Skocz do zawartości
H.M.

Czyszczenie chłodnicy zanurzeniowej

Rekomendowane odpowiedzi

W czym można odmoczyć aluminiową chłodnicę z BA, żeby wypłukało dziadostwo z między dystansów?

Niby się dezynfekuje w gotowaniu, ale jednak brud się tam zbiera i spokoju mi to nie daje. Raz na jakiś czas pasowało by się pozbyć dziadostwa z tych dystansów, ale boję się chemii, bo nie wiem z czym mi aluminium zareaguje i co da się łatwo spłukać?

 

Podobnie miedziany filtrator, niby myje, dezynfekować go nie trzeba, ale z czasem czuć go specyficznie metalem, da się tego zapaszku jakoś pozbyć? (zapobiegać powstawaniu?)

 

dori

edytowałam temat na bardziej adekwatny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja swoją chłodnicę z BA co kilka warek dezynfekuje w roztworze ACE, wszystko ładnie czyści. Dodatkowo porozginałem te blaszki dystansujące aby móc łatwo wypłukac osady, które uwielbiają się tam gromadzić

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W czym można odmoczyć aluminiową chłodnicę z BA

Ale te chłodnice nie są z aluminium :)

Nawet tego nie doczytałem, dlatego dziwiłem się dlaczego w tytule jest aluminium :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U, faktycznie to jakaś stal..

Dobry pomysł z tym rozgięciem dystansu.

Chodzi mi tylko o umycie, dezynfekować tego nie potrzebuje. Tylko wkurza mnie, że nie wiem co mi tam rośnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej.

Dostałem od kolegi rurkę miedzianą, z której zrobiłem chłodnicę. Problem jest tym, że ta rurka pokryta jest sporą ilością brudu i różnych czarnych i zielonych nalotów. Jak się tego pozbyć? Normalnie papierem ściernym czy jakimś preparatem do czyszczenia miedzi?

post-5920-0-64353800-1368628827_thumb.jpg

Edytowane przez bart3q

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej.

Dostałem od kolegi rurkę miedzianą, z której zrobiłem chłodnicę. Problem jest tym, że ta rurka pokryta jest sporą ilością brudu i różnych czarnych i zielonych nalotów. Jak się tego pozbyć? Normalnie papierem ściernym czy jakimś preparatem do czyszczenia miedzi?

post-5920-0-64353800-1368628827_thumb.jpg

 

Miedź pięknie czyści się CIF'em i wszelkimi innymi preparatami cifopodobnymi.

Ja swoją tak właśnie czyszczę jak zajdzie patyną czy innym dziadostwem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki chłopaki! Wsadziłem chłodnicę do wrzątku z kwaskiem cytrynowym, chwilę pogotowałem, później przetarłem ją lekko gąbką do mycia naczyń i się świeci jak psu jajka;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam chłodnicę miedzianą od 2008 i nigdy jej nie myłem, prócz opłukania wodą przed i po pracy. Hym...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po użyciu chłodnicy płuczę ją i przecieram gąbką. Ale po jakimś czasie nieużywania jej i tak pojawia się na niej czarnawy nalot. Po gotowaniu chłodnica znów jest czysta, ale ten czarny nalot który się rozpuszcza w gorącej brzeczce nie jest szkodliwy?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W krótkim czasie na pewno nie szkodliwy. O efektach długofalowych nie wiem. :-)

Ja przed użyciem przecieram swoją chłodnicę szmatką z CIFem. Zawsze czarna jest choć chłodnica wydaje się czysta. Najlepiej byłoby chyba pogotować z kwaskiem cytrynowym.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×