pendzacy_jelen 1 Posted November 7, 2012 Witam. Zakupiłem sobię kolejną partię puszek (chyba ostatnią bo zbyt droga to zabawa). Plus ekstrakty słodowe biowinu i trochę glukozy. Dwa piwka planuję zrobić zgodnie z przepisem (IPA i Mexican Coopersa). Trzecie postanowiłem lekko zmodyfikować (Heritage Lager). Plan jest taki żeby do puszki 1,7KG dodać 2x1,7KG ekstraktu biowinu i 1KG glukozy. Oczywiście taka kombinacja będzie niedochmielona. W lodówce mam 30g lubelskiego w granulacie i zastanawiam się jak ew. dochmielić to piwko. Wszelakie sugestie mile widziane Quote Share this post Link to post Share on other sites
olgierd 17 Posted November 7, 2012 tu masz temat o chmieleniu brewkitów http://www.piwo.org/topic/7945-brewkit-a-chmielenie/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
rysiek103 5 Posted November 7, 2012 instrukcja producenta puszki zaleca użycie : 1 kg cukru lub jego zamiennika, ty chcesz użyć 3 kg ( przeliczając to na cukier) cukru. Wg mnie to wyjdzie za bardzo mocno alkoholizowane piwo. brewkity proponuję chmielić na zimno, po tygodniu lub dłuższej burzliwej ( zależy od temperatury fermentacji) przelać na cichą i chmielić. jeżeli to lager to pamiętaj o fermentacji w możliwie niskiej temperaturze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kosimazaki 22 Posted November 7, 2012 Ile litrów ma mieć ta warka? Quote Share this post Link to post Share on other sites
roofman 4 Posted November 8, 2012 Jak już chcesz coś zmieniać to proponuję jeszcze może wymienić zestawowe drożdże? Na Nottinhgamy albo S05. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted November 8, 2012 Ja bym to rozwiazal inaczej.. Do puszki dokupilbym zamiennik cukru a do ekstraktow dokupilbym chmieli i drozdzy i zrobil piwko z ekstraktow Quote Share this post Link to post Share on other sites