Jump to content
xfranek

Odfermentowanie w fermentorze a test FFT

Recommended Posts

Witam

Jak u was wygląda odfermentowanie w porównaniu do testu FFT? Robie 3 warke z testem FFT i w każdej odfermentowanie było niższe o 1Blg od testu. Ostatnie trzymam już prawie drugi tydzień na burzliwej, dwa razy kołysałem fermentorem i to samo. Dodam że test na tych samych drożdżach a w butelkach nie ma przegazowania (przynajmniej narazie). Niby wszystko ok ale chciałbym wiedzieć jak to jest u was.

Edited by xfranek

Share this post


Link to post
Share on other sites

A po ilu dniach mierzysz test? U mnie jest tak u niektórych drożdże, np.Wb-06 ale z tego co czytałem one są żarłokami i dojadają w trakcie oraz z US-05 od testu schodzą niżej o 0,5Blg. Test mierze po 5 dniach dopiero, wtedy daje najwiarygodniejszy dla mnie wynik, i uważam czy piwo z testu nie zdążyło się zepsuć!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje pierwsze IPA, miało na FTT 2 BLG, piwo zatrzymało się na 3 stopniach.

Do testu użyłem te same drożdże co do fermentacji. Piwo pod koniec fermentacji przeniosłem w cieplejsze miejsce i trochę kołysałem wiadrem, jednak bez wiekszego efektu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A po ilu dniach mierzysz test? U mnie jest tak u niektórych drożdże, np.Wb-06 ale z tego co czytałem one są żarłokami i dojadają w trakcie oraz z US-05 od testu schodzą niżej o 0,5Blg. Test mierze po 5 dniach dopiero, wtedy daje najwiarygodniejszy dla mnie wynik, i uważam czy piwo z testu nie zdążyło się zepsuć!

Test mierze po 3 dniach i sprawdzam jeszcze np. po 6 przed wylaniem - nie było narazie różnicy. Czekam na więcej odpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

A piwo z testu bierzesz znad drożdży czy po wymieszaniu razem z drożdżami? bo raczej testem się nie kołysze... jest on na tyle mały i jak na początku natlenisz to wystarczy.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem w praktyce ale literatura mówi, że zbyt duże wahania temperatur, powyżej 5 st. na dobę może spowodować zahamowanie pracy drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę poszukałem na ten temat i chyba jest możliwe niedofermentowanie z tego powodu. W weekend następna warka więc tym razem zadbam o stabilną temperaturę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy wahania temperatury np. dzień 23st noc 19st mogą mieć wpływ na niedofermentowanie całkowite??

Wahania temperatury brzeczki czy wahania temperatury w pomieszczeniu, w którym stoi fermentator?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy wahania temperatury np. dzień 23st noc 19st mogą mieć wpływ na niedofermentowanie całkowite??

Wahania temperatury brzeczki czy wahania temperatury w pomieszczeniu, w którym stoi fermentator?

Temp. brzeczki wg wskazań naklejki

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to po raz pierwszy moje piwko przefermentowało zgodnie z testem FFT. Stabilna temperatura w chłodziarce 19stC (temp brzeczki również 19st). Wniosek: Wahania temperatury na poziomie 3-4st C mogą prowadzić do niedofermentowania brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro miałeś dobowe wahanie temperatury brzeczki na poziomie 4°C, to biorąc pod uwagę bezwładność cieplną 20-litrowego fermentatora musiałeś mieć bardzo duże wahania temperatury, gdzie przeprowadzałeś fermentację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak. W dzień ok 26st w nocy 17. Niestety tak gdzie fermentuje ogrzewaniem steruję piec miałowy który nie ma dobrej regulacji i tak w nocy chodzi na min. bo nikogo tu nie ma a od rana jest podkręcany i najczęściej za mocno się nagrzewa. Do tego dochodzi bardzo niska izolacja cieplna pomieszczenia. Nawet jak bym chciał ustawić na czas burzliwej stałą temp. dzień/noc to było by to trudne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie ten naklejany termometr nie jest strasznie dokładny, bo mierzy temperaturę na styku dwóch różnych temperatur (w fermentorze jest zawsze nieco wyższa, otocznie nieco niższa).

 

Podczas wahań temperatury zewnętrznej temperatura w wiadrze zmienia się dużo wolniej ze względu na objętość cieczy, a FFT będzie reagował dużo szybciej, właśnie ze względu na mają objętość. Ja staram się mierzyć nie trzymaną w palcach próbkę zlaną do próbówki. I to maksymalnie szybko po zlaniu, zanim zbadam gęstość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brak "bulkania" to oczywiśćie nie jest wyznacznik przefermentowanej w całości brzeczki ale jednak zastanawia mnie jedna hipotetyczna sytuacja. Założenie jest, że pojemnik fermentacyjny jest super szczelny, w takim wypadu brak "bulkania" i wyrównanie poziomu płynu w rurce oznaczało by, że nastąpił koniec fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W idealnie szczelnym fermentatorze długo byś musiał czekać na całkowite ustanie bulkania. W szklanym balonie, którego używam do cichej, zazwyczaj coś tam jeszcze bulknie, raz na kilka minut, przed butelkowaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FFT po trzech dniach 4Blg. Blg początkowe 13. Drożdże S 33. Trzymać się tego, czy raczej popełniłem jakiś błąd i zeszło za słabo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na S-33 to dobry wynik. Te drożdże słabo odfermentowują.

Dzięki za informacje.

Edited by AG1929

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...