Jump to content
5k18a

Jak ilościowo uzupełnić ekstrakt słodowy glukozą?

Recommended Posts

Mam gotowca 1,7kg (jasne jęczmienne nachmielone od WES). Chcę zrobić lagera. Kupiłem do tego piwka drożdże Brewferm Lager (dla pilsów i lagerów) Temperatura fermantacji tych drożdży to12-15 stopni. Moim zdaniem chyba za wysoka dla dolnej fermentacji. Ale już trudno niech będzie to, pewnie to ściema że drożdże do lagerów.

 

Do tego mam 0,6kg sproszkowanego ekstraktu słodowego. Ile powinienem dosypać glukozy aby mieć nastaw na 22 litry? Czy wystarczy dosypać 0,5kg glukozy? Może powinienem wyłącznie polegac na wskazaniach aerometru, zakładam że powinienem wystartować w okolicach 12-13Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozmieszaj na 10l, zmierz, policz, dodaj.

 

Wzór na BLG jest prosty jako konstrukcja cepa.

Edited by crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaki jest to wzór?

 

Konkretnie mam takie produkty:

 

http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=71

http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=150

http://piwodziej.pl/pl/p/Brewferm-Lager/153

 

zakładam, że powinienem dodać koło 0,7kg glukozy krystalicznej na 22l Piwa

Edited by 5k18a

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tego WESa dodałem 1kg glukozy i 2 szklanki sypkiego ekstraktu słodowego-maltozy (nie miałem wagi-400ml około) i w 20 litrach wyszło 12Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam gotowca 1,7kg (jasne jęczmienne nachmielone od WES). Chcę zrobić lagera. Kupiłem do tego piwka drożdże Brewferm Lager (dla pilsów i lagerów) Temperatura fermantacji tych drożdży to12-15 stopni. Moim zdaniem chyba za wysoka dla dolnej fermentacji. Ale już trudno niech będzie to, pewnie to ściema że drożdże do lagerów.

 

Do tego mam 0,6kg sproszkowanego ekstraktu słodowego. Ile powinienem dosypać glukozy aby mieć nastaw na 22 litry? Czy wystarczy dosypać 0,5kg glukozy? Może powinienem wyłącznie polegac na wskazaniach aerometru, zakładam że powinienem wystartować w okolicach 12-13Blg.

 

O ile się nie mylę, to ekstrakty chmielone WESa są nachmielone na 12 litrów, a nie na 20, jak standardowy brewkit (w zasadzie to brewkity są chmielone na 40 pintów, czyli ok. 19 litrów).

Jak chcesz z tego zrobić 22 litry, to po prostu kup dwa ekstrakty. A jeżeli masz tylko jeden, to lepiej zrób 12 litrów, bo jeżeli zrobisz prawie dwa razy tyle, to piwo siłą rzeczy może wyjść bardzo mało goryczkowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaczęło dzisiaj z żadka bulgotać. Średnio jeden bul na 2-3 minuty. Czuć zapach drożdży i jest piana więc chyba jest ok. Piwko leży w 14 stopniach. Zastanawiam się czy te drożdże dadzą radę, jeżeli przeniosę fermentator do pomieszczenia gdzie jest 7-8 st. Na opakowaniu drożdży było napisane, że ich temperatura to 12-15 st. Czy jest sens przenosić fermentator do chłodniejszego miejsca?

 

To moja pierwsza dolna fermentacja. Górne jakoś bardziej żwawo działały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmierzyłem sobie częstotliwość bulgotnięć ;) I słabiutko raz na 6-7 minut coś bulgotnie. Temperatura otoczenia to 8-9 st. Czy w Lagerach fermentacja przebiega mniej bużliwie niż w piwach górnej fermentacji?

 

 

O ile się nie mylę, to ekstrakty chmielone WESa są nachmielone na 12 litrów, a nie na 20, jak standardowy brewkit (w zasadzie to brewkity są chmielone na 40 pintów, czyli ok. 19 litrów).

Jak chcesz z tego zrobić 22 litry, to po prostu kup dwa ekstrakty. A jeżeli masz tylko jeden, to lepiej zrób 12 litrów, bo jeżeli zrobisz prawie dwa razy tyle, to piwo siłą rzeczy może wyjść bardzo mało goryczkowe.

 

Dodałem jeszcze 1,2 kg ekstraktu słodowego od WES plus 4 łyżki stołowe cukru.

 

Konkretnie są to te składniki na 20l:

 

http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=71

http://www.sklep.wes.pl/?d=produkt&id=54

http://piwodziej.pl/pl/p/Brewferm-Lager/153

Edited by 5k18a

Share this post


Link to post
Share on other sites

widzisz 5k18a , kultura obowiązuje

na forum piwnym obowiązuje zarówno kultura picia jak i kultura języka, zwłaszcza polskiego

 

przyłóż się, a dostaniesz więcej merytorycznych odpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...