AG1929 5 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Listopad 2012 'Warzyłem' 24.10.2012 piwo z gotowca Coopers Australian Bitter 1,7 kg.Dodałem 1,5 kg maltozy + 2 szklanki glukozy. W 23 l 14 Blg.1 listopada chciałem zlewać do butelek,a tu Blg 6. 2/3/4 Blg 5.Wlewać do butelek,czy przelać na cichą (cichej się obawiam przed infekcją),a może zostawić bez zlewania jeszcze przez kilka dni....pomocy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kajtek99 23 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Listopad 2012 (edytowane) Cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości. W jakiej temp stoi to piwko? Raczej na pewno drożdże górnej fermentacji. Jak trzymasz w temp 18-25C to zmierz jutro BLG i jak nadal będzie 5 to lej w butelki. O cichej fermentacji przy piwie z puszek nawet nie myśl. Edytowane 4 Listopad 2012 przez kajtek99 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawon 147 Zgłoś Napisano 4 Listopad 2012 a czemu ma nie myśleć o cichej z pancernych? nic złego w tym nie ma,raz że drożdże lepiej opadną i będzie bardziej klarowne ,dwa że ma pewność że odfermentuje lepiej,ja robiłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AG1929 5 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Listopad 2012 Martwi mnie ,że przedobrzyłem i dodałem za dużo suchego ekstraktu, bo powinno wyjść 12Blg,a u mnie 14....i drożdże standardowe dołączone do puchy nie ogarną sprawy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kajtek99 23 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Listopad 2012 Martwi mnie ,że przedobrzyłem i dodałem za dużo suchego ekstraktu, bo powinno wyjść 12Blg,a u mnie 14....i drożdże standardowe dołączone do puchy nie ogarną sprawy... No akurat tym bym się nie martwił tak bardzo . Najwyżej będziesz miał piwko mało wytrawne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kajtek99 23 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Listopad 2012 a czemu ma nie myśleć o cichej z pancernych? nic złego w tym nie ma,raz że drożdże lepiej opadną i będzie bardziej klarowne ,dwa że ma pewność że odfermentuje lepiej,ja robiłem Złego oczywiście nic w tym nie ma. Ale jeżeli ładnie zdekantuje przed rozlewem- nie zasysając mułu z dna to w butelkach też ładnie się wyklaruje- i piwko będzie do picia kilka dni wcześniej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lusterko87 73 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Listopad 2012 Zawsze można zakołysać fermentatorem aby drożdżaki pobudzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AG1929 5 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Listopad 2012 Cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości. W jakiej temp stoi to piwko? Raczej na pewno drożdże górnej fermentacji. Jak trzymasz w temp 18-25C to zmierz jutro BLG i jak nadal będzie 5 to lej w butelki. O cichej fermentacji przy piwie z puszek nawet nie myśl. Temperatura 21/22...drożdże dołączone do puchy w/g producenta górnej fermentacji..jutro wieczorem ostatni termin do zlewania...potem praca i termin zlewania 10.11.2012... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AG1929 5 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Listopad 2012 Zawsze można zakołysać fermentatorem aby drożdżaki pobudzić. kołysałem i nic...tak sobie myślę ,że za dużo dodatków na te 7g drożdży... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gawon 147 Zgłoś Napisano 4 Listopad 2012 Złego oczywiście nic w tym nie ma. Ale jeżeli ładnie zdekantuje przed rozlewem- nie zasysając mułu z dna to w butelkach też ładnie się wyklaruje- i piwko będzie do picia kilka dni wcześniej ja zrobiłem jedno na tych drożdżach co były w zestawie (nie coopers) i było tak że piwo było cały czas mętne bo CO2 wzbijało cały czas te z dna do góry i więcej nie robiłem na nich. myślę że spokojnie te 7g starczy,jak kiedyś na połowie paczki 11g zrobiłem,pół mi się do zlewu wysypało nie że bym oszczędzał aż tak ,może źle napowietrzona brzeczka była? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AG1929 5 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Listopad 2012 Złego oczywiście nic w tym nie ma. Ale jeżeli ładnie zdekantuje przed rozlewem- nie zasysając mułu z dna to w butelkach też ładnie się wyklaruje- i piwko będzie do picia kilka dni wcześniej ja zrobiłem jedno na tych drożdżach co były w zestawie (nie coopers) i było tak że piwo było cały czas mętne bo CO2 wzbijało cały czas te z dna do góry i więcej nie robiłem na nich. myślę że spokojnie te 7g starczy,jak kiedyś na połowie paczki 11g zrobiłem,pół mi się do zlewu wysypało nie że bym oszczędzał aż tak ,może źle napowietrzona brzeczka była? dwie pierwsze warki bez cichej bardzo klarowne zlane po tygodniu do butelek, ale Blg ok 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Makaron 258 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Listopad 2012 Zawsze można zakołysać fermentatorem aby drożdżaki pobudzić. kołysałem i nic...tak sobie myślę ,że za dużo dodatków na te 7g drożdży... O kolega z Gdyni. Spokojnie, nie kołysz za dużo, bo to i tak zapewne nie specjalnie nie pomoże. Zmierz gęstość i dopiero wtedy podejmuj decyzję. Ja osobiście zrezygnowałem z cichej. Nie widzę sensu, trzymaj na burzliwej i tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jejski 319 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Listopad 2012 Dodałem 1,5 kg maltozy Co to za maltoza? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AG1929 5 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Listopad 2012 Dodałem 1,5 kg maltozy Co to za maltoza? http://allegro.pl/maltoza-znalec-suchy-ekstrakt-slodowy-jasny-i2744231999.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AG1929 5 1 Browary Zgłoś Napisano 5 Listopad 2012 Czy próbował ktoś dodać w takim wypadku dodatkową paczkę 7g drożdży po kilku dniach fermentacji? Poprzednie dwie warki robiłem z 10g drożdży,a w tym gotowcu była paczuszka z 7g... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Makaron 258 1 Browary Zgłoś Napisano 5 Listopad 2012 Teraz juz nie masz po co dodawac drozdzy. Spokojnie wydluz fermentacje o tydzien, lub dwa. Czekaj az odfermentuje i zabutelkuj z rozsadna iloscia cukru do refermentacji. Piwo to nie powinno zbyt mocno odfermentowac. 1 AG1929 dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AG1929 5 1 Browary Zgłoś Napisano 12 Listopad 2012 Dzięki wszystkim za rady.W sobotę wieczorem BLG 4. Zlałem do butelek i na tą chwilę jest ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AG1929 5 1 Browary Zgłoś Napisano 16 Listopad 2012 a po tygodniu petarda...wprawdzie to dopiero III warka...i to z gotowca, ale przy próbie nagazowania (próbuje jeden browarek po tygodniu ) rewelacja...mam nadzieję,że się jeszcze polepszy...dziękuję za wszystkie rady;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach