Jump to content
henzzik

Pierwsze piwo.

Recommended Posts

Witam,

 

Mam do was pytanie odnośnie pierwszego piwa. Chce zrobić swoje pierwsze piwo na próbę o objetości okolo 5 litrów nie z brewkita. Czy taka ilość na sam start jest dobra czy zaczać moze od 10l?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć!

Zaczynałem od takiej ilości, bo na tyle wysłodowałem jęczmienia.

Poza błędami szkolnego uczniaka, pamiętam, że utrzymanie temperatury było koszmarne i trudne. Mała ilość zacieru szybko stygnie i szybko można przegrzać. Odradzam. Tak jak pisali Koledzy wyżej - atakuj na minimum 20 litrów. Tylko upewnij się, że masz taki garnek :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swiaderny ale ty tyle słodu wyprodukowałeś to jest uzasadnione, przy 5L roboty kupa a mało picia ,ja bym się nie zabierał za taką ilość,spróbuj pożyczyć może garnek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak btw które piwo byście polecali na start? Myślałem o ciemnym lagerze.

No to kolego, ambitne plany. A masz gdzieś odpowiednie temperatury? Na początek daruj sobie lagery i spróbuj jakiegoś górniaka.

Zacznij od czegoś: słabego, ale nie za bardzo, smacznego i prostego w zacieraniu.

Ja bym proponował np. Pale Ale na Danstar Nottingham lub US-05. Czyli np. 5 kg słodu pale ale, 300 gr jakiegoś karmelowego ok. 120 EBC i do tego chmielenie np. Magnum na goryczkę i Cascade na aromat.

Popatrz na innych piwowarów i sprawdzone przepisy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fidel słusznie prawi. Zawsze możesz też popatrzeć na gotowe zestawy surowcowe w sklepach piwowarskich. Zbierz kilka takich przepisów i zatowaruj się na ile chcesz warek. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i pieniądze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co napisaliście jest pomocne dziękuje wam. :] sprobuje zrobić jakieś łatwiejsze piwko

 

Co do lagera ciemnego na chwilę obecną mam w piwnicy temp okolo 11 stopni ale tylko dlatego, że spadł snieg :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do małych warek - raz (i chyba ostatni) robiłem 5l warkę: oprócz tego, że ciężko z temperaturą, to jeszcze nie ma jak filtrować (1 kg słodu nie jest w stanie stworzyć porządnego złoża filtracyjnego w dużym fermentorze, trzeba by przerabiać jakieś mniejsze wiaderka, a to za dużo zachodu). Lepiej zrobić większą warkę i odlać 5l na dziwne eksperymenty ;)

Edited by Gabe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kiedyś też miałem genialny pomysł zrobienia tylko 10 litrów. Pomyślałem że mniej pracy i można więcej pokombinować (częściej robić). Oczywiście po jej uwarzeniu oprzytomniałem. Po pierwsze, to strasznie głupio wygląda 10 l w fermentatorze:), warzenie trwa tyle samo (może oprócz krótszego czasu chłodzenia), a 20 piwek znika w oka mgnieniu. Do tego, jak wyżej, problemy z filtracją, no i chyba jak gdzieś czytałem, to większe narażenie na infekcje tlenowcem. Ogólnie, nie polecam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj, nie baw się ze śmiesznymi ilościami bo i tak musisz załatwić większy garnek bo na tradycyjną warkę będzie potrzebny w granicach 25 L.

Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...