Skocz do zawartości
LJajecznica

rogale świetomarcińskie

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze chciałem spróbować tych specyjajów, ale nie było takiej możliwości. Okazało się, że cukiernie prowadzą sprzedaż wysyłkową i dzisiaj dostałem kurierem paczkę z pięcioma rogalami. Muszę przyznać, że jem je pierwszy raz w życiu. :okey:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to dla porównania zapraszam do Poznania na sobotnią imprezę, ponoć ma być stoisko z rogalami. :)

Edytowane przez josefik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

też jadłem wczoraj ten specjał który z wierzeń pogański przeszedł do kościoła

dobre,ale ja nie przepadam za makiem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

też jadłem wczoraj ten specjał który z wierzeń pogański przeszedł do kościoła

dobre,ale ja nie przepadam za makiem

A mógłbyś jaśniej to rozwinąć bo nie za bardzo rozumiem i porównałbym z moją wiedzą .Według mojej wiedzy są dwie wersje tej tradycji i żadna nie ma odniesienia do wierzeń pogańskich.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na św. Marcina gęś byście lepiej zjedli :)

Gęś też będzie.Polecam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

też jadłem wczoraj ten specjał który z wierzeń pogański przeszedł do kościoła

dobre,ale ja nie przepadam za makiem

A mógłbyś jaśniej to rozwinąć bo nie za bardzo rozumiem i porównałbym z moją wiedzą .Według mojej wiedzy są dwie wersje tej tradycji i żadna nie ma odniesienia do wierzeń pogańskich.

Może obydwoje przytoczylibyście swoje wersje? Zaciekawiliście mnie trochę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to dla porównania zapraszam do Poznania na sobotnią imprezę, ponoć ma być stoisko z rogalami. :)

Kiedyś się pojawię w Poznaniu, ale jeszcze nie wiem kiedy, na pewno nie w tą sobotę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

podam może nie najlepszy przykład http://pl.wikipedia....świętomarciński

sam św.Marcin też urodził się w pogańskiej rodzinie ,a tu jak kogoś interesuje trochę o tym co kościół ma wspólnego z poganami

http://kritikos.pl/?...nie_chrze_swiat

http://www.krzyjahu....4614f78d71.html

jak widać sporo wspólnego,tyle że poganie nie rzucali ludzi na pożarcie lwom dla rozrywki,jak ktoś miał inne poglądy,wizje inne od kościoła czy był po prostu chory psychicznie (kiedyś może tego nie wiedzieli) to nie był palony na stosie czy torturowany po przez ukrzyżowanie

zresztą kościół bał się o wszystko co mogło obrócić przeciwko niemu i tak zostało do dzisiaj,nie dociera do nich że "helołin" to zabawa i komercja na której zbija się kasę jak na walentynkach ,dla nich to ....

chyba rozpisałem się nie w temacie :) sorry

 

p.s1 jeśli ktoś by pytał jestem bardziej poganinem niż chrześcijaninem ale nic nie praktykuję

p.s 2 rogale z jakiego święta by nie były bardzo je lubię

p.s 3 mcpol1 robiłeś już z tego przepisu? ja lubię miód bardzo i część cukru by właśnie na miód zamienił,sporo przepisów tak podaje zresztą poganie cukru nie mieli chyba ,a miód na pewno :) ale to moje zdanie

Edytowane przez Gawon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

p.s 3 mcpol1 robiłeś już z tego przepisu? ja lubię miód bardzo i część cukru by właśnie na miód zamienił,sporo przepisów tak podaje zresztą poganie cukru nie mieli chyba ,a miód na pewno ale to moje zdanie

Gawon nie robiłem ale szykuję się do tego przepisu. Niestety zrobię dopiero po Św. Marcinie. Ale wstawię fotkę i opiszę jak smakowało. Może nawet zastosuję miód.

Dzisiaj widziałem jak Wachowiczka robiła rogale, ale niestety nie robiła na półfrancuskim cieście tylko na zwykłym drożdżowym.

W tym roku z racji emigracji nie będę jadł rogali więc na pewno nadrobię to w tygodniu jak będę miał trochę czasu upiec.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawsze jak jestem na targach kamieniarskich w Poznaniu, to zaglądam do cukierni po ten speciał i powiem, że bardzo dobre, chociaż samakują jak bułka słodka z makiem to jednak są jakieś takie lepsze. Ogólnie mi smakują.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

p.s 3 mcpol1 robiłeś już z tego przepisu? ja lubię miód bardzo i część cukru by właśnie na miód zamienił,sporo przepisów tak podaje zresztą poganie cukru nie mieli chyba ,a miód na pewno :) ale to moje zdanie

 

No to zrobiłem spóźnione Marciny. Zrobiłem z tego przepisu:

http://www.mojewypie...gale-marcinskie

a nie jak podawałem wcześniej. Wyszły całkiem PYSZNE!

Nie wyglądają może jak podkowa ale jak na pierwszy raz to skoncentrowałem się na smaku :D

 

post-3292-0-74785100-1353331000_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na pierwszy rzut oka widzimy błąd w sztuce. Do rogali Świętomarcińskich mak biały, a nie niebieski, chyba,że się mylimy.

Niemniej jednak gratulacje udanego wypieku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i tu właśnie działy się rzeczy niezwykłe. Nabiegałem się po Wiedniu żeby zdobyć mak biały. Znalazłem!!!. Kupiłem. Zaparzyłem a tu... czary mary hokus pokus... Austryjoki chyba go pomalowały bo wyszedł jak na załączonym zdjęciu... :monster: I po co było tyle biegać?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×