Jump to content
Sign in to follow this  
pepe11

starter

Recommended Posts

Chyba mam pecha do płynnych drożdży na całej linii , nastawiłem Belgian Abbey II na mieszadle od kolegi Shootera ( dzięki ) wir jak na Wisełce mieszają się 5 dzień i żadnych oznak aktywności , paczka z lutego , trzymana w lodówce , zadałem litr wody i 100 gram ekstraktu , mogą jeszcze ruszyć czy kanał ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A paczka spuchła ci porządnie czy od razu wlałeś do startera?

przebiłem i trzymałem w cieple dobę , nie spuchła wlałem tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje doświadczenie jest takie : Należy zgnieść i trzymać w cieple tak długo aż napuchnie. Trwa to czasem 4-5 dni. Jeżeli po tym czasie nie napuchnie to drożdże są kaput. Jeżeli spuchnie to dopiero wtedy robię starter. Raz miałem podobną sytuację, taki niby rozruszany starter wlałem do brzeczki a po tygodniu całość do kibla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to te z wyprzedaży z BA, to moje Abbey II poszły w kanał. Po otwarciu czuć było kiszonkę, nie było sensu nawet startera robić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to te z wyprzedaży z BA, to moje Abbey II poszły w kanał. Po otwarciu czuć było kiszonkę, nie było sensu nawet startera robić.

Przyznaje nie wąchałem , tak to te z wyprzedaży , tanio znaczy drogo tak mówię moim klientom :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.