Jump to content
Sign in to follow this  
bajo33

Jody wskaźnik skrobi

Recommended Posts

Kupiłem już jakiś czas jodowy wskaźnik skrobi na jednym z dużych sklepów piwowarskich. Zaniepokoił mnie fakt, że za każdym razem po 30 minutach zacierania słodu wynik próby jodowej był negatywny. Dzisiaj sprawdziłem mój wskaźnik i zadałem parę kropel na przekrojonego ziemniaka oraz banana, zero przebarwienia, wynik negatywny. Przeterminowany wskaźnik lub wlana do buteleczki sama woda?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłem już jakiś czas jodowy wskaźnik skrobi na jednym z dużych sklepów piwowarskich. Zaniepokoił mnie fakt, że za każdym razem po 30 minutach zacierania słodu wynik próby jodowej był negatywny. Dzisiaj sprawdziłem mój wskaźnik i zadałem parę kropel na przekrojonego ziemniaka oraz banana, zero przebarwienia, wynik negatywny. Przeterminowany wskaźnik lub wlana do buteleczki sama woda?

Kup najzwyklejszy płyn lugola w aptece, 100% zadowolenia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

up najzwyklejszy płyn lugola w aptece, 100% zadowolenia

 

Nie wydziwiaj :-) niech kupi zwykłą jodynę :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

jod w wodzie jest brunatny. Jeśli roztwór nie jest wzbogacony jodkami, to ten z czasem ulatuje. Jeśli roztwór nie ma odpowiedniego koloru - niechybnie stracił swe właściwości

Share this post


Link to post
Share on other sites

jod w wodzie jest brunatny. Jeśli roztwór nie jest wzbogacony jodkami, to ten z czasem ulatuje. Jeśli roztwór nie ma odpowiedniego koloru - niechybnie stracił swe właściwości

To by się zgadzało, właśnie zauważyłem, że rozszczelniona jest nakrętka buteleczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłem spirytusowy roztwór jodu 10g za 2zł, jest zauważalnie mocno brązowy. Teraz widzę wyraźnie zabarwienie na ciemnogranatowe po dodaniu kropli na ziemniaka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jacek Kocurek coś wspominał mi kiedyś że powinien być wodny, nie wiem czy chodziło o trwałość czy co innego. Jak znajdzie może się wypowie.

Chyba że ten ma coś w spólnego ze STAR WARS ;)

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wolny jod w spirytusie ma nawet lepszą rozpuszczalność. Tyle, że zarówno spirytus łatow paruje, a także jod łatwiej się ulatnia. Najlepszym rozwiązaniem jest roztwór wodny z dodatkiej jodku potasu. Powstaje wtedy dość stabilny kompleks i jod słabo się ulatnia. Na początku przygody z piwowarstwem (3 lata temu) zrobiłem sobie 100ml dość stężonego roztworu i korzystam do dziś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Chłopaki nie szalejcie ;-) używam jodyny której ważność wygasła rok temu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Chłopaki nie szalejcie ;-) używam jodyny której ważność wygasła rok temu.

 

ja nigdy nie robiłem próby jodowej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

ja nigdy nie robiłem próby jodowej

 

I w związku z tym chciałęś udzielić jakiejś dobrej rady w temacie wskaźnika skrobi?

Mieliśmy z Dori kiedyś czeski słód pilzneński którego nie było opcji zatrzeć w przerwie cukrującej, konieczne było na dość długa chwilę podciągnięcia do w 72 °C, żeby skrobia się rozłożyła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Chłopaki nie szalejcie ;-) używam jodyny której ważność wygasła rok temu.

Ja mam jodynę pamiętającą początek CP nic jej nie jest - działa ale np. bardziej rozcieńczone roztwory np. taki jest w BA mają niestety termin przydatności i straciły swoje właściwości w połowie tego czas okresu. Za to są bardziej czytelniejsze dla początkujących. /z jasnego robi sie ciemne/.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I w związku z tym chciałęś udzielić jakiejś dobrej rady w temacie wskaźnika skrobi?

 

 

jak ja mogę udzielać rad :cool:

a taki słód jak ten czeski to chyba rzadkość

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jod, który zakupiłem na dokładnie taki skład roztworu: 3% jod, 1% - jodek potasu i woda oczyszczona, 96% - etanol. Mi tam wsio ryba ile wytrzyma, ważne żeby działał chociaż przez parę warek:) Mogło się okazać, że z ostatnich 2 warek, które zacierałem z tym zwietrzałym wskaźnikiem skrobi nie wyciągnąłem maksimum wydajności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

a taki słód jak ten czeski to chyba rzadkość

 

A skąd możesz to wiedzieć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.