Mariusz_74 0 Report post Posted October 28, 2012 Witam wymyiłem sobie taki przepis i chciałbym zaczerpnąć opini więc tak - słód wędzony Weyerman - 2kg - słód pilzeński litovel - 2kg - słód monachijski litovel - 1kg - słód karmelowy ciemny litovel - 1kg - słód palony litovel - 250g - drożdże - salbrew T-58 - chmiel: Marynka na goryczke Lubelski i Citra na aromat dodał bym jeszcze jałowca odrobinke pod koniec gotowania z 15g co koledzy nato? pod jaki styl by to wyszło? może jakieś sugestie propozycje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Report post Posted October 28, 2012 Za dużo karmelowego i palonego. Za mało wędzonego, wedzonośc będzie nikła. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fidel 151 1 Items Report post Posted October 28, 2012 (edited) Jak to po raz pierwszy przeczytałem, to przypomniało mi się z kabaretu otto .... i zasmażka. Zdecyduj się na coś, a nie na wszystko. Wywal Citrę - zupełnie nie pasuje - marynka i lubelski to dobry duet. Drożdże bym dał s-33 , robiłem kiedyś na nich piwo dymione i było dobre, tylko nie spodziewaj się mocnego odfermentowania, moje zeszło z 11 na 4. Jałowiec bym sobie podarował, bo 15 g i tak nie poczujesz, ale smak z wędzonką może być ciekawy. Celowałbym w 12°Blg. I daj mniej karmelowego maks 10%, palony tez bym sobie podarował, bo wszystko przykryje. edit: Jacer mnie ubiegł Edited October 28, 2012 by Fidel Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_74 0 Report post Posted October 28, 2012 Dzieki za szybki odzew tak więc mniej krmelowego i zrezygnować z palonego kiedyś robiłem na extrakcie jasny Bruntal i 1kg słodu wędzonego Weyerman i wyszło całkiem niezłe, (posmak dymu w grodziskim mi smakuje) a jeśli chodzi o jałowiec to ile i kiedy (chciałbym coś dymione z delikatnym posmakiem cytrusów i ztad citra) a może jakiś przepis z tych słodów ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 306 1 Items Report post Posted October 28, 2012 Citra da Ci wyraźne cytrusy, zbyt wyraźne. Lekko owocowy zapach mogą Ci dać właśnie T58. Ale na początek nie mieszałbym wszystkiego razem - zrób na S33, zwiększ ilość wędzonego słodu. Jałowca to tak ze 100g na początek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_74 0 Report post Posted October 28, 2012 ten jałowiec to podkoniec zacierania? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fidel 151 1 Items Report post Posted October 28, 2012 Ja bym nie ryzykował z tym jałowcem. Zrób na początek bez, a potem eksperymentuj, będziesz miał do czego porównać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
misiuzeb 17 1 Items Report post Posted October 28, 2012 Z taką ilością wędzonego nie poczujesz go w gotowym piwie. Pół na pól to już jest słaba wędzonka a co dopiero 1/3. Resztę już koledzy napisali. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_74 0 Report post Posted October 29, 2012 dzieki Quote Share this post Link to post Share on other sites