Skocz do zawartości
Gość franc

Pierwsze chmielenie !

Rekomendowane odpowiedzi

Gość franc

Chcę po raz pierwszy uczynić piwo z chmieleniem własnoręcznym.

Użyć mam zamiar Coopers Jasny Ekstrakt 1,5 kg - LIGHT+ glukoza no i jaki mam dodać chmiel gdzieś wyczytałem że jeden zwykły - co kolwiek to znaczy - i jeden aromatyczny.

Jak to dobrać jaki one dadzą smak?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

60 minut gotujesz chmiel goryczkowy, na ostatnie 10-15 minut gotowania wrzucasz aromatyczny. Do ilości i rodzaju chmielu to zależy jak mocno lubisz goryczkowe piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość franc

Tak ja to czytałem tylko nic mi to nie mówi jak dobrać jaki będzie miało smak po co aromat jaki aromat dobraać jak będie pachniało jaka będzie goryczka itp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do brewkita chyba bym się nie bawił w jakieś wymyślne chmielenie. Myślę, że granulat i tutaj 30g goryczkowy Marynka i aromatyczny 20g Lubelski, da Ci to ok. 35 IBU czyli tak optymalnie. Goryczkowy odpowiada za to, że piwo jest gorzkie a aromatyczny odpowiada że są lepsze doznania podczas picia piwa, bo smakujesz również nosem tak jakby.

 

Tutaj Kopyr fajnie opowiada o chmielu, o co w nim chodzi:

http://blog.kopyra.com/index.php/2012/10/29/surowce-piwowarskie-chmiel/

Edytowane przez bajo33

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość franc

Coopers Jasny Ekstrakt 1,5 LIGHT + glukoza

Chmiel

marynka

lubelski

sybilla

W jakich proporcjach i kiedy dodać te chmiele.

A i jakie drożdze?

Edytowane przez franc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość franc

Ale mi to nić nie mówi

Edytowane przez franc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bittering - chmielenie na GORYCZKĘ aroma - chmielenie na Aromat. Tabela pokazuje w jakim czasie jaki chmiel :)

W sklepach są dostępne chmiele goryczkowe/supergoryczkowe i aromatyczne.

na wiki w dziale surowce jest specyfikacja chmieli dostępnych w każdym sklepie piwowarskim. Wszystko zależy od upodobań jaki chmiel wybierzesz.

Drożdże US-04 lub US-05 ewentualnie S-33 :)

Edytowane przez Lusterko87

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość franc

No OK ale teraz pytanie w jakiej ilości dodać chmielu i jakiego widziałem jakieś wzory, zależności ile chcemy uwarzyć i jak goryczkowe to znowu inny wzór ile trzeba nastawić brzeczki aby wyprodukować 23l i znowu wzór.EBU znowu wzór a w tym wzorze jakiaś alfa - ale skąd się wzięła to ja nie wiem - razy wykorzystanie w % ale czego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zostaw te wzory w spokoju, masz piwo uwarzyć a nie doktorat zrobić.

Chcesz mieć ok. 20 litrów piwa 12 Blg? Nie chmieliłem nigdy ekstraktów, bo nie bawiłem się puszkami. Ja dałbym 30 g marynki na goryczkę (gotować 60 minut) i 20 g lubelskiego (10 minut). Możesz zrobić herbatkę chmielowa i dodać do brzeczki, będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

marynka 30 minut

lubelski połowa do marynki, druga połowa na ostatnie 5 minut albo lubelski 30 minut

sybilla na cichą na chmielenie na zimno (3 dni)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie co do chmielenia na zimno.

Czy po wrzuceniu granulatu do brzeczki, należy nią zamieszać wydezynfekowanym mieszadłem, czy zostawić w spokoju?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można wrzucić w siateczce do gotowania, w takiej sytuacji, ja nic nie robię, tylko zatapiam, można zostawić po prostu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie co do chmielenia na zimno.

Czy po wrzuceniu granulatu do brzeczki, należy nią zamieszać wydezynfekowanym mieszadłem, czy zostawić w spokoju?

Zostawić w spokoju, w większości sam zatonie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czy jeżeli będę chłodził brzeczkę w garnku w wannie,chmiel ( w woreczku) ma pozostać i usunąć go przed przelaniem do fermentora,czy wyjąć go jeszcze przed chłodzeniem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja też chcę dzisiaj lub jutro coś nachmielic, starter już pracuje ;-) . Chcę zrobić zwykłego bitter'a, ale żeby był naprawdę gorzki.. Posiadam duże ilości chmielu Challenger, który to jak wiemy jest chmielem o naturze dualnej, t.j. nadaje się i na gorączkę i na aromat. Czy myślicie, że jest sens warzyc piwo na jednym gatunku chmielu? Jeśli tak, to w jakich ilościach go użyć?

Edytowane przez korek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gotuje chmiel w woreczkach do chmielenia. Jeżeli całą brzeczkę przeleję na fermentację, nie oddzielając od resztek chmielin,to czy wpłynie to negatywnie na przyszłe piwo?

Edytowane przez AG1929

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja też chcę dzisiaj lub jutro coś nachmielic, starter już pracuje ;-) . Chcę zrobić zwykłego bitter'a, ale żeby był naprawdę gorzki.. Posiadam duże ilości chmielu Challenger, który to jak wiemy jest chmielem o naturze dualnej, t.j. nadaje się i na gorączkę i na aromat. Czy myślicie, że jest sens warzyc piwo na jednym gatunku chmielu? Jeśli tak, to w jakich ilościach go użyć?

 

Ja własnie jestem po pierwszym warzeniu, fermentują mi się 23 litry bittera.

Co do proporcji, nie pomogę ci, jak wspomniałem w innym temacie, zepsuła mi się waga i sypałem na oko, chmieliłem granulat w siateczkach.

Co do samego chmielu, to użyłem Challengera i East Kent Golding.

Challenger na godzinę, East Kent Golding na 20 minut, ilości mniej więcej takie same.

 

Efekt - aromat jest znakomity, taki, jaki sobie zamarzyłem. Młodego piwa spróbowałem po dwóch dniach (z pojemnika, w którym robiłem test odfermentowania). Smak również jak dla mnie ok, niezła goryczka, chociaż mogłaby być większa, niemniej jednak, ja lubię piwa wręcz nieprzyzwoicie goryczkowe, brat jak próbował, to mówił, że jak dla niego to mogłaby być mniejsza. Czyli chyba, wedle zasady złotego środka, jest ok.

Edytowane przez Slonx

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hej no właśnie jak chmielić??? ja mam granulat a nie chce po chmieleniu jeszcze raz filtrować czy muślinowa siatka wystarczy??? bo na wiki jest napisane: "siateczki do chmielenia (przydatne przy chmieleniu szyszkami oraz chmieleniu "na zimno", nie polecane do chmielenia granulatem)" więc moga być do granulatu czy nie???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja chmieliłem granulatem w siateczce i nie wiem dlaczego jest to "nie polecane". Z siateczki trochę tego granulatu się wydostanie, ale zdecydowana większość zostaje w siateczce co ułatwia później dekantacje nachmielonej brzeczki znad osadu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I tak musisz zlać brzeczkę bez osadów powstałych po gotowaniu do fermentora, więc nie wiem czy jest sens bawić się w woreczek.

 

Wrzuć luzem, jak się wychłodzi zrób wir zdezynfekowaną łychą, odczekaj kilkanaście minut aż osady opadną na dno i dekantuj trzymając wężyk przy ściance gara. Dużych strat raczej nie będzie, a jak chcesz to jeszcze zminimalizować to możesz odlać resztki z chmielinami i osadami do wysokich naczyń poczekać aż płyn na górze się wyklaruje zlać go i po przegotowaniu wlać do fermentora, albo przeznaczyć do refermentacji albo na test odfermentowania.

 

Ale wiesz...jak wolisz :)

Edytowane przez nikiboom

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×