Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rye%2520IPA.jpg

 

Rye In The Sky - Rye IPA

 

Warka: 11 gal (41.6L)

Goryczka: 60 IBU

Kolor: 14 SRM

OG: 1.060 (14.7* Plato, 15.3* Bx)

Wydajność: 75%

 

 

Słody:

16.0 lbs. (7.26 kg) 2-row pale malt

8.0 lbs. (3.6 kg) rye malt

2.0 lbs. (0.9 kg) Crystal 60

2.0 oz. (57g) Chocolate malt

 

 

Chmiele:

2 oz. (57 g) Amarillo 60 min.

2 oz. (57 g) Cascade 20 min.

2 oz. (57 g) Amarillo 15 min.

2 oz. (57 g) Cascade 0 min

2 oz. (57 g) Amarillo dry hop

2 oz. (57 g) Cascade dry hop

 

 

Drożdże: US-05

 

 

Zacieranie: 152*F 60 min

 

_____________________________________

 

Ta sama receptura "po polsku":

 

 

 

%25C5%25BBytnie%2520IPA.jpg

Żytnie IPA

 

 

Warka: 20 l

Goryczka: 60 IBU

Kolor: 28 EBC

Brzeczka: 15.3* blg

Wydajność: 75% (liczone "po amerykansku")

 

 

Słody:

3,5 kg - Pils

1,75 kg - słód żytni

0,5 kg - jasny karamelowy

25 g - czekoladowy

 

 

Chmiele:

25 g Amarillo 60 min. (albo 40 g Marynki, 60 min.)

25 g Cascade 20 min.

25 g Amarillo 15 min.

25 g Cascade 0 min

25 g Amarilo - chmielenie na zimno

25 g Cascade - chmielenie na zimno

 

 

Drożdże: US-05

 

 

Zacieranie: 67 °C 60 min

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żyto to mój ulubiony "surowiec alternatywny", świetnie pasuje do ciemnych, nieco mocniejszych piw.

 

Jak ktoś się obawia gluta przy filtracji, to polecam płatki żytnie zamiast słodu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jakby przefemrentować to piwo drożdżami do pszenicznego?

Czego można się wtedy spodziewać?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam 

 

Można dodać do zasypu płatki żytnie ? 

 

Tak to by wyglądało 

 

Słody:
4 kg - Pils
2 kg - słód żytni
0,5 kg - jasny karamelowy
30 g - czekoladowy

0,8kg płatki żytnie błyskawiczne 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jaka temperatura fermentacji będzie najlepsza?

Mam do wyboru 15-16 stopni i pokojową 20 stopni 

1-4 dni 15 stopni a później 20 stopni  i ostatni tydzień chmieleniem na zimno 15 stopni ? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×