Skocz do zawartości
Pafio

Spadek temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Jakieś 9 dni temu zabutelkowałem, moje pierwsze zacierane piwo ( Irish Red Ale), od tamtej pory stoi sobie w piwnicy. Początkowo temperatura wynosiła 17o ale wczoraj w nocy spadła do 12o . Poobkładałem szafke czym się dalo i teras wewnątrz panuje stabilne 13,5 .

Jak radzicie zostawić butelki w piwnicy, czy przenieść do domu? Użyłem drożdży Safale-S-04 - rekomendowana temperatura to 15-24oC.

 

pozdrawiam

 

Pafio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dla zabutelkowanego piwa to dobra temperatura, będziesz miał cały czas zImne piwko do wypicia :) Tylko pytanie czy zdążyło się piwo nagazować w takiej temperaturze? Otwórz jedną butelkę i sprawdź jak nie to przenieś do ciepłego jak tak to zostaw :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ta rekomendowana temperatura to temperatura fermentacji.

Jak już zabutelkowane i się nagazowało to im niższa temperatura leżakowania tym lepiej. Byle nie zamarzło. :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×