marcin_l85 43 Posted November 3, 2012 Cześć wszystkim!!! Jako że zawsze byłem wyczulony na nieświeze piwo, postanowiłem nawarzyć sobie piwa:)) Zestaw startowy już zamówiony, co prawda na start będzie Brewkit ale z czasem napewno dojdę do "prawinnego warzenia". Jeśli chodzi o moją osobę to mam na imie Marcin, mam 27 lat, mieszkam w Ostrówku k/Wołomina, z wykształcenia i z zawodu jestem elektrykiem oraz studiuję budownictwo. Liczę, że załapię bakcyla i nie będę musiał już ganiać do spożywczaka po browarka:))))) Quote Share this post Link to post Share on other sites
lkulos 29 1 Items Posted November 3, 2012 witaj i samych dobrych warek Quote Share this post Link to post Share on other sites
ciafu1 2 1 Items Posted November 4, 2012 Hej, jak zaczniesz zacierać to już nic nie będzie takie jak kiedyś Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted November 4, 2012 Witam i życzę sukcesów w piwowarzeniu :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamilo 36 1 Items Posted November 4, 2012 Piwodzenia kolego! Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzyncio 0 Posted November 4, 2012 Udanych warek! Quote Share this post Link to post Share on other sites
marcin_l85 43 Posted November 4, 2012 Dziękuję za miłe słowa. Czy jest ktoś z moich stron poza kolegą Zgoda:)))) Quote Share this post Link to post Share on other sites
GBLS 1 Posted November 5, 2012 Witaj. Bakcyla załapiesz napewno Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dario63 4 1 Items Posted November 5, 2012 Witaj ! Samych udanych warek życzę Quote Share this post Link to post Share on other sites
marcin_l85 43 Posted December 13, 2012 Komplet do zacierania prawie gotowy. Po za najważniejszym czyli garnkiem mam w sumie wszytko. Nawet pozwoliłem sobie kupić termometr z sondą i stoperem oraz wagę 3kg +-1g. Co prawda zestaw słodów będzie odważony i ześrutowany ale mam narazie garnek 17l i myślałem co by nie podzielić na dwie warki. Mniejsze to fakt ale jako, że pierwsze zacieranie to i ewentualne starty zmniejszone. Tylko jest ALE:)) Otóż robiąc na dwie tury tak na oko bedzie ze 7 l brzeczki i filtrując to przez oplot we wiadrze 30l to więcej mi zostanie w złożu poniżej kraniku niż przefiltrowanego płynu... Rozważam dla małych warek moze zrobić filtrator z wiaderkiem z dziurami w dnie takie ze 15l? Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 731 1 Items Posted December 13, 2012 Polecam założyć własny wątek na forum poświęcony warzeniu Quote Share this post Link to post Share on other sites
klisz 41 1 Items Posted December 13, 2012 To może zacieraj w tym wiadrze do filtrowania? Nie jest to specjalny problem jak je ocieplisz coby strat ciepła za dużych nie było a odpadnie Ci też przenoszenie zacieru. Potem chmiel na raty. Strat nie będzie, bo jeśli infekcji nie załapiesz to piwo Ci na bank będzie smakowało i wypijesz je zanim się ułoży Quote Share this post Link to post Share on other sites