Jump to content
Sign in to follow this  
Piwoznawcy

ALE - Kilka recenzji

Recommended Posts

Tak się składa, że miałem okazję degustować ostatnio kilka piw reprezentujących gatunek ALE. Nie jest to zaawansowana sensoryka, raczej degustacyjny opis piw, któe pewnie znacie i byc może odniesiecie się do moich opinii.

 

Z braku innego miejsca zamieszczam je temacie piw domowych. Z drugiej strony patrząc - piłem je w domu, więc wszystko jest OK :-)

 

 

 

Newcastle Brown Ale

 

Miejsce pochodzenia: Północno wschodnia Anglia

 

Gatunek: Brown Ale

 

Zawartość alkoholu: 3,8%

 

Idealna temperatura serwowania ? 8C

 

Wygląd: Bursztynowy do jasno brązowego.

 

Zapach: Jednoznaczny lecz stonowany aromat ciemnych słodów. Nuty chlebowe i zbożowe. Na pierwszym planie bardzo przyjemny zapach orzechów ziemnych. Delikatny bukiet owocowy i kwiatowy. Główne cechy bukietu to karmel i orzechy. Po delikatnym ogrzaniu uwalniają się nuty, przypalona i ciemnego chleba. Bezpośrednio po otwarciu butelki wyczuwalny zapach nasłoneczniony.

 

Smak: Delikatny i stonowany, wytrawny. Dużo ciepłych nut. Karmel i wanilia. W smaku przede wszystkim przyjemna słodycz pochodząca ze słodu. Finisz krótki, słodowy. Goryczka wyczuwalna, przemijająca. W posmaku wyczuwalna delikatna kwasowo-chlebowa nuta.

 

Ocena ogólna: Bardzo dobre piwo łączące pełnię aromatu i lekkość smaku. Orzeźwiające jednak nie wodniste. Typowe dla ALE płaskie zakończenie bez szczypania dwutlenku węgla.

 

 

Bishops Finger

 

Miejsce pochodzenia : Południowo wschodnia Anglia.

 

Gatunek: Pale Ale

 

Zawartość alkoholu : 4,2%

 

Idealna temp. Serwowania ? 10C

 

Wygląd: Ciemnozłoty z czerwonymi refleksami.

 

Zapach: Silne nuty chmielowe. Wyraźny zapach ziołowy, żywiczny. Nuty olejków chmielowych. Bukiet owocowy (banany, gruszki) z obecnością wanilli i lukrecji. Podłoże zapachu słodowe. Delikatne zapachy karmelowy i palonego słodu.

 

Smak: Intensywny gorzki smak. Długi finisz. Goryczka delikatnie pozostająca. Obecne posmaki cierpki i garbnikowy. Taniny zwiększają odczucie goryczki.

 

 

Ocena ogólna: Piwo o średniej pełni smaku dobre jako orzeźwiacz lub akompaniament prostych potraw o zdecydowanym smaku (kuchnia irlandzka).

 

 

Young's Old Nick

 

Miejsce pochodzenia: Londyn, Anglia

 

Gatunek: Barley Wine.

 

Zawartość alkoholu: 7,2%

 

Idealna temperatura serwowania ? 12-14C

 

Wygląd: Bursztynowa do brązowej.

 

Zapach: Bardzo bogaty. Początek chmielowo-słodowy. Wyraźne akcenty palonego ziarna, dębu, tostów. Po delikatnym ogrzaniu silny alkoholowy aromat. Nuty whisky i koniaku. Bukiet złożony. Obecne zapachy anyżu, lukrecji, moreli, suszonych owoców ? głównie śliwek. Z cech słodowych przede wszystkim toffi, wanilia i palone ziarno z nutą kawy.

 

Smak: Wyraźnie goryczkowy. Dość długi. Zakończenie alkoholowe. Wyraźna alkoholowa cierpkość i posmak tanin. Piwo raczej ciężkie w smaku, oleiste.

 

Ocena ogólna: Przykład piwa o bardzo wysokiej pełni smaku. Typowy zimowy rozgrzewacz. Do picia dla samego piwa. Najlepiej komponuje się z ogniem w kominku na zakończenie zimowego dnia.

 

 

Fuller's London Pride

 

Miejsce pochodzenia: Londyn, Anglia

 

Gatunek: Bitter

 

Zawartość alkoholu: 3,2%

 

Idealna temperatura serwowania ? 10C

 

Wygląd: Barwa ciemnozłota, bursztynowa.

 

Zapach: Przede wszystkim chmielowy. Kwiatowy, ziołowy, leśny. Aromat lekki i orzeźwiający. Gorzkie w zapachu ? zioła prowansalskie, nalewka ziołowa. W drugim rzędzie owocowe estry, banany, jabłka, anyż. Bardzo wytrawne w zapachu.

 

Smak: Intensywna goryczka. Początek ostry, wytrawny. Smak bogaty w garbniki. Kwasowość bardzo delikatna z cierpkim posmakiem. Finisz długi i zdecydowany.

 

Ocena ogólna: Prawdziwa siła goryczy. Fuller's zawiera praktycznie wszystkie jej odmiany. Wzorzec chmielowego aromatu. Piwo dla prawdziwych piwoszy. Idealne do wszystkich treściwych, tłustych dań oraz jako aperitif.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Newcastle Brown Ale

Zawartość alkoholu: 3,8%

Albo wystepuja rozne wersje, albo ilosc alkoholu sie zmienila. Sprawdze jutro i podam szczegoly, ale z tego co pamietam to piwo ma grubo ponad 4% ABV.

 

Tak na marginesie według znajmoych piwo zrobiło sie płytkie w smaku w przeciagu ostatnich kilku - kilkunastu lat. Oczywiście jest to opinia nieprofesjonalna, ale moze miec nute prawdy.

 

EDIT: Nawet tutaj pisze 4.7ABV http://en.wikipedia.org/wiki/Newcastle_Brown_Ale

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam podane 5.2% ABV, w magazynie BYO. OG = 1.044, FG = 1.007.

 

BTW, Podobno Newcastle, chociaz jest kategorowany jako Brown Ale, jest naprawde mieszanka dwoch piw: 2/5 Old Ale i 3/5 Amber Ale :D

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...