Skocz do zawartości
jokubek

Zbyt mała ilość wody podczas produkcji - proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam do was ekspertów pytanie a mianowicie , rozpocząłem swoją pierwszą produkcję browarku z brew-kita.

Moje pytanie polega na tym iż dodałem za mało wody około 4 litrów bo nie miałem większej beczki, i teraz zastanawiam się czy w drugiej fazie fermentacji jak będę przelewał piwo to petów czy mogę uzupełnić brakujący płyn z np rozpuszczając w nim cukier(4g) i dodając po równo do każdej butelki tak żeby rozlać pomiędzy nie brakującą ilość ?

Edytowane przez dori
poprawiłam tytuł

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zostaw jak jest, bo rozcieńczysz sobie piwo i będzie w smaku wodniste! Dodaj normalnie surowiec do refermentacji, nie ma co już kombinować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego miało by być wodniste? Standardowo brewkit zakłada 23 litry i 12 blg. Jego 19 litrów to ok. 14,5 blg więc moim zdaniem mógłby dolać wody chociaż do 13 blg, np, do każdej butelki strzykawką. Na pewno trzeba wziąć pod uwagę, że piwo może być za mocno nachmielone niż zakłada producent. Ale ja się nie znam więc proszę o zdanie bardzo doświadczonych piwowarów :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na pewno trzeba wziąć pod uwagę, że piwo może być za mocno nachmielone niż zakłada producent.

Bardziej doświadczeni napiszą, że nie ma piw za mocno nachmielonych ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

leech ma rację to są wymysły lobby anychmielowego i nie ma pojęcia takiego w naszym słowniku jak " za dużo chmielu" :lol: .

 

Jeśli miało by być głosowanie to ja bym nie dolewał wody - piwo będzie miało więcej alkoholu ale również i smaku będzie bardziej treściwsze.

Na zakończenie dodam że jeden z pierwszych polepszeń piwa z brew kita to właśnie extra chmiel. Więc będzie dobrze i nie dodawaj wody :okey:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego miało by być wodniste? Standardowo brewkit zakłada 23 litry i 12 blg. Jego 19 litrów to ok. 14,5 blg więc moim zdaniem mógłby dolać wody chociaż do 13 blg, np, do każdej butelki strzykawką. Na pewno trzeba wziąć pod uwagę, że piwo może być za mocno nachmielone niż zakłada producent. Ale ja się nie znam więc proszę o zdanie bardzo doświadczonych piwowarów

 

Tak ale należy to zrobić przed fermentacją, dolej sobie do piwa jakiegoś pół szklanki wody i powiedz czy nie będzie wodniste :P Niech zostawi jak jest będzie też smaczne piwo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Macie racje, swojego pierwszego brewkita zrobiłem według intrukcjii na 23 litry i rzeczywiści jakoś wyszło za mało nachmielone. Podpinam się pod tym wszystkimi kończynami, że nie ma takiego czegoś jak za mocno nachmielone ale trzeba przyznać też, że przeciętnemu zjadaczowi chleba to przeszkadza :) Chmiel lepiej też konserwuje piwko więc lepiej nie dolewać wody ;p

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W takim razie stsuję sie do rad , mam jeszcze jedno pytanie czy w zwiazku z mnijsza ilośćią płynu fermentacja będzie trwałą dłużej ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Te 12blg ,które zakłada producent to jego marzenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×