Jump to content
H.M.

Słód wędzony w piwach szkockich

Recommended Posts

Wiem, że teoretycznie się nie daje. Ale teoria teorią, a praktyka praktyką. W dodatku zalega mi 5 kg wędzonego, nie mam co z nim zrobić, a biorę się za Szkockie.

Planuję uwarzyć Export 12-13 Blg i SSA 21-24 Blg - Ważyliście takie piwa z udziałem słodu wędzonego (zwykły z Bambergu) Ile można go dać procentowo, żeby nie przegiąć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to zależy jak bardzo się lubi wędzoność, ja bardzo lubię :) Używałem wędzonego Castle Malting, do SSA 17,5°Blg w okolicach 30% i wędzonka jest dość lekka, całkiem zbalansowana. Do lżejszego piwa, 13,5°Blg, dałem 40% wędzonego, wędzonka była większa ale wciąż niezbyt mocna. Myślę, że okolice 50% zasypu też nie będzie żadną przesadą. Moc wędzonki porównuje do piw Schlenkerli, które mam okazję czasem popijać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schlenkerla to dla mnie już zbyt wędzone. W piwach szkockich ta wędzonka jest delikatniejsza. Zatrę bardziej na słodko, to się przy słabym chmieleniu fajnie powinna zbalansować (szczególnie w SSA)

Planuję dać 20-25% do 80/- i 30-35 do SSA.

Lubię aromat i lekkie posmaki wędzone, ale nie lubię typowej wędzonki z rauchbocka czy Grodziskiego ( Grodzisza robiłem z 75% wędzonego Grodziskiego i średnio mi podeszło)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że bardzo ciężko uwarzyć dobre szkockie piwo (dwie metody, albo karmelizacji w kotle, albo dodatek odrobiny słodu karmelowego i melanoidowego, albo wręcz karmelu spożywczego). Piwo nie powinno byc ani przesadnie słodowe ani kleiste, ani mieć mocno wyczuwalnej owocowości.

Jak do tego dorzucisz wędzonke, to w ogole będzie mix tygodnia. Chyba bym jednak poszedł w kierunku portera, czyli dodał większe ilości słodów specjanych a między innymi słód wędzony.

 

Przykładowy przepis (chmiele nie odgrywają większej roli, wiec mozna zastąpić naszymi odmianami, podobnie drożdże)

 

3320g Pale Malt

500g Crystal

500g Bavarian smoked

230g Roasted Barley

 

41g Challenger hops (AA7.98) for full 90mins boil

11g Goldings (AA7.05) for last 10 mins

3g Irish moss for last 10 mins

 

And I used Mauribrew Ale 514 yeast.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj, to ja na 13 planowałem więcej...

 

6.5 kg Pils

2.0 kg wędzony

0.4 kg jęczmień palony

0.3 kg CaraRed

0.15 kg CaraAroma

 

Gips do wody do 30 N.

 

To na trzynastkę

 

Na SSA nie powinno być problemu bo przy bardzo słodkim zacieraniu i sporej ilości alkoholu wędzonka powinna się skomponować. (planuję podgrzać zacier z 50C do 73C i dopiero zrobić przerwę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmniejsz ilosc gipsu i dodaj chlorek wapnia i odrobinę kredy. Do piw w których słód ma być na pierwszym miejscu lepiej nie dodawać za dużo gipsu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli gips jak zmniejszę o połowę to woda wyjdzie ciut ponad 20 N.

A jak tą kredę? ile tego dać? kreda w sklepie z art. szkolnymi nie jest zaprawiona jakimiś dodatkami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.