Jump to content

Rewolucja Magdy Gessler w Cieszyńskim Browarze Mieszczańskim


Pieron
 Share

Recommended Posts

5000- 10% podatku= 4500 zł :smilies:

Ale się dostaje czy trzeba zapłacić żeby tam wystąpić? No bo żeby tak coś dawali?

(sorry ale nie mogłem się powstrzymać ;) )

 

A tak poważniej. W KR za wystrój płaci producent programu a za produkty na kolację restaurator (przynajmniej tak utrzymują Ci którzy brali w tym udział ) - ale może inni wiedzą lepiej.

 

Co do samego programu.

Fanem nie jestem zarówno programu jak i prowadzącej ale (przynajmniej w tych odcinkach które widziałem) docenić należy zwracanie uwagi na jakość produktów, wykluczanie wspomagaczy i sztucznych przypraw, regionalizm potraw, odkopywanie starych i sprawdzonych przepisów oraz dbanie o samopoczucie gości. A cała otoczka jest tyko dodatkiem do tego by to zrealizować i musi być trochę krwi, łez i potu - widz to kupuje.

Link to comment
Share on other sites

Czasem oglądam Geslerową, ale po drugim sezonie zrezygnowałem gdy od kumpla, który jest kamerzystą Tefałenu dowiedziałem, że od początku do końca w większości takich produkcji jest scenariusz, który muszą przestrzegać (odchyłki jakieś są). Madzia nie robi tego bo chce tylko w scenariuszu jest więc te wszystkie rzucanie jedzeniem, rozpacze, nieudane związki, wyzwiska są wcześniej zakontraktowane, oprócz tego co słyszałem restauracje płacą grubą kasę żeby ona przyszła i mogły się sygnować jej nazwiskiem. Mają dobre umowy i prawników w tefałenie zobaczcie tą Rozenek czy jak ona tam ma co prowadzi "perfekcyjna pani domu"(ściągnięte z brytani Antija prowadziła jak dobrze pamiętam) , kobieta wytrzaśnięta z dupy, nie zajmowała się nigdy domem (specjalnie na program kupili jej mieszkanie, który sprząta armia sprzątaczek z firmy) udziela rad z rękawa jakby faktycznie miała o tym pojęcie, no proszę was... Dodam jeszcze, że jak zwykle nie umieją nic wymyślić i zżynają z zagranicy, a jak widzą że się sprzedaje to dają do porzygu. Zobaczcie był program Tysio i Woli ubierają (zżyna z brytyjskiego Goka), coś społeczność polska ich nie zakceptowała i ich nie ma.

 

Nie twierdze że źle że takie programy są ale i tak uwłaczają one trochę ludziom, bo robią z nich idiotów, jak chcecie ciekawe programy kulinarne to kilka fajnych jest na Kuchnia+. Oglądam 30 minut tej rewolucji a potem na BBC jest jak powstała ziemia i o owadach :D

Link to comment
Share on other sites

Tak zgłaszają się dobrowolnie płacąc grubą kase za to, ale to zazwyczaj osoby naprawdę nie mając pojęcia o zarządzaniu restauracją! Wczoraj widziałem urywek jak właściciele restauracji nawet faktur nie przeglądali, i była bardzo zdziwiona gdy się okazało po przeglądnięciu i podliczeniu że muszą dokładać! W tym momencie przełączyłem :P Miałem kiedyś taką sytuacje że pomagałem we Wrocławiu koledze w montażu jego filmu i po pierwszym wyświetleniu go w kinie przedzwonił do kumpla dziennikarz z tvn-u i powiedział że chce żeby udzielił wywiadu w dzień dobry, ale jeżeli by chciał żeby to wyświetli szybko musi zapłacić 7tys... szczena opada! Budżet filmu wyniósł 8tys....

Link to comment
Share on other sites

Aneks z tego co wiem to w tym kraju za darmo to nawet po pysku nie dostaniesz ;)

 

Natomiast wizyta tej "gwiazdy" z tefałenu niestety nie gwarantuje sukcesu . Niestety znam jedną restaurację gdzie mimo tego że jedzenie pyszne, nie za drogie i do tego miła obsługa nie udało się :( nad czym szczerze żałuję ale takie są prawa rynku (no i zusu us sanepidu i innych instytucji które istniej po to aby przedsiębiorcy pomóc )

Link to comment
Share on other sites

A wracając do ugotowanych, podobno w odcinku kręconym w Rzeszowie gościom podano piwo domowe!!

 

widziałem ten odcinek - uraczeni cichcem udali się do łazienki opróżnić kufle :smilies:

 

Hmmm... Ja do łazienki pobiegłem po pierwszym łyku z kupionym Tyskim Klasycznym (zwabiła mnie gadka o słodach i takie tam... chciałem dać im szansę... ). Cały kufel poszedł do klozetu...

Link to comment
Share on other sites

Gessler pojawia się na onecie :). Program jak program, jak na polskie warunki - niezły, ale oryginałowi do pięt nie sięga...

 

Natomiast wizyta tej "gwiazdy" z tefałenu niestety nie gwarantuje sukcesu . Niestety znam jedną restaurację gdzie mimo tego że jedzenie pyszne, nie za drogie i do tego miła obsługa nie udało się :( nad czym szczerze żałuję ale takie są prawa rynku (no i zusu us sanepidu i innych instytucji które istniej po to aby przedsiębiorcy pomóc )

Ba, jak prześledzi się angielski i amerykański pierwowzór to okaże się, że tylko 1/4 knajp przeżyło kolejne 2 lata po wizycie Ramsaya. Gessler tym bardziej cudotwórcą nie jest, więc większość lokali które odwiedzi niechybnie czeka upadek. Szukanie w tym ręki p. Gessler to odwracanie kota ogonem...

Edited by bzium1986
Link to comment
Share on other sites

Jak lokalizacja i reszta są do bani to i gessler nie pomoże. Niestety, coraz więcej zgłasza się tam domów weselnych i wielkich stołówek, dla których zamknięcie to błogosławieństwo. Aha, knajpy w programie płacą tylko za kolację, program, remont i wyposażenie (no i przyprawy K*** są za free).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Właśnie to oglądam i ciężko się tej baby słucha, przecież to wszystko można zrobić bez takich cyrków - ale akcja musi być :D

Czy ktoś był w tej restauracji przed i po "rewolucji"? Tak się zastanawiam czy faktycznie to tak kiepsko wyglądało wcześniej?

Link to comment
Share on other sites

To samo jej na ścianie na fejsbuku napisałem :D

ZHLYI4r.png

 

Było jeszcze dodać: " kur..a ":) to w jej stylu:)

Edited by marcin_l85
Link to comment
Share on other sites

Kolega miał "przed" imprezę na kilkanaście osób i ... kulinarnie było bardzo słabo. U mnie słabo z czasem ale mam zamiar się wybrać. Nowego szefa kuchni znam (jako tako) i teraz wiem, że można tam iść zjeść bez obaw.

Link to comment
Share on other sites

".. tu się pędzi piwo..." dużo można się nauczyć z rewolucji kuchennych

Może robią porterówkę przy okazji :)

 

P.S. Po obejrzeniu odcinka Żołądkowych Rewolucji Magdy Gessler polecam obejrzeć dowolny odcinek Kitchen Nightmares z Ramsayem (najlepiej wersję USA). Różnica w poziomie obydwu programów jest porażająca. Chociaż jedno trzeba Pani Magdzie przyznać: nikt tak nie sypie Prymatu do gara, jak ona :)

Link to comment
Share on other sites

Na pewno będę tam za tydzień w piątek, ale nie , żeby zapytać o tą panią G. Będę pytał panią piwowar o piwo, które im się zagotowało rok temu. Może teraz nam wyjaśni o co chodziło.

Program jak zawsze wyreżyserowany i tandetny.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.