Skocz do zawartości
Romcio

Dodawanie cukru/glukozy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na pytanie:

 

Czy cukier/syrop glukozowy - podawane do butelek trzeba wymieszać?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak sypiesz cukier/glukozę bezpośrednio do butelek to po zakapslowaniu robię małe trzepanko butelką oczywiście ;)

 

jak dodajesz dodatkowo np. ksylitolu to trzeba się bardziej postarać bo gorzej się rozpuszcza

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale sprawdzasz, aż się całkiem cukier rozpuści? No po trzepanku glukoza się wymiesza ładnie...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko pamiętaj, żeby najpierw wsypać cukier do butelki a później piwo. Pierwsze piwo zrobiłem odwrotnie i się mocno pieniło przez co miałem mało czasu na zakapslowanie. Z moich obserwacji wystarczy 2 razy odwrócić butelkę i się ładnie rozpuszcza cukier. Obecnie stosuję metodę strzykawkową - w ten sposób mogę dodać dokładnie tyle cukru ile chcę do butelki i wiadome, że się super rozpuści w piwie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Stosuję miarki, cukru dodaję nimi do piwa w butelkach. Jeśli potrzebuję piwa bez konieczności cichej albo na wysokim relatywnie blg, to daję o stopień mniej, czyli na 500ml daję tyle cukru, co na 330ml. Nic nie mieszam, odstawiam, i tak się wytrzęsie przy znoszeniu do piwnicy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mam dużego doświadczenia, ale mogę napisać, że przez pięć warek sypałem do butelek, Najpierw łyżeczką, następnie 'profesjonalną' miarką. Chyba z dwa razy po zakapslowaniu odwracałem butelki, żeby się przemieszały - raczej bez sensu, w tych co nie mieszałem, tak samo się cukier rozpuścił. Teraz, mając elektroniczną wagę i odmierzam całość, rozrabiam z wodą i wlewam. Myślę, że zajmuje to dużo mniej czasu i mam pewność, że wszędzie jest tyle samo cukru (nie zawsze się tyle samo nabrało ta miarką).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teraz, mając elektroniczną wagę i odmierzam całość, rozrabiam z wodą i wlewam.

 

Wlewasz roztwór do fermentatora gdzie zakończyła się burzliwa? Mieszasz? Co z osadem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doczytaj było to wałkowane na forum :) bierzesz drugi fermentator z kranikiem odkażony i do niego wlewasz rozrobiony cukier z wodą, następnie dekantujesz piwo do tego fermentatora po zakończonej fermentacji i zlewasz do butelek. Osad i drożdże zostają ci w fermentatorze gdzie było fermentowane.

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Doczytaj było to wałkowane na forum :) bierzesz drugi fermentator z kranikiem odkażony i do niego wlewasz rozrobiony cukier z wodą, następnie dekantujesz piwo do tego fermentatora po zakończonej fermentacji i zlewasz do butelek. Osad i drożdże zostają ci w fermentatorze gdzie było fermentowane.

 

Taa wiedziałem, że się tak robi.. tylko chciałem się dowiedzieć jak robi BeerGrill. W ten sposób niestety dodatkowo napowietrzasz piwo - wole lać prosto z fermentatora, no i oczywiście wygodniej + mniejsze prawdopodobieństwo infekcji. Myślałem że może jest inny sposób ale odmierzanie strzykawką do butelek też mnie nie urządza.

 

Myślałem o dozowniku do syropów - taka pompka. Zrobić syrop z cukru o znanej gęstości, odmierzyć ilość syropu przepompowanego przy jednym naciśnięciu dozownika.. może być łatwo prosto i przyjemnie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×