Skocz do zawartości

Chmielenie brew-kita


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zakupiłem sobię kolejną partię puszek (chyba ostatnią bo zbyt droga to zabawa). Plus ekstrakty słodowe biowinu i trochę glukozy. Dwa piwka planuję zrobić zgodnie z przepisem (IPA i Mexican Coopersa). Trzecie postanowiłem lekko zmodyfikować (Heritage Lager). Plan jest taki żeby do puszki 1,7KG dodać 2x1,7KG ekstraktu biowinu i 1KG glukozy. Oczywiście taka kombinacja będzie niedochmielona. W lodówce mam 30g lubelskiego w granulacie i zastanawiam się jak ew. dochmielić to piwko. Wszelakie sugestie mile widziane :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

instrukcja producenta puszki zaleca użycie : 1 kg cukru lub jego zamiennika, ty chcesz użyć 3 kg ( przeliczając to na cukier) cukru. Wg mnie to wyjdzie za bardzo mocno alkoholizowane piwo. brewkity proponuję chmielić na zimno, po tygodniu lub dłuższej burzliwej ( zależy od temperatury fermentacji) przelać na cichą i chmielić. jeżeli to lager to pamiętaj o fermentacji w możliwie niskiej temperaturze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.