Jump to content

Recommended Posts

W sobotę nastawiłem Real Ale + jasny Bruntal i zadałem S-04, które ostro wzięły się do pracy jeszcze tego samego dnia (po ok. 7 godz.). Zachowywały się bardzo burzliwie, aż temp. brzeczki podskoczyła o 30C. Niestety ich harce skończyły się już we wtorek, czyli po niecałych trzech dobach. Od tej pory w fermentorze panuje grobowa cisza.

Jakie są wasze doświadczenia z tymi drożdżami? One tak zawsze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma w tym nic specjalnie dziwnego. Z mojego doświadczenia główna część fermentacji jest z reguły zakończona właśnie po 3-4 dniach. Teoria mówi, że fermentacja jest intensywniejsza na początku i maleje w czasie, ale jeszcze coś tam moze dofermentowywać, więc zostaw to przynajmniej do pełnego tygodnia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, uspokoiliście mnie. Dzięki. Nie stosuję cichej, więc myślę, że piwko może sobie postać do dwóch tygodni. Blg chcę sprawdzić nie wcześniej niż po 10 dniach. Mam nadzieję, że nie będzie to za długo...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

(...) zostaw to przynajmniej do pełnego tygodnia.

A po tygodniu zlej na cichą i niech jeszcze trochę postoi i wtedy będzie git. :)

 

Edit: Pisaliśmy równocześnie i po wysłaniu posta dopiero zauważylem, że cichej nie stosujesz.

Edited by Filip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...