jokubek 0 Posted November 5, 2012 (edited) Witam Mam do was ekspertów pytanie a mianowicie , rozpocząłem swoją pierwszą produkcję browarku z brew-kita. Moje pytanie polega na tym iż dodałem za mało wody około 4 litrów bo nie miałem większej beczki, i teraz zastanawiam się czy w drugiej fazie fermentacji jak będę przelewał piwo to petów czy mogę uzupełnić brakujący płyn z np rozpuszczając w nim cukier(4g) i dodając po równo do każdej butelki tak żeby rozlać pomiędzy nie brakującą ilość ? Edited November 5, 2012 by dori poprawiłam tytuł Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted November 5, 2012 A nie lepiej zostawić jak jest? Trochę mocniejsze wyjdzie i tyle. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted November 5, 2012 Zostaw jak jest, bo rozcieńczysz sobie piwo i będzie w smaku wodniste! Dodaj normalnie surowiec do refermentacji, nie ma co już kombinować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bajo33 7 1 Items Posted November 5, 2012 A dlaczego miało by być wodniste? Standardowo brewkit zakłada 23 litry i 12 blg. Jego 19 litrów to ok. 14,5 blg więc moim zdaniem mógłby dolać wody chociaż do 13 blg, np, do każdej butelki strzykawką. Na pewno trzeba wziąć pod uwagę, że piwo może być za mocno nachmielone niż zakłada producent. Ale ja się nie znam więc proszę o zdanie bardzo doświadczonych piwowarów Quote Share this post Link to post Share on other sites
leech 99 1 Items Posted November 5, 2012 Na pewno trzeba wziąć pod uwagę, że piwo może być za mocno nachmielone niż zakłada producent. Bardziej doświadczeni napiszą, że nie ma piw za mocno nachmielonych Quote Share this post Link to post Share on other sites
lkulos 29 1 Items Posted November 5, 2012 leech ma rację to są wymysły lobby anychmielowego i nie ma pojęcia takiego w naszym słowniku jak " za dużo chmielu" . Jeśli miało by być głosowanie to ja bym nie dolewał wody - piwo będzie miało więcej alkoholu ale również i smaku będzie bardziej treściwsze. Na zakończenie dodam że jeden z pierwszych polepszeń piwa z brew kita to właśnie extra chmiel. Więc będzie dobrze i nie dodawaj wody Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted November 5, 2012 A dlaczego miało by być wodniste? Standardowo brewkit zakłada 23 litry i 12 blg. Jego 19 litrów to ok. 14,5 blg więc moim zdaniem mógłby dolać wody chociaż do 13 blg, np, do każdej butelki strzykawką. Na pewno trzeba wziąć pod uwagę, że piwo może być za mocno nachmielone niż zakłada producent. Ale ja się nie znam więc proszę o zdanie bardzo doświadczonych piwowarów Tak ale należy to zrobić przed fermentacją, dolej sobie do piwa jakiegoś pół szklanki wody i powiedz czy nie będzie wodniste Niech zostawi jak jest będzie też smaczne piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bajo33 7 1 Items Posted November 5, 2012 Macie racje, swojego pierwszego brewkita zrobiłem według intrukcjii na 23 litry i rzeczywiści jakoś wyszło za mało nachmielone. Podpinam się pod tym wszystkimi kończynami, że nie ma takiego czegoś jak za mocno nachmielone ale trzeba przyznać też, że przeciętnemu zjadaczowi chleba to przeszkadza Chmiel lepiej też konserwuje piwko więc lepiej nie dolewać wody ;p Quote Share this post Link to post Share on other sites
jokubek 0 Posted November 5, 2012 W takim razie stsuję sie do rad , mam jeszcze jedno pytanie czy w zwiazku z mnijsza ilośćią płynu fermentacja będzie trwałą dłużej ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
crocco 77 Posted November 5, 2012 Te 12blg ,które zakłada producent to jego marzenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites