Skocz do zawartości
henzzik

Pierwsze piwo.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Mam do was pytanie odnośnie pierwszego piwa. Chce zrobić swoje pierwsze piwo na próbę o objetości okolo 5 litrów nie z brewkita. Czy taka ilość na sam start jest dobra czy zaczać moze od 10l?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skąd Ci się te 5 l wzięło? Tak z ciekawości pytam...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bo to miała być taka próba a z tego wzgledu ze srednio się orientuje to tak myślałem ze 5l będzie dobre

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Idź za radą Fidela. 10 flaszek nie warte fatygi. Powodzenia :okey:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć!

Zaczynałem od takiej ilości, bo na tyle wysłodowałem jęczmienia.

Poza błędami szkolnego uczniaka, pamiętam, że utrzymanie temperatury było koszmarne i trudne. Mała ilość zacieru szybko stygnie i szybko można przegrzać. Odradzam. Tak jak pisali Koledzy wyżej - atakuj na minimum 20 litrów. Tylko upewnij się, że masz taki garnek :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie w tym problem nie mam w domu 20l garnka :D mam tylko 12l taki stary dość, ale sprawny. :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak btw które piwo byście polecali na start? Myślałem o ciemnym lagerze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Swiaderny ale ty tyle słodu wyprodukowałeś to jest uzasadnione, przy 5L roboty kupa a mało picia ,ja bym się nie zabierał za taką ilość,spróbuj pożyczyć może garnek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak btw które piwo byście polecali na start? Myślałem o ciemnym lagerze.

No to kolego, ambitne plany. A masz gdzieś odpowiednie temperatury? Na początek daruj sobie lagery i spróbuj jakiegoś górniaka.

Zacznij od czegoś: słabego, ale nie za bardzo, smacznego i prostego w zacieraniu.

Ja bym proponował np. Pale Ale na Danstar Nottingham lub US-05. Czyli np. 5 kg słodu pale ale, 300 gr jakiegoś karmelowego ok. 120 EBC i do tego chmielenie np. Magnum na goryczkę i Cascade na aromat.

Popatrz na innych piwowarów i sprawdzone przepisy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fidel słusznie prawi. Zawsze możesz też popatrzeć na gotowe zestawy surowcowe w sklepach piwowarskich. Zbierz kilka takich przepisów i zatowaruj się na ile chcesz warek. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i pieniądze :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co napisaliście jest pomocne dziękuje wam. :] sprobuje zrobić jakieś łatwiejsze piwko

 

Co do lagera ciemnego na chwilę obecną mam w piwnicy temp okolo 11 stopni ale tylko dlatego, że spadł snieg :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do małych warek - raz (i chyba ostatni) robiłem 5l warkę: oprócz tego, że ciężko z temperaturą, to jeszcze nie ma jak filtrować (1 kg słodu nie jest w stanie stworzyć porządnego złoża filtracyjnego w dużym fermentorze, trzeba by przerabiać jakieś mniejsze wiaderka, a to za dużo zachodu). Lepiej zrobić większą warkę i odlać 5l na dziwne eksperymenty ;)

Edytowane przez Gabe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedyś też miałem genialny pomysł zrobienia tylko 10 litrów. Pomyślałem że mniej pracy i można więcej pokombinować (częściej robić). Oczywiście po jej uwarzeniu oprzytomniałem. Po pierwsze, to strasznie głupio wygląda 10 l w fermentatorze:), warzenie trwa tyle samo (może oprócz krótszego czasu chłodzenia), a 20 piwek znika w oka mgnieniu. Do tego, jak wyżej, problemy z filtracją, no i chyba jak gdzieś czytałem, to większe narażenie na infekcje tlenowcem. Ogólnie, nie polecam!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj, nie baw się ze śmiesznymi ilościami bo i tak musisz załatwić większy garnek bo na tradycyjną warkę będzie potrzebny w granicach 25 L.

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×