Jump to content

Korekta odczytu Blg


Recommended Posts

Dlatego, że szkło, z którego wykonane są areometry nie lubi gwałtownych zmian temperatury, Z powodu wielokrotnego rozszerzania się i kurczenia materiału dochodzi do permanentnej zmiany wymiarów przyrządu, a co za tym idzie jego rozkalibrowania.

Widziałem areometry gorzelniane skalibrowane na kilkadziesiąt °C....

Osobiście używam refraktometru.

Link to post
Share on other sites
Widziałem areometry gorzelniane skalibrowane na kilkadziesiąt °C....

Osobiście używam refraktometru.

To znaczy, że są przystosowane do pomiarów w takich temperaturach. Jeśli chodzi o tanie areometry piwowarskie, to byłbym ostrożny.

No ale każdy może mierzyć do chce i jak chce.

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...
  • 6 months later...

Witam

Czy ktoś mimo wszystko posiada jakieś wiarygodne tablice na przeliczanie wskazań aerometru dla wyższych temperatur niż 32st. C? Np przy pomiarze brzeczki podczas wysładzania (temp ok 70st.C). Przyznam że o wiele łatwiejsze i szybsze było by zastosowanie prostego przelicznika niż bieganie z menzurką po kuchni i chłodzenie próbki (co zajmuje dużo czasu).

Próbowałem tej strony:

http://www.collectionsoft.com/mybrewcollection/hc0.html

ale nie jestem przekonany co do poprawności formuły.... Wg niej odczyt 10BLG (plato) w 70st.C to aż 15.14 BLG w 20st.C, w co aż mi się nie chce wierzyć ;o

 

(wpływ wysokiej temp. na aerometr na razie pomińmy :) )

Edited by korko_czong
Link to post
Share on other sites
Witam

Czy ktoś mimo wszystko posiada jakieś wiarygodne tablice na przeliczanie wskazań aerometru dla wyższych temperatur niż 32st. C? Np przy pomiarze brzeczki podczas wysładzania (temp ok 70st.C). Przyznam że o wiele łatwiejsze i szybsze było by zastosowanie prostego przelicznika niż bieganie z menzurką po kuchni i chłodzenie próbki (co zajmuje dużo czasu).

Próbowałem tej strony:

http://www.collectionsoft.com/mybrewcollection/hc0.html

ale nie jestem przekonany co do poprawności formuły.... Wg niej odczyt 10BLG (plato) w 70st.C to aż 15.14 BLG w 20st.C, w co aż mi się nie chce wierzyć ;o

 

(wpływ wysokiej temp. na aerometr na razie pomińmy :) )

Można sobie uprościć ten proces i wyliczyć w programie piwowarskim ilość brzeczki przed gotowaniem i nie wysładzać to danego °Blg tylko do uzyskania tej ilości, jak tak robię zawsze.

Program wymaga podania wydajności warzelni, da się to dość łatwo ustalić przy kilku warkach (u mnie przy obliczeniach dla zacierania prog. temp. ok 75%, ale dekokcji ok 90%).

Link to post
Share on other sites
Próbowałem tej strony:

http://www.collectionsoft.com/mybrewcollection/hc0.html

ale nie jestem przekonany co do poprawności formuły.... Wg niej odczyt 10BLG (plato) w 70st.C to aż 15.14 BLG w 20st.C, w co aż mi się nie chce wierzyć ;o

No skoro podaje takie wyniki to coś w tym musi być. A skoro nie wierzysz, to sprawdź eksperymentalnie.

I daj znać. :)

 

Ale moim zdaniem chłodzenie 100ml brzeczki wcale nie trwa długo - wystarczy wlać w jakiś garczek i wstawić do zlewu z zimną wodą - 5 minut i po sprawie.

 

A generalnie też już przestałem mierzyć blg zanim nie osiągnę mniej więcej założonej ilości brzeczki.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Utworzyłem własną tabelkę, przeliczając pomiary kalkulatorem z Beersmitha:

 

°C Korekta pomiaru w Plato (Blg)

 

-2 -0.45

-1 -0.46

 

0 -0.47

1 -0.47

2 -0.47

3 -0.47

4 -0.46

5 -0.45

6 -0.44

7 -0.43

8 -0.41

9 -0.39

 

10 -0.37

11 -0.34

12 -0.31

13 -0.28

14 -0.25

15 -0.22

16 -0.18

17 -0.14

18 -0.09

19 -0.05

 

20 0.00

21 0.05

22 0.10

23 0.16

24 0.22

25 0.28

26 0.34

27 0.40

28 0.47

29 0.54

30 0.61

 

31 0.68

32 0.76

33 0.84

34 0.92

35 1.00

 

40 1.44

50 2.47

 

60 3.68

70 5.03

80 6.52

90 8.12

100 9.80

 

Obliczenia są dla brzeczki 12 Blg, dla areometru kalibrowanego w 20°C.

 

Proszę o przejrzenie tych liczb, bo może coś pokręciłem, w kazdym razie nie bardzo mi się to zgadza z poprawkami z nomografu zamieszczonego wcześniej w tym wątku

Edited by coder
Link to post
Share on other sites
  • 4 years later...

Te chińskie refraktometry mają już wbudowane ATC - automatic temperature correction, jednak warto wziąc pod uwagę, że w wysokiej temperaturze woda szybciej paruje i przy małej ilości może to znacznie wpłynąć na pomiar.

Link to post
Share on other sites
  • 6 years later...

 

3 godziny temu, grzesiuu napisał:

Wątek jest bardzo stary i tej tabeli nie ma w pierwszym poście. Czy ktoś ma taką tabelkę, do korekty?

 

Dodałem z archiwum, do pierwszego posta.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.