Skocz do zawartości
bajo33

Wykorzystanie świeżej gęstwy

Rekomendowane odpowiedzi

Za parę dni będę rozlewał Bittera 13 blg na drożdżach Safale S-04 (tylko fermentacja burzliwa 10-12 dni). W tym samym dniu będę warzył Stouta Milka 12 blg, który w przepisie ma te same drożdże. No i moje pytanie czy po rozlaniu bittera do butelek mogę wlać do fermentatora po bitterze od razu tego stouta? Czy smak się pogorszy, muszę tę gęstwę jakoś odpowiednio przygotować przed dodaniem świeżej brzeczki, czy muszę umyć i ponownie zdezynfekować pojemnik?

 

Jeśli ten pomysł nie jest najlepszy to mam też gęstwę od kolegi Undeatha z tym, że drożdże US-05 (II pokolenie) z 19.10.2012r.. Czy one się ewentualnie nadadzą?

 

Linki do receptur:

http://www.homebrewing.pl/special-bitter-12stblg-zestaw-surowcow-p-392.html

http://www.homebrewing.pl/sweet-stout-milk-14stblg-zestaw-surowcow-p-393.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można lać. Niektórzy piwowarzy tak właśnie układają warzenie, żeby nie zbierać gęstwy, a od razu lać świeżą brzeczkę. Śmiało.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście proponowałbym zebrać gęstwę wypłukać, pojemnik umyć dopiero zadać gęstwę do świeżej brzeczki.

Najczęściej wystarcza ok 1/2 zebranej gęstwy.

Edytowane przez andy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok dzięki, czyli już wiem, że gęstwa się nadaję. Teraz jeśli bym się zdecydował na wariant z myciem fermentatora to gęstwę w jaki sposób mam wypłukać?

 

Czy mam postąpić dokładnie tak jak w poniższym wątku:

http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej

Edytowane przez bajo33

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie musisz płukać gęstwy. Zbierz wydezynfekowaną (najlepiej wygotowaną łyżką). Dobrze by było przekładać gęstwę (o ile masz dodatkowy fermentator) do fermentatora z gotową wychłodzoną do odpowiedniej temp. brzeczką. Staraj się unikać sytuacji które prowokują zakażenie. Jeżeli nie masz dodatkowego fermentatora to wygotuj również słoiczek do którego będziesz przekładał gęstwę. Proponuję wygotować w szybkowarze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdże zadawałem jeszcze z 2 letnią gwarancją. Ładnie ruszyły i piwko praktycznie przefermentowały w całości po 4 dniach. Czyli jak piwo nie będzie miało żadnych oznak infekcji to śmiało mogę lać po nim stouta? Powiem szczerze, że opcja płukania mi się średnio podoba. Mam jeszcze z zanadrzu suche drożdże.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja najczęściej, gdy planuję warkę na tej samej gęstwie, robię to przelewając na cichą w trakcie chmielenia lub chłodzenia nowej warki. Gęstwę zbieram do zdezynfekowanego pojemnika, zlewam piwo na cichą, myję fermentor i po nalaniu brzeczki zadaję gestwe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proponował bym jednak fermentator umyć i wydezynfekować. Polecam Clo2 . Tanie skuteczne i wydajne.

O właśnie polter potwierdził co napisałem ;)

Edytowane przez mcpol1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie mam zapasowego fermentatora i nie przeleje na cichą ani nie zbiore gęstwy bezpośrednio. A ze środków do dezynfekcji to tylko Spirytus, ACE i Pirosiarczyn sodu.

 

A tej gęstwy to ile mam zebrać, wystarczy powiedzmy 250ml?

Edytowane przez bajo33

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W zebranej gęstwie po burzliwej jest dużo syfu i martwych drożdży. Jeśli ktoś chce zaszczepiać brzeczkę oprócz drożdży śmieciami i trupami to jego wybór. Ja wolę w miarę możliwości oddzielić śmieci i zadać możliwie czystą gęstwę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to zabutelkuj piwo, zbierz gęstwe do zdezynfekowanego pojemnika, umyj i zdezynfekuj piro fermentor. Gęstwę zadasz gdy schłodzisz brzeczkę do żądanej temperaturo. Ot wszystko w temacie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oki dzięki, a powiedzcie jeszcze moi drodzy ile tej gęstwy mam zadać?

 

Dostałem fajny kalkulatorek od olo333, już wszytko wiem, dzięki Panowie za rady. W przyszłym tygodniu robię taj jak mi radzicie czyli zbieram gęstwę do zdezynfekowanego pojemnika i zadaje do umytego i zdezynfekowanego fermentatora.

Edytowane przez bajo33

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

tu masz kalkulator, wpisujesz typ piwa, litraż, blg i postać pod jaką masz drożdże (czy suche, starter czy gęstwa). Przy zadawaniu gęstwy problem może być w określeniu gęstości (ilość komórek /ml), więc warto przyjąć jakiś zapas.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z dwojga złego lepiej dać gęstwy za dużo niż za mało :) W niektórych stylach chodzi o to, żeby jednak drożdże wykonały tych parę podziałów i naprodukowały przy tym różnych produktów ubocznych, estrów itd.

Poza tym miałem tak parę razy, że jak dodałem o dużo za dużo drożdży to one miały skłonność do wyłażenia z fermentora.

 

Przy lagerach jak dasz za dużo gęstwy niż podaje kalkulator wg mnie nic się złego nie stanie, tu ciężko jest przedobrzyć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×