Jump to content
Sign in to follow this  
mcpol1

Świąteczne na wyeast 1214, proszę o recepturę.

Recommended Posts

Witam piwowarów. Prośbę mam. Została mi gęstwa z drugiej warki witbiera. Są to drożdże wyeast 1214 w ilości ok 200gr.

Do dyspozycji mam słód pilzneński, słód PaleAle, słód pszeniczny, słód karmelowy, słód monachijski, słód wiedeński i słód palony. Chciałbym uwarzyć coś świątecznego na słodko.

Może ktoś podrzuci jakąś sprawdzoną recepturę na warkę 20 ltr. Niestety nie miałem jeszcze okazji próbować tego stylu piwa i pomimo opisu na wiki nie mam pomysłu na czym bazować. Dodam tylko, że robię to dla mojej drugiej połóweczki a ona nie przepada za goryczką w piwie. Jak dotąd jedyne jakie pija to witek i pszeniczka.

Z góry dziękuję za porady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na święta to najlepsze są eksperymenty - mój przypadkiem wyglądał tak : receptura początkowo miała być wzorowana ma Alta od Zgody, przerobiłem ją na 40 litrów, podczas wysładzania się wkurzyłem bo mi się zapychał filtrator, wyszło 29 litrów do gara, chmieliłem na oko. Podsumowując 8kg monachijskiego, 0,5 kg różnych karmelowych, 60g Spalt Select chmielone 60 minut, zadane jedynymi drożdżami jakie miałem Wyeast 1318 London Ale III gęstwa po Bitterze, zrobiony litrowy starter. Wyszło 25 litrów 19 BLG. Będzie słodkie jak cholera i niedofermentowane i pewnie niegotowe na święta :D :D :D

Edited by shayboos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak... moja żona wypiła mi całego "zepsutego " Tripla... Miałem wadliwy termometr, który pokazywał o jakieś 8C wyższą temp. niż w rzeczywistości. W efekcie wyszła prawie tylko przerwa dekstrynowa, piwo z około 20 zeszło do 7 Blg. T-58 w dolnym rejestrze. Skład to Pilzneński, Monachijski (3:1) i cukier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwa lata temu robiłem na nich świątecznego belga

pilzeński - 18kg

pszeniczny - 1kg

pszenica nie słodowana - 1kg

 

kolendr - 30g

skórka z pomarańczy (świeża) - ponad 300g

cukier kandyzowany ciemny -1kg

cukier trzcinowy - 1kg

perle - 100g

lubelski - 50g

 

wyszło z tego jakieś 80l 18,5blg - głównie było czuć nuty owocowo-kwiatowe, było mocno rozgrzewające. Ale jak je teraz zrobisz, to będzie idealne na przyszłe święta :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heh Leszczu to na Twoich drożdżach jeszcze. Zrobiłem 2 wareczki witka (niestety już chyba ich nie dowiozę na spróbę bo zmieniłem adres) i teraz gęstwa została. Chcę coś zrobić na święta najlepiej ciemne słodkawe i z nutą piernikowo-pomarańczową. W ogóle będzie to moje pierwsze zacieranie w nowych warunkach. Niestety nie mam pomysłu jak to będzie smakować. Będę szukać jeszcze czegoś na miejscu na spróbę. Ale w ogóle nie mam pojęcia jakie przyprawy i ile...

Share this post


Link to post
Share on other sites
no dobra to może chociaż ktoś poda ile przypraw na 20 ltr warkę...

 

Zerknij co tam jest w recepturze TomX w recepturach, parę osób chwaliło.

 

Troche mnie przeraza ta opcja mocnej goryczki z przypraw i chmielu, chcialbym tego uniknąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to daj mniej chmielu, z 15-20g Marynki powinno być OK. Co do przypraw, z tych co stosowałem w warkach 20l, to dawałem około 150g świeżej skórki z pomarańczy, rodzynki/śliwki po 100g, imbir świeży 200g, cukier wanilinowy 30g lub 1 laska wanilii (daje lepszy efekt). Były to ilości stosowane w różnych warkach, ale nigdy razem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...