Jump to content
WojtekKr

zapach alkoholu podczas fermentacji burzliwej

Recommended Posts

Witam po raz pierwszy szlachetne grono!

Po wielu miesiącach wreszcie zdecydowałem się na zakup sprzętu i spróbowanie sił w domowym wytwarzaniu ukochanego trunku

Jako że moje doświadczenie jest zerowe to mam kilka pytań a zacznę od jednego (na które nie znalazłem nigdzie odpowiedzi).

Mianowicie właśnie fermentuje moja pierwsza warka - piwo jasne domowe z WES. Zgodnie z instrukcją pucha ekstraktu do 12 litrów wody, drożdże Mauribrew Lager 497 w ilosci 11,5g. Startowe Blg 10,5 st. Wszystko ruszyło po mniej wiecej 12 godzinach, od poczatku utrzymuje temperaturę brzeczki 21-22 st.C (niższej nie jestem w stanie osiągnąć).

W drugiej dobie fermentacji, wydaje sie prawidlowo przebiegajacej, brzeczka zaczela wydzielac silną woń alkoholu i chciałbym Was zapytać czy to normalne?? Z czasem zapach ten nieco zanika.

Dodam, ze objawów zakażenia nie ma - aseptyka w zasadzie pewna.

 

Pozdrawiam serdecznie i proszę o wyrozumiałość oraz rzeczowe odpowiedzi.

Edited by WojtekKr

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja tam kiepski z chemii byłem ale z tego co pamiętam to co2 jest raczej bezwonny ;)

 

co do meritum to podczas fermentacji są różne wonie tak wiec moja rada : nie przejmować się i zostawić piwko w spokoju będzie dobre bo pierwsze i pokochasz tak czy inaczej ;)

Edited by lkulos

Share this post


Link to post
Share on other sites

To proponuje uchylić dekiel, wsadzić nos i się zaciągnąć mocno w płuca. :D

 

Myślicie, że nie wiem, że jest bezwonny? :( Kolega myli duszące CO2 z alkoholem, przy tak małym balingu, rozpoczętej fermentacji nie jest możliwe tak mocne wyczuwanie alkoholu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To proponuje uchylić dekiel, wsadzić nos i się zaciągnąć mocno w płuca. :D

 

Dokladnie właśnie tak zrobiłem i stąd te moje odczucia. Może spowodowane przez duże stężenie co2 ale ewidentnie pachnie alkoholem. no nic... moze tak ma być...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ruszać, nie zaglądać* zapomnieć -po 2 tygodniach rozlać a po 4 kolejnych wypić proste ;)

 

 

*/ ja lubię sobie pooglądać piwko dlatego odchodzę od plastikowych fermentatorów na rzecz klasycznych szklanych balonów (przynajmniej pooglądam sobie jak pracuje ) wiem wiem drogie to ciężko się myje ale jakoś tak bardziej mi pasuje

 

 

 

 

Wyświetl postUżytkownik jacer dnia 13 listopad 2012 - 18:15 napisał

To proponuje uchylić dekiel, wsadzić nos i się zaciągnąć mocno w płuca. :D

 

Dokladnie właśnie tak zrobiłem i stąd te moje odczucia. Może spowodowane przez duże stężenie co2 ale ewidentnie pachnie alkoholem. no nic... moze tak ma być...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.