale także Japonia, Kolumbia, Brazylia czy egzotyczna Namibia. W tym roku wystartował też jeden browar z Polski. I to jak wystartował!

Ostatnio ubolewano, że tak mało polskich browarów próbuje swoich sił w konkursach, a przecież są na naszym rynku piwa, którymi śmiało można się chwalić. To chyba zmobilizowało Browar Kormoran, który do konkursu wystawił dwa swoje flagowe produkty. I trafił w dziesiątkę, zdobywając dwa medale. Piwo Orkiszowe z Miodem zdobyło brąz w kategorii Specialty Honey Beer (piwo specjalne miodowe), a Porter Warmiński uznano za najlepszego przedstawiciela porterów bałtyckich. I w sumie nie ma się co dziwić, bo każdy wytrawny piwosz wie, że co jak co, ale z naszych porterów można być naprawdę dumnym. I pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu niemal całkowicie znikły z rynku. Tymczasem dzisiaj mamy około dziesięciu przedstawicieli tego stylu i mam nadzieję, że na tym nie koniec.

Z tej właśnie okazji udałem się do sklepu celem zakupu obu medalowych piw. Wróciłem właśnie zmarznięty do domu, więc z tym większą przyjemnością przystępuję do weryfikacji złotego medalisty European Beer Star, czyli najlepszego na świecie porteru bałtyckiego.

Porter WarmińskiPorter Bałtycki
Ekstrakt 21%, alkohol 9%

Wygląd: czarne, nieprzejrzyste. Piana jasnobrazowa o zmiennej fakturze poczatkowo obfita, ale szybko redukuje sie do obraczki

Aromat: kawa, przypalony karmel, wanilia i słód. Po ogrzaniu pojawia się symboliczna owocowa nuta w postaci suszonych śliwek.

Wysycenie: umiarkowane w kierunku niskiego, idealne.

Smak: słodkawy, ale nie zatykający. Połączenie gorzkiej i słodkiej czekolady, przypalonego słodu oraz orzechów. Czuć rozgrzewającą moc alkoholu, ale jest on znakomicie wkomponowany w całość i ani trochę się nie narzuca. Goryczka głównie od słodów palonych i alkoholu, średnio intensywna, krótka, przyjemna.

Odczucie w ustach: tęgie, treściwe, lepkie, rozgrzewające. Dobrze dobrana goryczka i odpowiednie nasycenie dwutlenkiem węgla sprawiają, że mimo wysokiej mocy i gęstości pijalność jest znakomita.

Wrażenie ogólne: Idealnie zbalansowany porter o świetnym i przede wszystkim czystym aromacie. Bardzo stylowy i naprawdę smakowity. Czapki z głów. Nagroda na European Beer Star jak najbardziej zasłużona.

Ocena: 9/10


1464 b.gif?host=bimbelt.wordpress.com&blog=17

Wyświetl pełny artykuł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.