Jump to content
pendzacy_jelen

Chmielenie brew-kita

Recommended Posts

Witam.

Zakupiłem sobię kolejną partię puszek (chyba ostatnią bo zbyt droga to zabawa). Plus ekstrakty słodowe biowinu i trochę glukozy. Dwa piwka planuję zrobić zgodnie z przepisem (IPA i Mexican Coopersa). Trzecie postanowiłem lekko zmodyfikować (Heritage Lager). Plan jest taki żeby do puszki 1,7KG dodać 2x1,7KG ekstraktu biowinu i 1KG glukozy. Oczywiście taka kombinacja będzie niedochmielona. W lodówce mam 30g lubelskiego w granulacie i zastanawiam się jak ew. dochmielić to piwko. Wszelakie sugestie mile widziane :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

instrukcja producenta puszki zaleca użycie : 1 kg cukru lub jego zamiennika, ty chcesz użyć 3 kg ( przeliczając to na cukier) cukru. Wg mnie to wyjdzie za bardzo mocno alkoholizowane piwo. brewkity proponuję chmielić na zimno, po tygodniu lub dłuższej burzliwej ( zależy od temperatury fermentacji) przelać na cichą i chmielić. jeżeli to lager to pamiętaj o fermentacji w możliwie niskiej temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już chcesz coś zmieniać to proponuję jeszcze może wymienić zestawowe drożdże?

Na Nottinhgamy albo S05.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...