Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zakupiłem sobię kolejną partię puszek (chyba ostatnią bo zbyt droga to zabawa). Plus ekstrakty słodowe biowinu i trochę glukozy. Dwa piwka planuję zrobić zgodnie z przepisem (IPA i Mexican Coopersa). Trzecie postanowiłem lekko zmodyfikować (Heritage Lager). Plan jest taki żeby do puszki 1,7KG dodać 2x1,7KG ekstraktu biowinu i 1KG glukozy. Oczywiście taka kombinacja będzie niedochmielona. W lodówce mam 30g lubelskiego w granulacie i zastanawiam się jak ew. dochmielić to piwko. Wszelakie sugestie mile widziane :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

instrukcja producenta puszki zaleca użycie : 1 kg cukru lub jego zamiennika, ty chcesz użyć 3 kg ( przeliczając to na cukier) cukru. Wg mnie to wyjdzie za bardzo mocno alkoholizowane piwo. brewkity proponuję chmielić na zimno, po tygodniu lub dłuższej burzliwej ( zależy od temperatury fermentacji) przelać na cichą i chmielić. jeżeli to lager to pamiętaj o fermentacji w możliwie niskiej temperaturze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak już chcesz coś zmieniać to proponuję jeszcze może wymienić zestawowe drożdże?

Na Nottinhgamy albo S05.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym to rozwiazal inaczej..;) Do puszki dokupilbym zamiennik cukru a do ekstraktow dokupilbym chmieli i drozdzy i zrobil piwko z ekstraktow :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×