Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ze względu na to, że z Czarnego Browaru odszedł jeden z jego pomysłodawców, zdecydowałem założyć nowy browar. Nazwałem go Evergrey Garden między innymi z powodu tego, że powstał on w jednej z dwóch najpaskudniejszych, szarych i zimnych pór roku, a inspiracją tej nazwy jest pewna Szwedzka grupa grająca Progresywny Power Metal. Ze względu na nieokiełznany wkład jaki włożył TomX, postanowiłem z Kamilem (drugim członkiem za równo nowego jak i starego), zawiesić działalność Czarnego Browaru, do następnego warzenia w klasycznym składzie, a wszelkie nowe warki uwarzone bez tego pierwszego, będę upamiętniał w tym wątku.

#1 American "German" India Pale Ale`13° blg

#2 "Australo-American" Altbier 13° blg

#3 Wielozbożowe Ale 13° blg

#4 "Czarny" Dry Stout 11°blg

#5 "Piwo dobre", ALE Gryczane 17° blg

#6 "Czarny jak d*** Szatana" Russian Imperial Stout 22,5°blg

#7 "Waniliowy" Milk Stout 17°blg

#8 "Orkiszowy" Kölsch 12°blg

#9 "Lennonowa Wariacja Na Temat" Irish Red Ale 14,5°blg (R.I.P.)

#10 "Wielka ściepa" 13,5°blg

#11 "Wędzone niczym w USA" Ale 10,5°blg

#12 Ciemne i wędzone Ale 17,5°blg

#13 "American India Pale" Lager 14°blg

#14 Jeff Hanneman's American Pale Ale 9,5°blg [*]

#15 PIPA Konstytuta Prostytuta 11,5°blg

#16 Marcowe z Maja 17°blg

#17 Rubinowa AIPA 15°blg

#18 Cerveza Amarillo 13,5°blg

#19 American Stout "Zemsta grabarza" 15,5°blg

#20 WITold Wędrowycz z Lublina herbu kolendra 10,5°blg

#21 William Wallace Scottish Ale 80/- export 12,5°blg

#22 Rychowy Pils Niemiecki 11,5°blg

#23 "Czarny lis" -"Lavender" Imperial Stout 29,5°blg

#24 "Popłuczyny po Lisie", czyli Mild 8,5°blg

#25 "Łukasz" Witold Lawenda 12°blg

#26 Witbier "My Sacrifice" 13,5°blg

#27 Nowozelandzko-Amerykańska IIPA 20°blg

#28 Witold Wędziwiatr 12,5°blg

#29 Schlichtes Hefeweizen 12°blg

#30 Szchwarz Weizen 12,5°blg

#31 Mleczny Witold 16,5°blg

#32 Pacyficzny Dziobak NZIPA 17°blg

#33 Weizenbock "Pszeniczniak z Pacanowa" 16,5°blg

#34 "Wielka" NZAIPA 16,5°blg

#35 Wiederverwertungsweizen 13 °blg

#36 Jack-o'-Lantern Pumpkin Ale 17,5 °blg

#37 Morbus Cerevisiae Witbier 12,5 °blg

#38 Porter Niepodległościowy 21 °blg

#39 Cappuccino Stout 14 °blg

#40 Spalony "Dry Stout" 11,5°blg

#41 Czarna Ściepa Chmielowa CDA 17,5°blg

#42 Pierońsko Czarny FES 17,5°blg

#43 Szatańsko Mocny Russian Imperial Stout 27,5°blg

#44 Szatańsko Czarny American Imperial Stout 24°blg

#45 California Tmave 14,5°blg

#46 American Stout z poświęceniem 16,5°blg

#47 "Anielsko Wędzony" Imperial Stout 21,5°blg

#48 "Anielsko Dymiony" Mild 10°blg

Edytowane przez St. Anger

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#1 American "German" India Pale Ale`13° blg

Wielkość warki ~28l

Czas gotowania 60'

IBU prawdopodobnie 100,4

Do uwarzenia tego piwa zdecydowałem się użyć następujących słodów:

 

Słód Pale Ale 3 kg

Słód Wiedeński 1 kg

Słód Karmelowy Jasny 0,3 kg

Słód CaraAmber 0,1 kg

 

Przerwy:

 

63° -60'

72° -30'

78' -filtracja

 

Chmielenie -postanowiłem zaszaleć :D:

 

20g Lubelski (szyszka) -60'

25g Magnum (granulat) -60'

15g Columbus (granulat) -60'

20g Palisade (granulat) -40'

20g Hellertauer Tradition (granulat) -15'

40g Lubelski (szyszka)-15'

5g Hellertauer Mittelfrueh (granulat)-5'

10g Palisade (granulat)-5'

 

Drożdże:

 

Wyeast XL 1028 London Ale

 

Uwagi:

 

Wszystko szło gładko, za wyjątkiem śrutowania, gdyż śrutownik z niewiadomych mi przyczyn rozregulowywał mi się co chwilę. Prawdopodobnie będę musiał się tak już nim męczyć. :/

 

Podziękowania:

 

TomX'owi za wsparcie moralne

Sprzedawcom pewnego sklepu z Radzionkowa (nie będę szerzył reklamy), za założenie dobrze zaopatrzonego sklepu ze słodami, chmielami itp.

Edytowane przez St. Anger

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to warzcie i to dużo! :okey:

 

Taki też mam zamiar przy 50kg słodu i 900g chmielu :D. A jutro w planie Altbier.

Edytowane przez St. Anger

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nawet się nie zorientujesz kiedy magazyn ci opustoszeje, byle do przodu :beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nawet się nie zorientujesz kiedy magazyn ci opustoszeje, byle do przodu :beer:

Oj wiem, oj wiem i to mnie boli, że nawet największe zapasy się kiedyś kończą albo co gorsza robale, się mimo hermetycznego zamknięcia do nich dobierają...

 

BTW zastanawiam się, czy przy następnym warzeniu podobnie chmielonego piwa opłaca mi się wydłużyć czas gotowania do ok 75'...

Wiem właśnie, że przy długim gotowaniu chmielu wytwarzają się różne niepożądane substancje jak np. garbniki, taniny. Jak to jednak wychodzi w praktyce?

Edytowane przez St. Anger

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam tu drugi piwowar kaplos drożdze w india pale ale ruszyły widać pianę i przez cała noc pachniało w pokoju drożdzami :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#2 "Australo-American" Altbier 13° blg

 

Wielkość warki ~28l

Czas gotowania 60'

Prawdopodobne IBU ~37,5

 

Do uwarzenia piwa użyłem następujących słodów:

 

Słód monachijski jasny 2 kg

Słód monachijski ciemny 1,6 kg

Słód karmelowy jasny 0,15 kg

Słód karmelowy ciemny 0,25 kg

 

Ześrutowany słód wsypałem w temperaturze 56°C i spadła do 52°C

Przerwy

55°C -10'

63°C -45'

72°C -30'

78°C -filtracja

 

Chmielenie:

 

15g Magnum (granulat) -60'

30g Kohatu (szyszka) -15'

15g Cascade (granulat) -15'

15g Hellertauer Mittelfrueh (granulat) -15'

10g Hellertauer Tradition (granulat) -15'

15g Kohatu (szyszka) -5'

5g Hellertauer Mittelfrueh (granulat) -5'

 

Drożdże:

 

Wyeast XL 1007 German Ale

 

Uwagi:

 

Drożdże ładnie zastartowały. Podczas przelewania do fermentora Kaplos90 dodał 15g Chmielu Cascade do chmielenia na zimno.

Edytowane przez St. Anger

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdze ładnie zastartowały dzieki mnie ponieważ St. Angerangerowi trudno było wyczuć czy fiolka pekła czy nie niby drodze Wyeast XL 1007 German Ale

napuchły ale niechiały zastartować były jakis mikro wylew ale nie do końca potem dodałem 2 saszetke która była nie pęknieta w środku chociaz warunkach dokońca nie sterylnych i zamknelismy garnek a ze w kuchni jest ciepło dałem garnek do góry bo tam ciepło ale drodze ani niechciały zastartować wiec siągnołem garnek zapliłem 4 plniki gazu cały sie zdezynfekowałm oraz łyżkę i przemieszałm je dałem do góry spowrotem i poszłem spać i o 10.00 rano ruszyły mam pytanie dotyczące tych drodzy ponieważ drodze dziwnie pchniały anie czuć było reakcji octowej czt ktoś może mi cos powiedzieć na temat tych drożdzy jak one sie zachowują ? najwrzniejsze że drożdze ruszyły a co do tego piwa przekonamy się za 2 tyg :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

"Australo-American" Altbier przelaliśmy na cichą w środę. Zeszło do 2° blg. Smak wyszedł świetny, że aż nie spodziewałem się tak dobrych efektów (chmiele znakomicie wpłynęły na aromat, a bałem się, że przechmieliłem na aromat.). W poniedziałek planujemy rozlew do butelek.

Edytowane przez St. Anger

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#3 Wielozbożowe Ale 13° blg

Wielkość warki ~29l

Czas gotowania 60'

IBU prawdopodbnie 22,6

 

Zasyp:

 

Słód owsiany 0,5 kg

Słód pszeniczny karmelowy 0,2 kg

Słód pszeniczny 0,3 kg

Słód orkiszowy 0,5 kg

Słód żytni 0,75 kg

Słód pilzneński 1 kg

Słód monachijski ciemny 1 kg

Słód monachijski jasny 0,5 kg

Caramunich III 0,1 kg

CarAroma 0,1 kg

CarAmber 0,2 kg

Kasza gryczana 0,8 kg

Otręby pszenne 0,05 kg

 

Ześrutowany słód z dodatkami wrzucony w temperaturze 46°C tak, że spadła do 44°C do 15l wody.

 

Przerwy:

44°C -10'

63°C -45'

72°C -30'

78°C -filtracja

 

Chmielenie:

 

35g Lubelski (szyszka) -60'

15g Hellertauer Mittelfrueh (granulat) -10'

 

Drożdże:

 

 

Wyeast XL 1007 German Ale (gęstwa)

 

 

Uwagi:

 

W środę zdecydowaliśmy się także uwarzyć kolejne piwo, wykorzystując gęstwę po Altbierze. Z racji tego, że miałem za równo w środę jak i w czwartek zajęcia na uczelni to, kaplos90 wykonał lwią część roboty: śrutując słody, chmieląc brzeczkę i zadając drożdże po uprzednim schłodzeniu. Filtracja jak było do przewidzenia przy tym zasypie szła paskudnie. Jednak mimo wszystko można uznać ją za udaną, gdyż zakończona sukcesem (to jest jedyny fragment procesu piwowarstwa, który nie cierpię).

 

Podziękowania:

 

Kaplos za odwalenie lwiej części roboty.

Edytowane przez St. Anger

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj jak na razie Altbier rozlany do butelek. Wyszło ich 39 0,5l i 10 0,33l. Smak się mocno polepszył. Natomiast IPA został przelany na cichą zszedł do 0,5°blg. Gęstwa jak tylko skończę chmielić i schłodzę brzeczkę zostanie użyta. Jak na razie to wszystko, wieczorem dopiszę jak szło warzenie piwa. Pod spodem moje zdjęcie przed zadaniem piro. :D

post-2320-0-59769900-1353342062_thumb.jpg

Edytowane przez St. Anger

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#4 "Czarny" Dry Stout 11°blg

Wielkość warki ~29l

Czas gotowania 60'

IBU prawdopodobnie: 31,4

 

Słody i inne:

 

Słód pale ale 3,5 kg

Słód monachijski jasny 0,5 kg

Słód monachijski ciemny 0,4 kg

Słód barwiący 100g

Słód czekoladowy ciemny 50g

Jęczmień palony 300g

 

Przerwy:

 

63°C - 60'

72°C - 30' i dodanie palonego jęczmienia ze słodem czekoladowym i barwiącym

78°C -filtracja

 

Chmielenie:

 

45g Lubelski (szyszka)- 60'

5g Palisade (granulat)- 40'

10g Hellertauer Tradition (granulat) - 10'

15g Lubelski (szyszka) - 10'

35g Palisade (granulat) - 10'

 

Drożdże:

 

Gęstwa Wyeast XL 1028 London Ale.

 

Uwagi:

 

Wreszcie śrutowanie poszło bez zakłóceń. Śrutownik nie rozregulowywał się. Filtracja jak to TomX lubi mówić cud, miód i orzeszki.

Edytowane przez St. Anger

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj warka 1# American "German" India Pale Ale 13° blg trafiła do butelek, wyszło 10x 0,5l i 27x 0,33l. Z kolei warka 3# Wielozbożowe Ale 13° blg przelana na cichą i zeszła do 2°blg.

 

#5 "Piwo dobre", ALE Gryczane 17° blg

Wielkość warki ~18l

Czas gotowania 75'

IBU prawdopodobne 19,7

 

Zasyp:

Słód pilzneński 1,5 kg

Słód monachijski ciemny 500g

Słód monachijski jasny 150g

Słód karmelowy jasny 450g

Słód CarAmber 100g

Kasza gryczana 1,5kg

 

Przerwy:

 

55°C - 10'

63°C - 40'

72°C - 30'

78°C -filtracja

 

Chmielenie:

 

10g Magnum (granulat) - 75'

10g Hellertauer Mittelfrueh (granulat) - 10'

10g Hellertauer Tradition (granulat) - 10'

 

Drożdże:

 

Gęstwa Wyeast XL 1007 German Ale

 

Uwagi:

 

Kolejna fatalna filtracja...

Edytowane przez St. Anger

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#5 "Piwo dobre", ALE Gryczane w tym piwie dopiero dzisiaj można powiedzieć że drożdże ładnie ruszyły i jest fajna gęsta piana i widać osad drożdżowy na ściankach tanka fermentacyjnego .Choć wczoraj byłem pełen obaw ponieważ była niska piana i miała dziwne plamy nieregularne ale dziś jest ok :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po dzisiejszym spotkaniu śląskich piwowarów postanowiliśmy rozlać piwo wielozbożowe o ekstrakcie końcowym 2 blg wyszło nam w sumie 44 butelki 0.5l 10 butelek 0.33 L i jedna butelka 0.2 jako butelka próbna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj też warzyliśmy warki:

#6 "Czarny jak d*** Szatana" Russian Imperial Stout 22,5°blg

Wielkość warki ~16l

Czas gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 61,7

 

oraz

 

#7 "Waniliowy" Milk Stout 17°blg

Wielkość warki~17l

Czas gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 30,1

 

Do tych warek użyliśmy jednego, następującego zasypu:

Słód pilzneński 1,5 kg

Słód pale ale 3,5 kg

Słód monachijski jasny 0,9 kg

Słód monachijski ciemny 1,15 kg

Słód Caramunich III 0,1 kg

Słód karmelowy jasny 0,55 kg

Słód karmelowy ciemny 0,15 kg

Słód CarAroma 0,1 kg

Słód barwiący 0,1 kg

Słód czekoladowy 0,15 kg

Jęczmień palony 0,55 kg

 

Przerwy:

 

Zasyp wsypany za wyjątkiem jęczmienia i słodów palonych w 71°C, temperatura ustaliła się na 68°C

68°C -> 63°C -90'

72°C - 20' -na początku przerwy wsypane słody palone

78°C - filtracja.

 

Chmielenie:

 

@Warka #6:

 

5g Palisade (granulat) - 60'

25g Magnum (granulat) - 60'

15g Palisade (granulat) - 10'

30g Willamette (granulat) - 10'

25g Kohatu (szyszki) - 10'

 

@Warka #7:

 

15g Magnum (granulat) - 60'

35g Lubelski (szyszki) - 10'

 

Inne dodatki:

 

@Warka #7

 

Laktoza 500g - 15'

Cukier wanilinowy 64g - 4'

 

Drożdże:

 

2x Gęstwa Wyeast XL 1028 London Ale

 

Uwagi:

 

Postanowiliśmy z jednego zacieru uwarzyć dwie warki, do 19°blg zeszliśmy z RIS-em resztę podczas filtracji wlaliśmy do drugie warki czyli Milka.

Edytowane przez St. Anger

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#8 "Orkiszowy" Kölsch 12°blg

Wielkość warki: ~25l

Długość gotowania: 70'

Prawdopodobne IBU: 20,2

 

Zasyp:

Słód pilzneński: 3,5 kg

Słód orkiszowy: 0,5 kg

 

Przerwy:

 

Słód wsypany w temperaturze 66°C, temperatura ustaliła się na 63°C.

63°C - 30'

72°C - 40'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

20g Marynka (szyszka) - 70'

5g Hallertauer Mittelfrüh (granulat) - 10'

10g Hallertauer Tradition (granulat) - 10'

 

Drożdże:

 

Gęstwa Wyeast XL 1007 German Ale

 

Uwagi:

 

1/3 słodu pilzneńskiego i całość orkiszowego starliśmy na mąkę, co znacząco zwiększyło wydajność, mieliśmy więcej blg niż oczekiwaliśmy. Planowane miało wynieść 10,5.

Edytowane przez St. Anger

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#8 "Orkiszowy" Kölsch 12°blg

drożdże już ruszyły w nocy . Ładna równomierna piana i słychać jak drożdże pracują i wytwarzają się gazy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po tygodniowej cichej fermentacji rozlaliśmy Warkę nr 5 zeszło do .1.5 blg

Wyszło 24 butelki .0.5 l 2 butelki 0.4 l oraz 10 butelek 0.33

:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#9 "Lennonowa Wariacja Na Temat" Irish Red Ale 14,5°blg (R.I.P.)

Wielkość warki ~28l

Czas gotowania: 65'

Prawdopodobne IBU: 24

 

Zasyp:

Słód pilzneński 2,5 kg

Słód pale ale 1,5 kg

Słód monachijski jasny 0,4 kg

Słód monachijski ciemny 0,35 kg

Słód karmelowy ciemny 0,3 kg

Słód CarAmber 0,15 kg

Słód karmelowy jasny 0,1 kg

 

Przerwy:

 

Słód wsypany w 66°C, temperatura po chwili ustaliła się na 64°C

64°C - 25'

72°C - 45'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

5g Lubelski (szyszka) - 65'

20g Marynka (szyszka) - 65'

20g Willamette (granulat) - 10'

10g Lubelski (szyszka) - 10'

 

Drożdże:

 

Gęstwa Wyeast XL 1028 London Ale

 

Uwagi:

 

Z okazji 32 rocznicy tragicznej śmierci przez zabójstwo jednego z najwybitniejszych muzyków czyli Johna Lennona, postanowiłem jego nazwiskiem upamiętnić tę warkę. Ponownie ześrutowaliśmy 1/3 słodu na mąkę, co znacząco zwiększyło wydajność.

Edytowane przez St. Anger

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×