Jump to content
nikiboom

Łódzki Browar Blokowy

Recommended Posts

Próbowałem też stouta i wygląda, że będzie z niego piwo:)

Stout z Nelsonem? Lubię eksperymenty, jednak tego chmielu do stouta bym nie wrzucał. Czuć go w ogóle?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem też stouta i wygląda, że będzie z niego piwo:)

Stout z Nelsonem? Lubię eksperymenty, jednak tego chmielu do stouta bym nie wrzucał. Czuć go w ogóle?

 

Nawet czuć.

Mam z tym piwem ten problem, że co otworze butelkę to albo mi się wydaje, że zupełnie nie pasuje, albo że jest to nawet udany eksperyment. Nuty owocowe mieszają się z palonymi i raz mi to pasuje a raz nie.

Coś więcej będe mógł powiedzieć za tydzień, dwa o ile mi katar przejdzie :)

Gdybyś przez Łódź w najbliższym czasie przejeżdzał, to z chęcią poczęstuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do warki nr 3 dorzucone 20 g Smaragdu na zimno.

Dziś zatarta warka nr 4 Stout czekoladopodobny

 

 

 

Zasyp:

 

4 kg Pale Ale Strzegom

0,25 kg karmelowy 150 Strzegom

0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne

0.2 kg czekoladowy ciemny 1200 Strzegom

0.3 kg jęczmień palony

 

Zacieranie:

 

68 oC - 66 oC - 55 min

73 oC - 70 oC - 15 min (wrzucenie słodów palonych)

78 oC - mash out

 

w 18 litrach wody (trochę za dużo mi się wlało:)

 

Wysładzanie

 

2 x7 l

 

Chmielenie:

 

70 min

60 min - Opal (8,7% ak) - 30 g

10 min - 0,5 kg laktozy

5 min - 100 g niskotłuszczowego kakao, starte skórki z 3 pomarańczy

 

na cichą laska wanilii

 

 

Fermentacja:

 

drożdze S 04, około 19oC

 

 

Parametry piwa(brzeczki):

24 l

~ 65 EBC

25 IBU

15,5 Blg

 

 

Miało być 22 l 14,5 Blg ale chyba trochę przedobrzyłem z wysładzaniem :/

Warka eksperymentalna, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Edited by nikiboom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 3 rozlana do 44x0,5 butelek.

Spróbowałem trochę i jest troche za słodkie, goryczka jest ale przenika się ze słodkością. Odfermentowało do ~ 4 Blg.

Zapach ok. Nie jest to cytrysowo-owocowa bomba ale przyjemnie pachnie.

Mam nadzieję, że po nagazowaniu słodkość nieco ustąpi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 4 wczoraj przelana na cichą, smakuje całkiem nieźle. Zeszła do 6,5 Blg. Dziś może spróbuje piwa z Warki nr 3, o ile się przez 3 dni nagazowało:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbowałem warki nr 3, nie nagazowało się za bardzo:)

Piwo w smaku dobre, nie wiem skąd ta słodycz podczas spróbowania podczas rozlewu.

Co do zapachu ani Smaragd ani Opal, (przynajmniej w takich ilościach jakich ja użyłem) nie dają efektu takiego jak amerykańskie chmiele.

Ale trzeba im przyznać, że piwo na nich pachnie ładnie. Troche cytrusowo-kwiatowo-owocowo, ale łagodnie. Mam też wrażenie, że w piwku czuć lekko alkohol, może jak poleży dłużej się ułoży.

W każdym razie mogę polecić użyte przeze mnie chmiele, zwłaszcza Smaragd, który jest bardziej aromatyczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę się skrzywiłem na widok skórek pomarańczowych w składzie, no ale, co kto lubi, ja połączenia kakao z cytrusami nigdy nie lubiłem ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 5 "Polskietrochę niemieckie" Ale

 

 

Zasyp:

 

4,85 kg Pale Ale Strzegom

0,25 kg karmelowy 30 Strzegom

0,25 kg karmelowy 150 Strzegom

 

 

Zacieranie:

 

22 litry wody

30' - 63oC ->62oC

35 - 73oC ->71oC

mash out 5 min

 

Wysładzanie

2 x7 l

 

Chmielenie:

 

15 g Lubelski (3,8 % ak) zacier

70 min

60 min - 35 g Perle (9,4% ak), 5 g Lubelski (3,8% ak)

25 min - 5 g Perle (9,4% ak), 15 g Lubelski (3,8% ak)

5 min - 10 g Perle(9,4% ak), 15 g Lubelski (3,8 % ak)

 

 

 

Fermentacja:

 

drożdze Danstar Nottingham, około 19oC

 

Wyszło 25,5 l, 13o Blg

IBU ok 45

 

już mi się nie chciało odzyskiwać brzeczki z chmielin, a tak na oko to z 1,5 l dałoby radę.

1 l nieco rozcieńczonej brzeczki odebrałem na cholera wie co.

Edited by nikiboom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie wychyliłem IPA

Bardzo dobre piwo. W aromacie delikatne owoce cytrusowe :okey: Kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że Polska coś przegapiła w temacie chmielu :/ Odrobina alkoholu też była, a zacieranie na to nie wskazuje, bo raczej w stronę treściwości. Dzięki za flaszeczkę!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 5 po 22 dniach fermentacji zlana do butelek (49*0,5, 1*0,65) z dodatkiem 145 g cukru.

Czas zaplanować kolejne warzenia, mam nadzieję, że zanim zaczną się upały zdąrze zrobić jeszcze ze 4 wareczki, żeby latem było co pić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko ciekawe jakie są potem efekty. Pozostaje jeszcze kwestia samego warzenia, podczas gotowania chyba sam bym się ugotował, gdyby za oknem było powyżej 30 to w kuchni byłaby masakra :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 6 Brown Porter

 

Zasyp:

 

3,75 kg Pale Ale Strzegom

0,5 kg karmelowy 300 Strzegom

0,5 kg brown

0,4 kg płatki jęczmienne błyskawiczne

0,06 kg jęczmień palony

 

Zacieranie:

 

18 litrów wody

70 - 69oC ->62oC

mash out 5 min

 

Wysładzanie

2 x8 l

 

Chmielenie:

 

70 min

60 min - 45 g Fuggles - szyszka (5,3% ak)

10 min - 15 g Fuggles - szyszka (5,3% ak)

 

 

Fermentacja:

 

drożdze Safale S-04, około 16-17 oC

 

Wyszło 24,5 l, 13,5o Blg

IBU ok 25

kolor ok 45 EBC

 

 

A i jescze browar się wzbogacił o pudło styropianowe, wyszło strasznie koślawe, bo coś przesunałem nie zauważyłem, a potem już klej wziązał.

Miejsca zajmuje od cholery w moim pokoju, mam nadzieję że temperaturę chociaż będzie trzymać dobrze:)

Edited by nikiboom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 6 przelana na cichą, zeszło do niecałych 4 Blg.

Chyba muszę przyznać że stout z warki nr 2 się zepsuł, chyba jakaś infekcja się przyplątała, dobrze, że zostało tylko kilka testowych butelek.

Gorzej, że piwo z warki nr 5 pachnie trochę nieładnie (kwaśno), w smaku na razie ok może zdąrze wypić zanim całkowice się zepsuję, nie wiem tylko skąd infekcja bo widoczych śladów przy rozlewie nie było :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 7

 

Zasyp:

 

2,25 kg Pale Ale Strzegom

2 kg monachijski Strzegom

0,2 kg płatki jęczmienne błyskawiczne

 

Zacieranie:

 

60 - 66oC ->62oC

mash out 5 min

 

 

Chmielenie:

 

70 min

60 min - 26 g Fuggles - szyszka (5,3% ak)

15 g Bramling Cross (5,3% ak)

20 min - 10 g Fuggles - szyszka (5,3% ak)

10 g Bramling Cross (5,3% ak)

5 min - 25 g Bramling Cross (5,3% ak)

 

 

drożdze Safale S-04, gęstwa

 

Wyszło 23 litry o 11,5 Blg,

goryczka ok 35 IBU kolor 11 EBC

 

Wrzuciłem chmiel w szyszkach luzem i nie był to dobry pomysł, źle się dekantowało i dużo brzeczki zostało w chmielinach, których nie mam czasu odzyskiwać. Do tego trochę resztek szyszek przez nieuwagę dostało się do fermentora. Będzie mętne piwo :)

 

 

 

Przy okazji spróbowałem piwa z poprzedniej warki, już nagazowanie w miarę, ale piany prawie brak, zupełnie jak przy piwie z dodatkiem kakao:/

Edited by nikiboom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...