Jump to content
AG1929

POMOCY!

Recommended Posts

'Warzyłem' 24.10.2012 piwo z gotowca Coopers Australian Bitter 1,7 kg.Dodałem 1,5 kg maltozy + 2 szklanki glukozy. W 23 l 14 Blg.1 listopada chciałem zlewać do butelek,a tu Blg 6. 2/3/4 Blg 5.Wlewać do butelek,czy przelać na cichą (cichej się obawiam przed infekcją),a może zostawić bez zlewania jeszcze przez kilka dni....pomocy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości. W jakiej temp stoi to piwko? Raczej na pewno drożdże górnej fermentacji. Jak trzymasz w temp 18-25C to zmierz jutro BLG i jak nadal będzie 5 to lej w butelki. O cichej fermentacji przy piwie z puszek nawet nie myśl.

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

a czemu ma nie myśleć o cichej z pancernych? nic złego w tym nie ma,raz że drożdże lepiej opadną i będzie bardziej klarowne ,dwa że ma pewność że odfermentuje lepiej,ja robiłem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Martwi mnie ,że przedobrzyłem i dodałem za dużo suchego ekstraktu, bo powinno wyjść 12Blg,a u mnie 14....i drożdże standardowe dołączone do puchy nie ogarną sprawy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Martwi mnie ,że przedobrzyłem i dodałem za dużo suchego ekstraktu, bo powinno wyjść 12Blg,a u mnie 14....i drożdże standardowe dołączone do puchy nie ogarną sprawy...

 

No akurat tym bym się nie martwił tak bardzo :cool: . Najwyżej będziesz miał piwko mało wytrawne ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

a czemu ma nie myśleć o cichej z pancernych? nic złego w tym nie ma,raz że drożdże lepiej opadną i będzie bardziej klarowne ,dwa że ma pewność że odfermentuje lepiej,ja robiłem

Złego oczywiście nic w tym nie ma. Ale jeżeli ładnie zdekantuje przed rozlewem- nie zasysając mułu z dna to w butelkach też ładnie się wyklaruje- i piwko będzie do picia kilka dni wcześniej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości. W jakiej temp stoi to piwko? Raczej na pewno drożdże górnej fermentacji. Jak trzymasz w temp 18-25C to zmierz jutro BLG i jak nadal będzie 5 to lej w butelki. O cichej fermentacji przy piwie z puszek nawet nie myśl.

Temperatura 21/22...drożdże dołączone do puchy w/g producenta górnej fermentacji..jutro wieczorem ostatni termin do zlewania...potem praca i termin zlewania 10.11.2012...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze można zakołysać fermentatorem aby drożdżaki pobudzić.

kołysałem i nic...tak sobie myślę ,że za dużo dodatków na te 7g drożdży...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Złego oczywiście nic w tym nie ma. Ale jeżeli ładnie zdekantuje przed rozlewem- nie zasysając mułu z dna to w butelkach też ładnie się wyklaruje- i piwko będzie do picia kilka dni wcześniej :)

ja zrobiłem jedno na tych drożdżach co były w zestawie (nie coopers) i było tak że piwo było cały czas mętne bo CO2 wzbijało cały czas te z dna do góry i więcej nie robiłem na nich.

myślę że spokojnie te 7g starczy,jak kiedyś na połowie paczki 11g zrobiłem,pół mi się do zlewu wysypało :) nie że bym oszczędzał aż tak ,może źle napowietrzona brzeczka była?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Złego oczywiście nic w tym nie ma. Ale jeżeli ładnie zdekantuje przed rozlewem- nie zasysając mułu z dna to w butelkach też ładnie się wyklaruje- i piwko będzie do picia kilka dni wcześniej :)

ja zrobiłem jedno na tych drożdżach co były w zestawie (nie coopers) i było tak że piwo było cały czas mętne bo CO2 wzbijało cały czas te z dna do góry i więcej nie robiłem na nich.

myślę że spokojnie te 7g starczy,jak kiedyś na połowie paczki 11g zrobiłem,pół mi się do zlewu wysypało :) nie że bym oszczędzał aż tak ,może źle napowietrzona brzeczka była?

dwie pierwsze warki bez cichej bardzo klarowne zlane po tygodniu do butelek, ale Blg ok 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze można zakołysać fermentatorem aby drożdżaki pobudzić.

kołysałem i nic...tak sobie myślę ,że za dużo dodatków na te 7g drożdży...

 

O kolega z Gdyni.

 

Spokojnie, nie kołysz za dużo, bo to i tak zapewne nie specjalnie nie pomoże. Zmierz gęstość i dopiero wtedy podejmuj decyzję.

Ja osobiście zrezygnowałem z cichej. Nie widzę sensu, trzymaj na burzliwej i tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy próbował ktoś dodać w takim wypadku dodatkową paczkę 7g drożdży po kilku dniach fermentacji? Poprzednie dwie warki robiłem z 10g drożdży,a w tym gotowcu była paczuszka z 7g...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz juz nie masz po co dodawac drozdzy. Spokojnie wydluz fermentacje o tydzien, lub dwa. Czekaj az odfermentuje i zabutelkuj z rozsadna iloscia cukru do refermentacji. Piwo to nie powinno zbyt mocno odfermentowac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a po tygodniu petarda...wprawdzie to dopiero III warka...i to z gotowca, ale przy próbie nagazowania (próbuje jeden browarek po tygodniu ) rewelacja...mam nadzieję,że się jeszcze polepszy...dziękuję za wszystkie rady;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...