henzzik 2 Posted October 28, 2012 Witam, Mam do was pytanie odnośnie pierwszego piwa. Chce zrobić swoje pierwsze piwo na próbę o objetości okolo 5 litrów nie z brewkita. Czy taka ilość na sam start jest dobra czy zaczać moze od 10l? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fidel 151 1 Items Posted October 28, 2012 Zrób normalną warkę 20 litrów - pracy niewiele więcej - a picia znacząco więcej Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzyko 3 Posted October 28, 2012 Skąd Ci się te 5 l wzięło? Tak z ciekawości pytam... Quote Share this post Link to post Share on other sites
henzzik 2 Posted October 28, 2012 Bo to miała być taka próba a z tego wzgledu ze srednio się orientuje to tak myślałem ze 5l będzie dobre Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzyko 3 Posted October 28, 2012 Idź za radą Fidela. 10 flaszek nie warte fatygi. Powodzenia Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiaderny 77 1 Items Posted October 28, 2012 Cześć! Zaczynałem od takiej ilości, bo na tyle wysłodowałem jęczmienia. Poza błędami szkolnego uczniaka, pamiętam, że utrzymanie temperatury było koszmarne i trudne. Mała ilość zacieru szybko stygnie i szybko można przegrzać. Odradzam. Tak jak pisali Koledzy wyżej - atakuj na minimum 20 litrów. Tylko upewnij się, że masz taki garnek Quote Share this post Link to post Share on other sites
henzzik 2 Posted October 28, 2012 Właśnie w tym problem nie mam w domu 20l garnka mam tylko 12l taki stary dość, ale sprawny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
henzzik 2 Posted October 28, 2012 Tak btw które piwo byście polecali na start? Myślałem o ciemnym lagerze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted October 28, 2012 Swiaderny ale ty tyle słodu wyprodukowałeś to jest uzasadnione, przy 5L roboty kupa a mało picia ,ja bym się nie zabierał za taką ilość,spróbuj pożyczyć może garnek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fidel 151 1 Items Posted October 28, 2012 Tak btw które piwo byście polecali na start? Myślałem o ciemnym lagerze. No to kolego, ambitne plany. A masz gdzieś odpowiednie temperatury? Na początek daruj sobie lagery i spróbuj jakiegoś górniaka. Zacznij od czegoś: słabego, ale nie za bardzo, smacznego i prostego w zacieraniu. Ja bym proponował np. Pale Ale na Danstar Nottingham lub US-05. Czyli np. 5 kg słodu pale ale, 300 gr jakiegoś karmelowego ok. 120 EBC i do tego chmielenie np. Magnum na goryczkę i Cascade na aromat. Popatrz na innych piwowarów i sprawdzone przepisy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 313 1 Items Posted October 28, 2012 Fidel słusznie prawi. Zawsze możesz też popatrzeć na gotowe zestawy surowcowe w sklepach piwowarskich. Zbierz kilka takich przepisów i zatowaruj się na ile chcesz warek. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i pieniądze Quote Share this post Link to post Share on other sites
henzzik 2 Posted October 28, 2012 Co napisaliście jest pomocne dziękuje wam. :] sprobuje zrobić jakieś łatwiejsze piwko Co do lagera ciemnego na chwilę obecną mam w piwnicy temp okolo 11 stopni ale tylko dlatego, że spadł snieg Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gabe 20 Posted October 29, 2012 (edited) Co do małych warek - raz (i chyba ostatni) robiłem 5l warkę: oprócz tego, że ciężko z temperaturą, to jeszcze nie ma jak filtrować (1 kg słodu nie jest w stanie stworzyć porządnego złoża filtracyjnego w dużym fermentorze, trzeba by przerabiać jakieś mniejsze wiaderka, a to za dużo zachodu). Lepiej zrobić większą warkę i odlać 5l na dziwne eksperymenty Edited October 29, 2012 by Gabe Quote Share this post Link to post Share on other sites
BeerGrill 44 Posted October 29, 2012 Ja kiedyś też miałem genialny pomysł zrobienia tylko 10 litrów. Pomyślałem że mniej pracy i można więcej pokombinować (częściej robić). Oczywiście po jej uwarzeniu oprzytomniałem. Po pierwsze, to strasznie głupio wygląda 10 l w fermentatorze:), warzenie trwa tyle samo (może oprócz krótszego czasu chłodzenia), a 20 piwek znika w oka mgnieniu. Do tego, jak wyżej, problemy z filtracją, no i chyba jak gdzieś czytałem, to większe narażenie na infekcje tlenowcem. Ogólnie, nie polecam! Quote Share this post Link to post Share on other sites
bastisz 1 Posted October 29, 2012 Witaj, nie baw się ze śmiesznymi ilościami bo i tak musisz załatwić większy garnek bo na tradycyjną warkę będzie potrzebny w granicach 25 L. Powodzenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 313 1 Items Posted October 30, 2012 Nawet większy 30l spokojnie, bo wystarczy skok wydajności i masz problem z chmieleniem Quote Share this post Link to post Share on other sites