Skocz do zawartości

S-04


Krzyko

Rekomendowane odpowiedzi

W sobotę nastawiłem Real Ale + jasny Bruntal i zadałem S-04, które ostro wzięły się do pracy jeszcze tego samego dnia (po ok. 7 godz.). Zachowywały się bardzo burzliwie, aż temp. brzeczki podskoczyła o 30C. Niestety ich harce skończyły się już we wtorek, czyli po niecałych trzech dobach. Od tej pory w fermentorze panuje grobowa cisza.

Jakie są wasze doświadczenia z tymi drożdżami? One tak zawsze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma w tym nic specjalnie dziwnego. Z mojego doświadczenia główna część fermentacji jest z reguły zakończona właśnie po 3-4 dniach. Teoria mówi, że fermentacja jest intensywniejsza na początku i maleje w czasie, ale jeszcze coś tam moze dofermentowywać, więc zostaw to przynajmniej do pełnego tygodnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, uspokoiliście mnie. Dzięki. Nie stosuję cichej, więc myślę, że piwko może sobie postać do dwóch tygodni. Blg chcę sprawdzić nie wcześniej niż po 10 dniach. Mam nadzieję, że nie będzie to za długo...?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

(...) zostaw to przynajmniej do pełnego tygodnia.

A po tygodniu zlej na cichą i niech jeszcze trochę postoi i wtedy będzie git. :)

 

Edit: Pisaliśmy równocześnie i po wysłaniu posta dopiero zauważylem, że cichej nie stosujesz.

Edytowane przez Filip
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.