Jump to content
mcpol1

Fermentacja na dworze w temp od 5 do 12 st C

Recommended Posts

Witam. Zmieniłem ostatnio miejsce zamieszkania tak więc i warunki mojego warzenia ,a co za tym idzie i fermentacji ,uległy zmianie. O ile w piwnicy mam stałą temp 18°C a w domu 21 ,o tyle z fermentacją dolną będzie już problem. Nie mam nigdzie w miarę stabilnej temperatury w zakresie dolniaków jedynie co, mogę skorzystać z tej jaka panuje na zewnątrz a ta waha się w zakresie od 5 w nocy do 12 w dzień. Czy takie przeskoki mogą jakoś poważniej zaszkodzić fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wahania temperatury często kończą się przedwczesnym ustaniem fermentacji. Zaizolowanie fermentora skutecznie ograniczy wahania.

Edited by bogdan62

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wachania temperatury często kończą się przedwczesnym ustaniem fermentacji. Zaizolowanie fermentora skutecznie ograniczy wachania.

Czy masz może jakieś doświadczenie w tej materii? Też byłbym zainteresowany fermentacją na balkonie, w skrzyni styropianowej, nawet w lekko ujemnych temperaturach, tylko się zastanawiam czy da się jakoś zaizolować fermentator żeby te +10°C w fermentatorze utrzymać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prowadziłem fermentacje na balkonie, fermentor był owinięty starymi kołdrami i folją, temperatury otoczenia takie jak obecnie, w fermentorze różnice temperatur nie przekraczały 4 stopni średnia ok.9 stopni. Po ok. 2 tygodniach temperatury w nocy spadły poniżej zera, w dzień max 7 stopni, w fermentorze temperatura obniżyła się do 2-5 stopni, udało mi się była już cicha fermentacja. Temperatury na balkonie nie da się przewidzieć, aby uniknąć nerwów warto pomyśleć o grzaniu lub chłodzeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja właśnie fermentuje swojego Pils'a w schowanku na dworzu w fermentatorze owinietym w folie i kołdrę. Przed chwila mierzyłem temperaturę warki i wyniosła ona 6° C. Czy to aby nie za mało? Wiki podaje zalecane 9-14 ° C dla tego szczepu (Bohemian Lager). . Dodam że na wierzchu jest ładna piana i piwo o dziwo BULKA!! drożdże zadane były w temperaturze 17° C i stały w takiej przez 12 godzin do rozkręcenia fermentacji. Martwi mnie tylko, czy temperatura nie jest zbyt niska..

Edited by korek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja właśnie fermentuje swojego Pils'a w schowanku na dworzu w fermentatorze owinietym w folie i kołdrę. Przed chwila mierzyłem temperaturę warki i wyniosła ona 6° C. Czy to aby nie za mało? Wiki podaje zalecane 9-14 ° C dla tego szczepu (Bohemian Lager). . Dodam że na wierzchu jest ładna piana i piwo o dziwo BULKA!! drożdże zadane były w temperaturze 17° C i stały w takiej przez 12 godzin do rozkręcenia fermentacji. Martwi mnie tylko, czy temperatura nie jest zbyt niska..

Powinny dać radę tylko dłużej to potrwa. W poprzednim sezonie zdarzało się fermentować w niższych temperaturach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie to były niższe temperatury?. Mi spadła temperatura ponizej 4°C. Nie zamraża się te drożdże?. Cały czas obfita piana na powierzchni..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie to były niższe temperatury?. Mi spadła temperatura ponizej 4°C. Nie zamraża się te drożdże?. Cały czas obfita piana na powierzchni..

A właśnie taka, mniej więcej. Fermentacja trwała dość długo, jak masz możliwość to pod koniec daj do cieplejszego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentując w takich niskich temperaturach podobno końcówkę fermentacji przeprowadzić w 13 stopniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...