Raczek 29 Posted November 6, 2012 Chyba pierwszy raz robiłem piwo na tych drożdżach jest to Porter początkowo miał 14BLG drożdże zadane w sobotę pod wieczór piana była chyba tylko dobę dzisiaj pobrałem próbkę dzisiaj i 6BLG i smaku portera notre ma oznak fermentacji nie widać ale BLG jeszcze wysokie. Jak te drożdże odfermentowuja ? Zejdą niżej ? POtrzymam je do 10 dni później tydzień cichej w 19 i butelki może smak będzie porterowy... Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
bajo33 7 1 Items Posted November 6, 2012 Na burzliwej stoi mi teraz bitter - w 7 dni z 13blg do 4blg, po 9dniach 3,6 i dojada do 3blg (FFT było 3 blg) Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted November 6, 2012 A ja zrobiłem IAIPA na S04 24blg w 4 dni zjechało do 7 i piana znikła. Niesamowicie szybkie drożdże. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 353 Posted November 6, 2012 Dla pewności zrób FFT ale te drożdże przy zacieraniu na słodko nie odfermentowują głęboko i z 14°Blg do 6°Blg to może już być koniec. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted November 6, 2012 To rzeczywiście może być koniec. U mnie z 12 do 4 w 11-12 dni schodzą. Nawiasem mówiąc to świetne drożdże, do stoutów idealne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Raczek 29 Posted November 6, 2012 Zielone piwo nie ma nic wspólnego z Porterem na razie Quote Share this post Link to post Share on other sites
roofman 4 Posted November 6, 2012 Chyba pierwszy raz robiłem piwo na tych drożdżach. [...] Nie wiem czy zauważyłeś ale mamy na forum dział typowo drożdżowy. Temat na interesujące Cię drożdże jest dokładnie tu: http://www.piwo.org/topic/889-fermentis-safale-s-04/ więc chyba nie ma potrzeby dublować tematu. 1 Jejski reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Raczek 29 Posted November 6, 2012 Chyba pierwszy raz robiłem piwo na tych drożdżach. [...] Nie wiem czy zauważyłeś ale mamy na forum dział typowo drożdżowy. Temat na interesujące Cię drożdże jest dokładnie tu: http://www.piwo.org/...is-safale-s-04/ więc chyba nie ma potrzeby dublować tematu. Omijaj ten dział skoro wiesz wszystko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
roofman 4 Posted November 7, 2012 Omijaj ten dział skoro wiesz wszystko. O rany... nie o to mi chodziło. W tamtym temacie masz inne wypowiedzi i charakterystykę tego szczepu, sądziłem że tam znajdziesz więcej wyjaśnień rozwiązujących Twoje wątpliwości.. Forum jest jako całość a nie jako jeden dział przecież, nie należy się ograniczać... Quote Share this post Link to post Share on other sites