Jump to content
pendzacy_jelen

Skoki temperatury fermentacji

Recommended Posts

Krąży jednogłośna opinia że skoki temperatury są niedobre dla procesu fermentacji. Jestem ciekaw czy jest to tylko teoretyczna opinia czy potwierdzona empirycznie oraz jaki konkretnie wpływ mają skoki temperatury (produkcja niepożądanych substancji przez drożdże ?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie zajmuje mnie ten sam temat. Przedwczoraj przygotowałem brzeczkę o temp. 220C i umieściłem w pomieszczeniu o temp. 210C. Po ok. 7 godz. drożdże ruszyły. Przez cały kolejny dzień (niedziela) fermentacja przebiegała tak intensywnie, że temp. brzeczki wzrosła do 250C. Obecnie, a więc w trzecim dniu fermentacji temp. spadła do 22 - 230C. Czy to normalne, a jak nie, to jak sobie z tym problemem radzić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie prawdopodobnie wahania temp. (tak o 4 stopnie dzień /noc) były przyczyną niedofermentowania. Teraz fermentuje w chłodziarce w równych 19st i zobacze czy się poprawi. Myślę że gdy fermentuję w najlepsze to niewiele wahania robią ale jak zwalnia i piana opada to może zatrzymać fermentację i w konsekwencji zakończyć się np. o 1Blg wcześniej niż test FFT. Oczywiście mówimy o temp. brzeczki nie otoczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak wpływa to na smak w znaczącym stopniu zwłaszcza przekroczenie górnych zakresów temperatur, o czym się przekonałem w moim Dyniowym Ale (26C i zapach rozpuszczalnika). Co do dużych skoków może to powodować nieodferementowanie piwa. Tu masz tematy podobne przykłady:

http://www.piwo.org/...atury#entry3217

http://www.piwo.org/...d-5-do-12-st-c/

http://www.piwo.org/...zapach-acetonu/

http://www.piwo.org/...tur#entry168066

http://www.piwo.org/...ice temperatur

 

Ja zalecam jednak trzymanie się dolnych i środkowych zakresów pracy drożdży, niepożądane smaki zależą jeszcze od rodzaju drożdży :)

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, Undeath, dzięki za pomoc ale to chyba nie w tym rzecz. Obawiam się, że nie opisałem przypadku w dostatecznie jasny sposób. Otóż temperatura otoczenia jest stała (210C), waha się temp. brzeczki. Wiem, wiem - fermentacja jest procesem egzotermicznym, więc teoretycznie takie skoki temperatury mógłbym uznać za naturalne. Jednak w praktyce niepokoi mnie to. Cóż, żółtodzioby tak mają ;)

A, i jeszcze jedno: w opisanym przypadku użyłem drożdży S-04.

Edited by Krzyko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic się nie przejmuj,trzymaj temperaturę pokojową w dolnych granicach , drożdże swoje zrobią .

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to ja może się inaczej zapytam - jakie są dopuszczalne wahania/zmiany temperatury (o ile stopni i w jakim czasie)?

Kunze pisze o 1C na 24h

Wiki podaje 5°C na dobę. Wahania o 1°C na dobę, w warunkach domowych, byłoby czasami ciężko osiągnąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to ja może się inaczej zapytam - jakie są dopuszczalne wahania/zmiany temperatury (o ile stopni i w jakim czasie)?

Kunze pisze o 1C na 24h

Wiki podaje 5°C na dobę. Wahania o 1°C na dobę, w warunkach domowych, byłoby czasami ciężko osiągnąć.

 

W piwnicy w bloku mam 1-2°C na 2 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minęło kilka dni, a ja nadal nie znam odpowiedzi na moje pytanie. Powtórzę więc: temperatura otoczenia jest stała - obok fermentora leży termometr kontrolny. Natomiast burzliwy przebieg fermentacji powoduje wzrost temp. brzeczki (odczyt z termometru naklejonego na fermentor). Przecież w tym przypadku pakowanie fermentora w styropianowe pudło nic nie pomoże, a zapewne wręcz przeciwnie. No i pytam jeszcze raz: czy to normalne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Normalne. Gwałtowna fermentacja powoduje podniesienie temperatury wew. fermetatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.