Jump to content
Makaron

Polski opis brytyjskiego bitter.

Recommended Posts

Staram się opracować opis klasycznego ale współczesnego bittera. Jako, że moje "pióro" nigdy nie było specjalnie finezyjne i poprawne stylistycznie, zatem serdecznie zapraszam do krytyki i propozycji poprawek, zarówno merytorycznych jak i stylistycznych. Póki co pracuje nad opisem i jeszcze opis nie jest skończony, ale komentarze są mile widziane.

 

https://docs.google.com/document/d/11nizjkqnOMRoomJgNc4nVOZBv2ZrTKfO0q1t3HUxi0g/edit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma ktoś może coś na temat historii tego piwa?

 

No i jakie bittery dostępne są na polskim rynku?

 

No i kolejne poprawki doszły, więc jakby ktoś coś zauważył dajcie znać w komentarzach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na polskim rynku dostępne są, z tego co ja pamiętam, Chiswick bitter, Young's bitter, London Pride, Old Speckled Hen, Abbot Ale, ESB, Spitfire, Bishop's finger, Bombardier (2 wersje premium i burning gold). Co do historii poszperam, ale odnośnie samego stylu, to niestety sprowadza się do tego, że piwo nazywało się "pale ale", ale ludzie mówili na nie "bitter", bo było bardziej gorzkie niż porter, niż Burton czy mild ale. Ale właśnie szperam, może coś donajdę...

 

Z jednego słownika z 1858 znalazłem definicję bitter ale (poniżej), a tutaj, że pojawienie się bitter ale było czymś strasznym dla organizacji abstynenckich w rolu 1851 (The Bristol Temperance Herald) : http://books.google....,436,730&edge=0

 

I jeszcze taka tabelka

post-5299-0-19130400-1353357176_thumb.jpg

post-5299-0-20516300-1353357187_thumb.png

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem troszkę o bitter'ach. Podział właściwie był dość prosty, był light bitter 10 blg, medium bitter 11-12,5 i strong bitter 17. Bitter jako taki był słabszy od mild'a (mild oscylował między 13-14 blg, ale przed 1908 rokiem trzymał się 15 blg, zaś wersje extra strong miały 18 blg) i porównywalny z AK ale czyli pojedynczym jasnym (nomenklatura nazwy pochodzi z holenderskiego ankel koyt, gdzie ankel to pojedynczy a koyt to określenie piwa mało chmielonego), mającym przeważnie 11 blg, ale mniej chmielu. W 1903 roku zbadano (w osobie doktora Keith'a Thomas'a) IBU bitter'ów i było to między 34-55 jednostek, z uwzględnieniem, że najmniej chmielone są bitter'y z Midlands, najbardziej chmielone z Kentu i północnego zachodu Anglii, a z południowego zachodu słodsze, podobnie jak te z Londynu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...