Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted November 6, 2012 Podczas gotowania brzeczki wpadł mi do garnka kawałek cegły z przewodu wentylacyjnego. Niestety zobaczyłem to dopiero po przelaniu do fermentora - na dnie garnka utworzyła się kupka czerwonego proszku. Czy może to jakoś negatywnie wpłynąc na smak piwa? Bo trujące to chyba nie jest? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 321 Posted November 6, 2012 nie ma się czym przejmować,cegła jest neutralna w smaku,mi wpadł kiedyś tynk z sufitu(razem z farbą i mysimi bobkami),musiałem wylać ,na szczęście gotowałem na pare garnków i w kanał poszło 1/4. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzyko 3 Posted November 6, 2012 Nie otrujesz się, cegły się robi z gliny. To raczej neutralny surowiec. Pytanie, co do tej cegły mogło wcześniej przylgnąć... Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted November 6, 2012 Alkohol i co2 to odchody drożdży. Ja bym się jakimiś minerałami nie przejmował. Quote Share this post Link to post Share on other sites
H.M. 4 1 Items Posted November 6, 2012 Potraktuj to jak "poprawienie składu mineralnego wody". Może akurat cegła trafiła w styl? To jakieś wyspiarskie piwo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
korko_czong 10 1 Items Posted November 6, 2012 Ktoś kiedyś tu na forum nasmarkał do piwa albo dodał omyłkowo przecier pomidorowy, i piwo też wyszło, więc kawałkiem cegły bym się nie przejmował Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiaderny 77 1 Items Posted November 6, 2012 Ja dopisałbym w recepturze obok chmielu, bo może to będzie ten magiczny składnik Quote Share this post Link to post Share on other sites
admiro 68 1 Items Posted November 7, 2012 Nazwa od razu skojarzyła mi się z piwami Kormorana Quote Share this post Link to post Share on other sites
lkulos 29 1 Items Posted November 7, 2012 całkiem "budujący " ten nowy składnik Quote Share this post Link to post Share on other sites
Carlito 2 Posted November 7, 2012 Wiele bardzo użytecznych rzeczy, zostało wynalezionych przez "głupi" przypadek. Więc powodzenia. ps. Ciekawe kiedy znajdziemy na półkach piwo, "Ceglane" ..... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted November 8, 2012 (edited) Czy wiecie może, gdzie można kupić kawałek drobnej metalowej siatki, a właściwie sitka? Pewnie np. w Castoramie, tylko w którym dziale? Edited November 8, 2012 by jake Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1199 1 Items Posted November 8, 2012 Dział Kuchnia oprócz tego w Tesco i innych super marketach jako durszlak a jak siatkę to spytaj pana w castoramie, ale wydaje mi się że przy zabezpieczaniach elewacji czyli styropianie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
coelian 39 1 Items Posted November 8, 2012 Jesli budynek ma jakąś ciekawą historię to można dla piwa zbudować legendę... Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted November 8, 2012 Masz już nazwę Quote Share this post Link to post Share on other sites