Jump to content
arusb

Piwo na samym słodzie wędzonym-pytanie o recepturę

Recommended Posts

Mam do dyspozycji 4,5kg słodu wędzonego Weyermann, chmiele: Lubelski i Marynka w szyszkach, drożdże: Bavarian Lager 2206.Czy da się z tych składników zrobić jakąś pijalną wędzonkę?

edit:Mam jeszcze chmiel Hallertau Mittelfruh w granulacie.

Edited by arusb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo lubię mocne wędzonki.Miałem okazję pić Schlenkerlę Marzen w jaskini lwa i od tego czasu jestem fanem wędzonek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak lubisz nieco większą wędzonkę to będzie ok, ale ja bym sypnął trochę karmelowego.

Wg mnie w piwo wędzone jest lepsze nieco pełniejsze.

Jak nie masz karmelowego, kup lub jak przerób w piekarniku 0,5kg swojego słodu wędzonego na karmelowy.

(poszukaj na forum kiedyś coś było na ten temat).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tego czasu warzyłem z kitów i gotowych zestawów do zacierania, także nie mam doświadczenia w tworzeniu receptur i korzystania z pomocnych programów.Szczerze mówiąc miałem nadzieję,że ktoś bardziej doświadczony podrzuci przepis według w/w założeń.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do tego czasu warzyłem z kitów i gotowych zestawów do zacierania, także nie mam doświadczenia w tworzeniu receptur i korzystania z pomocnych programów.Szczerze mówiąc miałem nadzieję,że ktoś bardziej doświadczony podrzuci przepis według w/w założeń.

 

No to zrób tak:

1. Zacieranie w 68°C przez 60min, potem 76°C przez 10min.

2. Gotowanie 90min, chmielenie 30g na 60min i 15min 30g.

 

Jak fermentacje przeprowadzisz prawidłowo, to wyjdzie dobre piwo i będziesz miał doświadczenie na przyszłe walki.

Edited by sziszi

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Do tego czasu warzyłem z kitów i gotowych zestawów do zacierania, także nie mam doświadczenia w tworzeniu receptur i korzystania z pomocnych programów.Szczerze mówiąc miałem nadzieję,że ktoś bardziej doświadczony podrzuci przepis według w/w założeń.

No to zrób tak:

1. Zacieranie w 68°C przez 60min, potem 76°C przez 10min.

2. Gotowanie 90min, chmielenie 30g na 60min i 15min 30g.

 

Jak fermentacje przeprowadzisz prawidłowo, to wyjdzie dobre piwo i będziesz miał doświadczenie na przyszłe walki.

 

Cześć

 

Czy coś mi wyjdzie z tego;

 

słód  wędzony 2kg

słód bursztynowy 2kg

Słód karmelowy 1kg

1. Zacieranie w 68°C przez 60min, potem 76°C przez 10min.

2. Gotowanie 90min, chmielenie 30g na 60min i 15min 30g.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy coś mi wyjdzie z tego; słódwędzony 2kg słód bursztynowy 2kg Słód karmelowy 1kg

Nie, z tego piwo będzie karmelowym ulepkiem :(

 

Chęci może masz i szczere, ale wiedzę raczej olewasz, a bez niej nic nie będzie.

Słody to nie klocki Lego, że sobie jakieś ze sobą poskładasz i coś tam z tego wyjdzie.

Zadajesz pytanie w którym widać, że nie posiadasz elementarnej dla piwowara wiedzy więc nie licz raczej na jakąś konkretną odpowiedź poza linkiem do Wiki ;)

http://www.wiki.piwo.org/Rodzaje_s%C5%82od%C3%B3w_oraz_ich_zastosowanie

 

EDIT

 

Gorąco polecam lekturę Wiki :)

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.