LJajecznica 8 Posted November 8, 2012 Zawsze chciałem spróbować tych specyjajów, ale nie było takiej możliwości. Okazało się, że cukiernie prowadzą sprzedaż wysyłkową i dzisiaj dostałem kurierem paczkę z pięcioma rogalami. Muszę przyznać, że jem je pierwszy raz w życiu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted November 8, 2012 (edited) No to dla porównania zapraszam do Poznania na sobotnią imprezę, ponoć ma być stoisko z rogalami. Edited November 8, 2012 by josefik Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted November 8, 2012 też jadłem wczoraj ten specjał który z wierzeń pogański przeszedł do kościoła dobre,ale ja nie przepadam za makiem Quote Share this post Link to post Share on other sites
wiess 1 Posted November 9, 2012 też jadłem wczoraj ten specjał który z wierzeń pogański przeszedł do kościoła dobre,ale ja nie przepadam za makiem A mógłbyś jaśniej to rozwinąć bo nie za bardzo rozumiem i porównałbym z moją wiedzą .Według mojej wiedzy są dwie wersje tej tradycji i żadna nie ma odniesienia do wierzeń pogańskich. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted November 9, 2012 Na św. Marcina gęś byście lepiej zjedli Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted November 9, 2012 A u mnie ani gęsi ani rogali ... sam se upiekę http://www.rogalemarcinskie.pl/pl/przepis_na_rogale.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
wiess 1 Posted November 9, 2012 Na św. Marcina gęś byście lepiej zjedli Gęś też będzie.Polecam Quote Share this post Link to post Share on other sites
LJajecznica 8 Posted November 9, 2012 też jadłem wczoraj ten specjał który z wierzeń pogański przeszedł do kościoła dobre,ale ja nie przepadam za makiem A mógłbyś jaśniej to rozwinąć bo nie za bardzo rozumiem i porównałbym z moją wiedzą .Według mojej wiedzy są dwie wersje tej tradycji i żadna nie ma odniesienia do wierzeń pogańskich. Może obydwoje przytoczylibyście swoje wersje? Zaciekawiliście mnie trochę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
LJajecznica 8 Posted November 9, 2012 No to dla porównania zapraszam do Poznania na sobotnią imprezę, ponoć ma być stoisko z rogalami. Kiedyś się pojawię w Poznaniu, ale jeszcze nie wiem kiedy, na pewno nie w tą sobotę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted November 9, 2012 (edited) podam może nie najlepszy przykład http://pl.wikipedia....świętomarciński sam św.Marcin też urodził się w pogańskiej rodzinie ,a tu jak kogoś interesuje trochę o tym co kościół ma wspólnego z poganami http://kritikos.pl/?...nie_chrze_swiat http://www.krzyjahu....4614f78d71.html jak widać sporo wspólnego,tyle że poganie nie rzucali ludzi na pożarcie lwom dla rozrywki,jak ktoś miał inne poglądy,wizje inne od kościoła czy był po prostu chory psychicznie (kiedyś może tego nie wiedzieli) to nie był palony na stosie czy torturowany po przez ukrzyżowanie zresztą kościół bał się o wszystko co mogło obrócić przeciwko niemu i tak zostało do dzisiaj,nie dociera do nich że "helołin" to zabawa i komercja na której zbija się kasę jak na walentynkach ,dla nich to .... chyba rozpisałem się nie w temacie sorry p.s1 jeśli ktoś by pytał jestem bardziej poganinem niż chrześcijaninem ale nic nie praktykuję p.s 2 rogale z jakiego święta by nie były bardzo je lubię p.s 3 mcpol1 robiłeś już z tego przepisu? ja lubię miód bardzo i część cukru by właśnie na miód zamienił,sporo przepisów tak podaje zresztą poganie cukru nie mieli chyba ,a miód na pewno ale to moje zdanie Edited November 9, 2012 by Gawon Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted November 10, 2012 p.s 3 mcpol1 robiłeś już z tego przepisu? ja lubię miód bardzo i część cukru by właśnie na miód zamienił,sporo przepisów tak podaje zresztą poganie cukru nie mieli chyba ,a miód na pewno ale to moje zdanie Gawon nie robiłem ale szykuję się do tego przepisu. Niestety zrobię dopiero po Św. Marcinie. Ale wstawię fotkę i opiszę jak smakowało. Może nawet zastosuję miód. Dzisiaj widziałem jak Wachowiczka robiła rogale, ale niestety nie robiła na półfrancuskim cieście tylko na zwykłym drożdżowym. W tym roku z racji emigracji nie będę jadł rogali więc na pewno nadrobię to w tygodniu jak będę miał trochę czasu upiec. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Carlito 2 Posted November 10, 2012 Zawsze jak jestem na targach kamieniarskich w Poznaniu, to zaglądam do cukierni po ten speciał i powiem, że bardzo dobre, chociaż samakują jak bułka słodka z makiem to jednak są jakieś takie lepsze. Ogólnie mi smakują. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted November 11, 2012 http://gotowanie.onet.pl/sztuka-kulinarna,643/wybieramy-najlepszy-przepis-na-swietomarcinskiego-rogala,50941.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemo70 38 1 Items Posted November 11, 2012 Czas wybrać się na oryginały Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted November 12, 2012 (edited) Zawsze jak jestem na targach kamieniarskich w Poznaniu, A na Festiwalu Piwa kolega był? Edited November 12, 2012 by anteks Quote Share this post Link to post Share on other sites
tysiak 0 Posted November 13, 2012 czy te rogale da się kupić gdzieś poza warszawą> chce ich!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted November 13, 2012 czy te rogale da się kupić gdzieś poza warszawą> chce ich!! Dzisiaj widziałem w Grodzisku Wlkp na Szerokiej u Kachlickiego 1 przemo70 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted November 13, 2012 na allegro widziałem po 5szt pakowane Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted November 13, 2012 czy te rogale da się kupić gdzieś poza warszawą> chce ich!! dobre, dobre :D Quote Share this post Link to post Share on other sites
tysiak 0 Posted November 14, 2012 Chorobka Grodzisk daleko, ale chyba spróbuje przez allegro. Tylko zastanawiam się czy czerstwe do mnie przyjadą? Quote Share this post Link to post Share on other sites
LJajecznica 8 Posted November 15, 2012 Przesyłka byłe ekspresowa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted November 19, 2012 p.s 3 mcpol1 robiłeś już z tego przepisu? ja lubię miód bardzo i część cukru by właśnie na miód zamienił,sporo przepisów tak podaje zresztą poganie cukru nie mieli chyba ,a miód na pewno ale to moje zdanie No to zrobiłem spóźnione Marciny. Zrobiłem z tego przepisu: http://www.mojewypie...gale-marcinskie a nie jak podawałem wcześniej. Wyszły całkiem PYSZNE! Nie wyglądają może jak podkowa ale jak na pierwszy raz to skoncentrowałem się na smaku Quote Share this post Link to post Share on other sites
anmar 32 Posted November 19, 2012 Na pierwszy rzut oka widzimy błąd w sztuce. Do rogali Świętomarcińskich mak biały, a nie niebieski, chyba,że się mylimy. Niemniej jednak gratulacje udanego wypieku. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted November 19, 2012 No i tu właśnie działy się rzeczy niezwykłe. Nabiegałem się po Wiedniu żeby zdobyć mak biały. Znalazłem!!!. Kupiłem. Zaparzyłem a tu... czary mary hokus pokus... Austryjoki chyba go pomalowały bo wyszedł jak na załączonym zdjęciu... I po co było tyle biegać? Quote Share this post Link to post Share on other sites