Skocz do zawartości

Piwo na samym słodzie wędzonym-pytanie o recepturę


arusb

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do dyspozycji 4,5kg słodu wędzonego Weyermann, chmiele: Lubelski i Marynka w szyszkach, drożdże: Bavarian Lager 2206.Czy da się z tych składników zrobić jakąś pijalną wędzonkę?

edit:Mam jeszcze chmiel Hallertau Mittelfruh w granulacie.

Edytowane przez arusb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak lubisz nieco większą wędzonkę to będzie ok, ale ja bym sypnął trochę karmelowego.

Wg mnie w piwo wędzone jest lepsze nieco pełniejsze.

Jak nie masz karmelowego, kup lub jak przerób w piekarniku 0,5kg swojego słodu wędzonego na karmelowy.

(poszukaj na forum kiedyś coś było na ten temat).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tego czasu warzyłem z kitów i gotowych zestawów do zacierania, także nie mam doświadczenia w tworzeniu receptur i korzystania z pomocnych programów.Szczerze mówiąc miałem nadzieję,że ktoś bardziej doświadczony podrzuci przepis według w/w założeń.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tego czasu warzyłem z kitów i gotowych zestawów do zacierania, także nie mam doświadczenia w tworzeniu receptur i korzystania z pomocnych programów.Szczerze mówiąc miałem nadzieję,że ktoś bardziej doświadczony podrzuci przepis według w/w założeń.

 

No to zrób tak:

1. Zacieranie w 68°C przez 60min, potem 76°C przez 10min.

2. Gotowanie 90min, chmielenie 30g na 60min i 15min 30g.

 

Jak fermentacje przeprowadzisz prawidłowo, to wyjdzie dobre piwo i będziesz miał doświadczenie na przyszłe walki.

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
  • 1 rok później...

 

Do tego czasu warzyłem z kitów i gotowych zestawów do zacierania, także nie mam doświadczenia w tworzeniu receptur i korzystania z pomocnych programów.Szczerze mówiąc miałem nadzieję,że ktoś bardziej doświadczony podrzuci przepis według w/w założeń.

No to zrób tak:

1. Zacieranie w 68°C przez 60min, potem 76°C przez 10min.

2. Gotowanie 90min, chmielenie 30g na 60min i 15min 30g.

 

Jak fermentacje przeprowadzisz prawidłowo, to wyjdzie dobre piwo i będziesz miał doświadczenie na przyszłe walki.

 

Cześć

 

Czy coś mi wyjdzie z tego;

 

słód  wędzony 2kg

słód bursztynowy 2kg

Słód karmelowy 1kg

1. Zacieranie w 68°C przez 60min, potem 76°C przez 10min.

2. Gotowanie 90min, chmielenie 30g na 60min i 15min 30g.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy coś mi wyjdzie z tego; słódwędzony 2kg słód bursztynowy 2kg Słód karmelowy 1kg

Nie, z tego piwo będzie karmelowym ulepkiem :(

 

Chęci może masz i szczere, ale wiedzę raczej olewasz, a bez niej nic nie będzie.

Słody to nie klocki Lego, że sobie jakieś ze sobą poskładasz i coś tam z tego wyjdzie.

Zadajesz pytanie w którym widać, że nie posiadasz elementarnej dla piwowara wiedzy więc nie licz raczej na jakąś konkretną odpowiedź poza linkiem do Wiki ;)

http://www.wiki.piwo.org/Rodzaje_s%C5%82od%C3%B3w_oraz_ich_zastosowanie

 

EDIT

 

Gorąco polecam lekturę Wiki :)

Edytowane przez Dr2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.